Keskustelut Metsänhoito Lievästi riukuuntuneen koivikon harvennus

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 33)
  • Lievästi riukuuntuneen koivikon harvennus

    Mitäs kokemuksia on sellaisen koivikon harvennuksesta, jonka tiheys on yli 2200 r/ ha ja pituus yli 15 m?

    Ko. koivikossa on pitkiä suorarunkoisia rauduksia, mutta niitä on vaan liian tiheässä. Osa on ihan selkeätä poisto-/polttopuutavaraa tupsuuntumisen takia, mutta joukossa on paljon hyviäkin yksilöitä. Kokonaisvaltainen parturointi ei ole siis vaihtoehto. Maapohjana lehtomainen vanha laidunmaa eli todella rehevää, ehkä hieman boorivajeista maata. Alueena Häme. Ympärillä vanha kuusikko suojaamassa tuulilta.

    Tapio antaa ohjeeksi vähitellen tapahtuvan harvennuksen, mutta onko ajankohdaksi valittava kevättalvi, jolloin puut ehtivät tottua syysmyrskyihin?

    Kuinka harvaksi tuon voi päästää?

  • Puun takaa

    Nämä liian tiheässä olleet koivikot ovat aina harmillisia, koska koivu ei tahdo enää kunnolla toipua, jos latvus on päässyt supistumaan liikaa.
    Kahdessa erässä tuo olisi nyt syytä harventaa.
    Kolmas harvennus tulisi sitten myöhemmin.

    kuusessa ollaan

    Itse tekisin ensimmäisen harvennuksen selkeänä alaharvennuksena, eli kaikki hiukankin lyhyemmäksi jääneet pois, sekä aivan rinnakkaiset rungot ja sitten viiden vuoden päästä, latvuksen tuuhennuttua varsinainen harvennus.

    metsänvartija

    Lievä apuharvennus 2 v;välein.

    Hiipunet pois ja sitten ne harvennuksen jälkeiset taipuneet puut.

    Hiluxmetsuri

    Tätä koivikkoa olen jo kerran harventanut juurikin noiden ohjeiden mukaan. Alikasvuiset, tupsulliset, haaroittuneet, liian lähellä olevat ja muut kuin koivut pois. Paljon tuli polttopuuta kun mentiin 3200 -> 2200 r/ha.

    Ehkäpä tosiaan nyt syksyllä täytyy tehdä uusi harvennus ja katsoa mitä lumi harventaa lisää. Näin voisi päästä ehkä jonnekin 1500 r/ha paikkeille. Kesäharvennuksen intoa laskee kuumuus, ei kestä kroppa kuumuutta ja odottelen innolla ensimmäisiä pakkasia.

    Harvennuksen voisi arvon raadin mielestä siis tehdä melkein milloin vain?

    A.Jalkanen

    Minulla oli tällainen tapaus. Mhy teki ensin giljotiinikoneella energiaharvennuksen (100 m3/ha pois), eli osapuilleen puolet rungoista lähti, ja siitä 5 v päästä motolla ensiharvennuksen. Molemmat tietenkin alaharvennuksia. Tulos erittäin hyvä, ei lumituhoja, joskin latvukset ovat vieläkin hieman liian pienet. Rungot ovat kyllä erinomaisesti karsiutuneet tiheässä asennossa.

    Koivikon harvennukset on syytä tehdä aina talvella. Ja mieluummin ajoissa; jo muutaman vuoden viive kostautuu latvuksen supistumisena. Sama tilanne lehtikuusella. (Siksi suositeltu viljelytiheyskin on molemmilla pienempi kuin kuusella. Männylllä taas viljelytiheys pitäisi olla huomattavasti suositeltua suurempi oksien kasvun hidastamiseksi.)

    metsänvartija

    MV näki kerran kuvion joka oli riukuuntunut ja johon tehtiin voimakas ensiharvennus.

    Talven jäliltä keväällä näky oli ankea, jopa päävaltapuutkin lumi oli taittanit luokille. Koko kuvio pilalla.

    MaalaisSeppo

    Kevättalvi on mielestäni paras ajankohta. Lumituhoiset puut voi samalla poistaa. Seuraavana kesänä jäljelle jäävät puut ehtivät ainakin hieman vahvistua talvea vastaan.

    Tein tällaisen harvennuksen viime talvena energiapuuksi. Lumen taivuttamatkin kelpaavat. Saanto ja hintakin on parempi kuin kuiduksi.

    Ammatti Raivooja

    Miks koivikon harvennus pitää tehdä aina talvella?

    Puun takaa

    Sitä samaa minäkin kysyn.
    Kysytään näin päin:
    Mitä haittaa koivikon harventamisesta olisi muulloin kuin talvella?

    Hiluxmetsuri

    Oikeaa vastausta odotellessa muutama ajatus:

    -Kesällä jos kaataa rasiin, niin saa kuivaa puuta.

    -Talvella jos kaataa niin saa kuulemma hyvää sahapuuta

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 33)