Keskustelut Luonto Liito-orava havainto

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 118)
  • Liito-orava havainto

    Merkitty: 

    Kävin tänään metsään.fi palvelussa ja erään palstan kohdalla oli mainita liito-oravan vaikutusalue tai jotain sinne päin, ei kuitenkaan liito-oravan havaintoaluetta. Asia on melko tuore koska viime syksynä mainintaa ei ollut. Silloin mainintana oli muinaismuistoalueen vaikutusalue, mutta ei itse aluetta. Ja nyt tämä maininta on korvautunut liito-oravalla. Mistään muinaismuistoalueesta ei ole todellisuudessa kyse, ainut mikä viittaa historiaan on meidän palstalla sijainnut pontikkatehdas joskus 1800 luvun lopulla. Ilmeisesti arvoisa Herra Naapuri on paikallisten viranomaisten kanssa napit vastatusten, koska kyseinen herra on keräillyt tontilleen kaikenlaista tavaraa, lähinnä romua ja on saanut ilmeisesti useita huomautuksia. Ja ilmeisesti yrittää näillä tempauksillaan hidastaa jotakin toimeenpanoa. Liito-oravista en tuolla suunnalla ole koskaan kuullut puhuttavan ja herran metsäpläntti on sellaista ryteikköä, että liito-orava ei siellä kyllä liitele. Kai pitää huomenna soittaa ympäristökeskukseen ja kysellä lisää, kun sieltä tuo tieto oli metsään.fi sivulle uinut. Tämä naapurin herra on senverran spesiaali tapaus, jotta mitään rakentavaa ei saa hänen kanssaan aikaiseksi.

  • Reima Ranta

    Visakallo: ”En minä ollut närkästynyt, vaan utelias kuulemaan, miten käytännössä Reiman metsien hoito on muuttunut näiden vuosikymmenten myötä, vai onko se muuttunut?

    Kyllä  Visa niistä kirjoittamistani (800) viesteistä käy ilmi kaikki oleellinen moneen kertaan, eikä niistä sitä paitsi ole sinulle mitään lisäarvoa, koska katsot tietäväsi aivan kaiken ylivertaisesti paljon, paljon paremmin. Minähän olen vain itseoppinut harrastelija.

    Olet Visa ehkä huomannut, että olen kovin kiinnostunut tähän aiheeseen liittyvistä taloudellisista perusteista. Seikosta, jotka kykenen itselleni varmuudella perustelemaan. Sitä taustaa vasten pyrin omia ratkaisuja tekemään.  Kuitenkin, esim. eilen olin raivaamassa aivan liian kauan odottanutta nuoren metsän hoitoa. Voi hyvinkin olla, että kohde olisi kannattanut teettää jo aiemmin vieraalla, kun itse ei ole ehtinyt. Tuloksena sekametsä ja siitä tulee hyvä jatkuvan kasvatuksen kohde ainakin kahden puusukupolven ajaksi.

    Jos saan euron maksavasta männyntaimenta euron 25-vuoden kuluttua, niin vastaan tule väistämättä kysymys, että entä jos laitankin vain 0,15 euroa, niin jääkin 0,85 euroa itselle 28-vuoden kuluttua.

    Ostettiin kaverin kanssa, joskus vuosituhannen vaihteessa metsäpalsta Kittilästä. Päätimme ottaa viikon loma ja lähteä Kittilään savottaan – se kuulosti komealta. Kun menimme metsäviranomaiselle viemään metsänkäyttöilmoitusta, hän katsoi meitä hyvin arvostelevasti nenänvartta pitkin ja läheltä piti, ettei kieltänyt meitä menemästä harventamaan omaa metsäämme. Jos olisin sanonut sanankin jostakin suhteellisesta arvokasvusta, niin meidät olisi ajettu varmaan ulos. Metsä oli sellainen Lapissa usein tyypillinenkin kakosnelonen. Varkain omassa metsässä sitten kohdetta yläharvennettiin, pelko persauksissa, että koska meidät poliisi hakee ja vie putkaan. Eikä todellakaan tarvitse olla mikään talousnero, ymmärtääkseen ratkaisun taloudellisen vaikutuksen. Minulla on Visa paljon vastaavia (hauskojakin) tarinoita, joista voisin kirjan kirjoittaa. Käsitykset ovat muuttuneet – tietysti omatkin.

    En tiedä kuinka monta numeroa Ranen metsätalouden tuloksessa puhtaana on 25-vuoden aikana.  Tähän saakka olen tyytynyt oman harrasteluni tuloksiin ja kysyn sitten sinulta Rane parempaa tietoa, kun siltä alkaa tuntua.

    Ehkä lepään hetkisen, sanoi sotamies Honkajoki.

     

    Visakallo

    Reiman kirjoitus oli aika pitkä, mutta se sisältänyt vastausta kysymykseeni, eli onko taloudelliset perusteet muuttaneet Reiman omien metsien hoitoa näiden vuosikymmenten aikana?

    Rane

    Mjaa,tuosta nyt lähinnä sai käsityksen että kun jättää taimkonhoidot tekemättä niin siitä saa hyvän jatkuvan kasvatuksen kohteen?Tarkkojen NNA-laskelmien perusteella?

    Tuo on kyllä ihan sama taktiikka kuin Arvometsällä on täälläpäin United Bankersin metsissä.

     

    Reima Ranta

    Pahoittelen Visakallo, jos ja kun en ilmeisesti osaa asiaa sinulle ymmärrettävästi kertoa.

