Keskustelut Metsänhoito Liian tiheät mäntytuppaat

  • Tämä aihe sisältää 23 vastausta, 12 ääntä, ja päivitettiin viimeksi sitten Normandy toimesta.
Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 23)
  • Liian tiheät mäntytuppaat

    Merkitty: 

    Arvoisa studiojoukkue, amatöörinä tuli kylvettyä liian pieniin tuppaisiin männyt. Saappaan jäljessä on 5-10 männyntainta. Mittaa pisimmillä taimilla on n. metri. Tuppaita on kohtuullisen harvassa eli joka tuppaasta pitäisi tukki saada.

    Ollaan kanta-Hämeessä, hirvet ovat jo lehtipuita käyneet katkomassa muutamia. Männyt aion tricottaa kevättä syksyä.

    Tein juuri varhaisperkauksen, suurin osa aukkoa on istutettua kuusta, joka on jo melkein miehen mitassa. Havupuita en kaatanut.

    Mitäs männyille kannattaa tehdä? Ei mitään? Jättää tuppaaseen 2-3 tainta? Antaa luonnon hoitaa asia?

     

  • Normandy

    Varhaisperkauksen tein tuollaiseen 1600-2000 tainta hehtaarille. 3-metrisiä haapoja jäi n. 100/ ha. Lisäksi säästöpuiden (haapoja) ympärille jäi riistatiheiköt, yhteensä 3 h aukossa n. 2* 1 aari ja 2* 4 aaria.

    Suurin osa taimista todellakin on kuusta, mäntyjä on yksi mäenrinne alle 0,5 ha ja sitten satunnaisia kuusten joukossa.

     

    Gla

    Ymmärrän sen, että kengän kokoisella alueella alkaa taimet pian ahdistaa toisiaan. Toivonkin, että Ammatti Raivooja ja suorittava vaihtavat mielipiteitään sopivasta tiheydestä. Suorittavan mielestä väljyys vähentää riskiä, AR:n mielestä suuri tiheys on edellytys onnistumiselle.

    Itse en edes yritä ilman Tricoa. jos Keski-Suomessa ei ole hirviä, tuollaista marginaalialuetta ei pidä yleistää muun Suomen tilanteeksi.

    jees h-valta

    Eipä ole Tricoa tullut kokeiltua jo sen työläydenkin takia. Nyt raivaan noin nelivuotiasta, istuttamaani, melkein miehen mittaista mäntytaimikkoa. Koivua on runsaasti minulla aina taimikossa ja nyt pääosin pudotan koivujen määrää maltilla koska turvemaan märkyys nytkin aika karsea. Mutta vaikka ollaan H-vallan runsaimmalla hirvialalla on ihme kyllä männyt aika pienillä vaurioilla selvinneet. Sanoisin että enempi koivut on siipeen saaneet. Talven olen yrittänyt aluetta seurailla ja aina kun hirven tuoreet jäljet näkyy katson kyllä että häipyy alueelta. Ehkä myös metsästys hiukan enemmän kohdistuu siihen alaan kun hyvä tie johtaa alan läpi. Sekin omarakennuttamani noin kilometrin. Talvella on kyllä huomioni ollut että suurelta osin metsiin johtavat tiet tukossa lumesta eikä juurikaan ketään näy. Onko kauhia ihme jos hirvet rauhassa tuhoaa mäntytaimikoita.

    Puuki

    Varsinaisessa th:ssa vasta taimet norm. kasvatustiheyteen. Eli kun ovat alle 3m pitkiä.

    Petkeles

    Männyn th kun pit. 4-7 m.

    Puuki

    Ei kylvökohteissa.

    suorittava porras

    Mitä myöhemmäksi tuppaiden harventamista lykkää ,sitä työläämpi on homma ja voi joiltakin jädä sen takia tekemättä kokonaan. Sama koskee varhaisperkauksia. Jos raivaus vie aikaan yli päivän/ha , ollaan jo myöhässä.

    jees h-valta

    Suorittavan unia joo. Varhaisperkausta teen ja varmasti menee muutaman tunnin päiviä useampi/ha. Ottaen iän huomioon pidän mieluummin hiukka vähempää kiirettä mutta teen kyllä huolellista työstöä. Jos väliin jättämissä koivuissa on hiukankin uhkaavampi sivuhaara männyntaimille se poistetaan samalla. Mäntyjen luontaisia taimia myös vähennän. Mutta nytkin lähden iltapäiväksi raivaamaan vaikka eilen satoi täällä aika ronskisti. Saa taas tarkkaan katsoa että jalan alla on muokkauksessa käännettyä turvetta. Jos väliin astut saattaa olla kohtalainen homma saada jalka ylös suosta. Raivurin kanssa aika temppuilua se ittensä nosto. Raivaussahalla kyllä saa kylvötuppaatkin siivottua mutta pitää maltilla katsoa kulma jossa terää alkaa tarjota juureen.

    Ammatti Raivooja

    Ihan hulluja juttuja jos ei muka harvenna puolmetrisiä taimia 2000 taimeen niin tuhansien hehtaarien harvennuskokemuksella muutoin tehdyistä ei tule ikinä tukkia.

    A.Jalkanen

    Onko tuppaiden harventamiseen muita hyviä työkaluja kuin raivaussaha, kävisikö esimerkiksi aiemmin mainittu akkukäyttöinen pensasleikkuri tai moottorisaha?

    Itsekin harventaisin mieluummin ennemmin kuin myöhemmin ellei alueella ole korkea hirviriski. Varhaishoidon yhteydessä voisi alkaa väljentää eli antaa taimille kasvutilaa, ja viimeistellä eli tehdä lopullisen valinnan taimikonhoidossa. Kaksivaiheinen väljennys voisi olla hyvä etenkin jos taimikko on muuten kovin harva.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 23)