Keskustelut Metsänhoito Liian tiheät mäntytuppaat

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 23)
  • Liian tiheät mäntytuppaat

    Merkitty: 

    Arvoisa studiojoukkue, amatöörinä tuli kylvettyä liian pieniin tuppaisiin männyt. Saappaan jäljessä on 5-10 männyntainta. Mittaa pisimmillä taimilla on n. metri. Tuppaita on kohtuullisen harvassa eli joka tuppaasta pitäisi tukki saada.

    Ollaan kanta-Hämeessä, hirvet ovat jo lehtipuita käyneet katkomassa muutamia. Männyt aion tricottaa kevättä syksyä.

    Tein juuri varhaisperkauksen, suurin osa aukkoa on istutettua kuusta, joka on jo melkein miehen mitassa. Havupuita en kaatanut.

    Mitäs männyille kannattaa tehdä? Ei mitään? Jättää tuppaaseen 2-3 tainta? Antaa luonnon hoitaa asia?

     

  • suorittava porras

    Poista heti ylimääräiset taimet tuppaasta ja pyri suoraan suositustiheyteen. Liian liki toisiaan kasvaneista puista kehittyy harvoin laadukasta tukkia.

    Visakallo

    Suorittava lupaa tulla sitten tekemään talkoilla mäntyjen uudistamisen, jos tuleekin kunnon hirvituho. Liian tiheitä kylvötuppaita voi toki väljentää, mutta tuossa vaiheessa on järkevintä jättää varapuita. Pahin hirvituhovaara kun alkaa vasta parimetrisenä.

    suorittava porras

    Aika paljon tukkiläpimittaista puuta päätyi hakkuun yhteydessä kuitukasaan sen seurauksena ,että puita oli yritetty kasvattaa tai jätetty kasvamaan liian tiheässä. Kolmosen lumppi tyveltä tai koko runko tehtiin laatupuutteiden vuoksi kuiduksi.  Mitä myöhempään taimiryhmän harventamisen suositustiheyteen siirtää , sitä todennäköisemmin laatu alkaa kärsiä. Hirvikin on mielissään ,kun palstalla on runsassti syötävää.

    Mistähän johtuu ,että yhtiöt ovat luopuneet siemenpuista ja kylvöstä lähes kokonaan ja istutetuista männiköistä saa jopa harvahkon vaikutelman? Tricoakaan eivät käytä. Taimikot kehityyvät hyvin ja hirvet pysyvät loitolla , kunhan varhaisperkaus tehdään ajoissa. Hirviä varten ei kannata kasvattaa taimikossa mitään ylimääräistä.

    Visakallo

    Suorittava on pyöräillyt paljon yhtiöiden maiden läpi kulkevia teitä pitkin. Käy joskus jalkaisin myös siellä taimikoiden sisällä.

    Rukopiikki

    Pohjoisesssa istutus on vähentynyt murto osaan. Luontainen uudistus siemenpuilla ja kylvö lisääntyneet paljon.

    Ensimmäisen kerran on usein raivaussahalla menty 5 metriseen taimikkoon. Porot on usein tehny vesakon torjunnan ja monin paikoin sitä ei edes tule. Hyviä männiköitä näkyy tulevan. Toki siemenet on koitetteu äestykseen ja laikkuun pöläyttää vähän enemmän hajalleen.

    suorittava porras

    Tarkennan Visakallolle , että olen harventanut työkseni tuhansia hehtaareita ja jotunut määrittämään jokikisen rungon ja kalikan laadun ,jotta se päätyi oikeaan käyttöön. Nuo käsittelemättömät tai puutteellisesti käsitellyt kylvötuppaat muodostivat selkeän laatuongelman .  Lisäksi olivat varsin haastavia käsitellä . Monesti kävi niin ,että onnistuneesti harvennuksessa säästetty puu päätyi pitkälleen toukan evääksi luonnonvoimien avittamana myöhemmin.

    Erityisesti nyt ilmastonmuutoksen myötä on kiinnitettävä huomiota puiden kykyyn kestää vaihtelevia sääolosuhteita. Varsinkin puiden juurille on annettava riittävä tila kehittyä taimesta alkaen. Varapuu ja varapuiden varapuut mahtuvat tähän yhtälöön huonosti.

    Visakallo

    Kun Keski-Suomessa ei ole niitä hirviä, niin suorittavan puheet ovat sitä kautta ymmärrettäviä. Niillä alueilla missä hirviä on normaalisti, tilanne on toinen. Eihän kylvötuppaita pidetä ensiharvennukseen asti, vaan nehän käsitellään taimikonhoidossa.

    Antinjuntti

    ”Poista heti ylimääräiset taimet tuppaasta ja pyri suoraan suositustiheyteen. Liian liki toisiaan kasvaneista puista kehittyy harvoin laadukasta tukkia.”

    Näinpä teen, vähentelen liiat pois. Hirviä on mutta aina tulee luonnontainta täydennykseen. On ne tähän asti tulleet täydet taimikot…

    suorittava porras

    Muistutan Visalle ,että avasin keskustelun ylitiheyden vaaroista jo toistakymmentä vuotta sitten. Tuohon aikaan hirviä oli vielä runsaasti. Jouduin useaan kertaan todistamaan tilannetta ,jossa hirvet viihtyivät erityisen hyvin tiheänä kasvatetuissa taimikoissa , mutta aivan vieressä normaalilla tavalla käsitelty taimikko sai olla rauhassa. Tiheä taimikko kasvoi lisäksi hitaammin ,kun verrokki ja oli sitäkin kautta kauemmin alttiina hirvien vaikutuksille.

    Normandy

    Harrastan metsänhoitoa eli en laske omalle työlle hintaa. Käyn mielelläni metsässä usein raivaussahan, oksaleikkureiden tai trico-suihkeen kanssa. Vaikuttaako se tähän optimointiin mitenkään? Eli mitä immeiset sanoo: tuppaassa pitäisi olla vain yksi mänty viimeistään 1m mitassa / 2 m mitassa / 3 m mitassa.

    Joka tapauksessa harvennan tuppaan männyt tänä talvena vähintäänkin parin kymmenen sentin etäisyydelle toisistaan.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 23)