    Kun tulin ensimmäisen oman metsän omistajaksi n. 30 vuotta  sitten, ei minulla ollut minkäänlaista teoreettista käsitystä metsätaloudesta. Olin toki kotitilan metsien kanssa ollut tekemisissä niin pienestä kuin muistan. Olen ollut varmaan vähän toisella kymmenellä, kun metsiä alettiin kotini lähialueella avohakata ja uudistaa keinollisesti.  Siihen aikaan kotitilan metsiinkin tehtiin metsäsuunnitelma ja sain olla relaskoopilla lukemassa puuston pohjapinta-alat, kun isäni ja MHY:n neuvojan mukana sain kiertää tilan  metsäpalstat. Kotilan metsiinkin tehtiin tämän suunnitelman mukaan aukkoja, jota olen ollut niin istuttamassa kuin kylvämässäkin.

    Ensimmäisellä omalla tilalla toimin ja olin MHY:n tiedon varassa. Sieltä pyydettiin metsänleimausta ja heidän ”määräämällään” tavalla tehtiin hoitotöitä. Mäntykin tietysti, jos vähääkään siltä näytti niin uudistettiin istuttamalla, harvennukset käytännössä aina alaharventamalla ja  päätehakkuut kun yhdistyksen neuvoja katsoi sen olevan suositusten mukaista.

    Kun metsät kiinnostivat,  niin pohti, että saisiko tämän ostamalla kannattamaan. Pahvista hahlo tikun nokkaan ja pohjapinta-aloja lukemaan. Ensimmäinen ostos mitattiin moneen kertaan tarkasti ja kun hakkuun jälkeen totesi, että relaskoopilla mitattu todella käytännössäkin toimii, niin rohkeus tietysti lisääntyi.

    Päätehakkuumetsän arviointi osoittautuikin yksinkertaiseksi, kun tukin määrän vielä oppi arvioimaan, ja muut tekijät hinnat, verotus jne. olivat tiedossa. Lahoja kuusikoita alueella oli vähän, joten se ei ollut iso ongelma.

    Mutta – kuinka meidän on laskettava arvo eri ikäisille taimikoille ja nuorille metsille? Tämän ongelman selvittäminen matemaattisesti itselle ymmärrettävään muotoon olikin jo visaisempi kysymys. Miten meidän on taloudellisesti suhtauduttava paljaaseen maapohjaan ja siihen tehtäviin kauaskantoisiin investointeihin jne. Metsän ostaminen oli helppoa ja suorastaan koukuttavaa, kun kykeni vähitellen itselle laskemalla  selvittämään, paljonko tilasta voin taloudellisesti perustellusti maksaa. Iso merkitys ja helpotus on myöhemmin ollut sillä, kun on voinut henkilökohtaisestikin tutustua henkilöihin ja heidän työnsä tuloksiin ko. aiheesta, jotka sitä talouden ammattilaisina työkseen tekevät.

    Taloudellisten seikkojen vuoksi, käsitykset ovat kovasti muuttuneet ensin mainitusta, valmiina tarjotusta. Sen vuoksi  joudun suhtautumaan kriittisesti, kasvatusmenetelmiin, päätehakkuun määrittelyyn, harvennustapoihin (ylä- vai alaharvennus), uudistamiskustannuksiin jne. Siksi kirjoitan  NNA:sta, suhteellisesta arvokasvusta jne. Voin Visa kertoa vain sen, mikä omaa päätöksentekoa ohjaa. Jokainen käytännön ongelma on erilainen.

     

     

     

    Reima Ranta

    Sinä Rane teet jostakin syystä koko ajan aivan liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Kyseisessä kuviossa oli enin osa liian rehevälle maalle uudistettua männikköä, joka oli nopean kasvun vuoksi päässyt vähän ryöstäytymään.

    Visakallo

    Kiitos Reima hyvästä selvityksestä. Ei muuta kysyttävää.

    Rane

    Kiitos Reima selvityksestä.Voin tehdä päätelmiä vain kirjoitustesi perusteella.Ilmeisesti olet siis kovin kriittinen joitakin metsänhoitomenetelmiä kohtaan ja harrastat jotain muuta mutta vielä et ole valmis astumaan ulos kaapista?

    A.Jalkanen

    Reima on tainnut lähteä taas raivaamaan täällä raivoomisen sijaan. Aiempien kirjoitusten perusteella päättelen, että hän hyödyntää jatkuvaa kasvatusta aina kun se mahdollisuus tarjoutuu.

    MaalaisSeppo

    Ehkä Reima suosii liito-oravia ja saa sen jollakin ihmisjärjelle käsittämättömällä tavalla ympättyä kannattavuuslaskemiinsa. Muuten en ymmärrä Reiman sepustuksia tässä ketjussa. Vähän kuin Jovain, useisiin keskusteluihin sotkee käsittämättömiä aivoituksiaan, jolloin ko keskusteluketju korruptoituu mielenkiinnottomaksi.

    A.Jalkanen

    Liito-oravan saa ympättyä kannattavuuslaskelmaan. Jopa niin yksinkertaiseen kuin NNA. Katsoo vaan, mitä muutoksia liito-oravan elinpiirien ja kulkuväylien huomiointi tekee hakkuusuunnitelmaan ja sen jälkeen vaan ynnäilee tulot ja menot jollain korolla ja jollain aikajaksolla. Vielä voi tehdä toisen laskelman, jossa liito-oravarajoitteita ei huomioida, niin näkee erotuksen, eli kuinka paljon oravien huomiointi tuli maksamaan. Yleensä ei ole kyse suurista summista, koska orava on vaatimaton.

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 118)