Keskustelut Metsänhoito Lepikon hoito (polttopuiksi)

Esillä 9 vastausta, 61 - 69 (kaikkiaan 69)
  • Lepikon hoito (polttopuiksi)

    Merkitty: 

    Tontillamme on muutama lepikko. Ne ovat sellaisessa paikkaa jossa ei kasva mitään tärkeää, joten annamme niiden kasvaa polttopuuksi.

    Kysyisin erityisesti tällaisista lepikon ryppäistä, milloin ja kuinka paksuna on oikea aika kaataa tai harventaa niitä? Nämä lepät kasvavat kuivalla maalla.

    Isoimmat lepät joita olen nähnyt kasvavat yksittäispuina. Toimiiko lepikolle ja miksei myös haavalle se, että harventaa niille latvatilaa ja sitten yksittäiset yksilöt kasvavat isoksi? Vai pitäisikö vain antaa tällaisten ryppäiden kasvaa tiettyyn pisteeseen asti ja kaikki kerralla pois?

  • pv

    Kasvaako tuolle poikaoksaiselle ohuempi runko sen takia? Ja on varmaan liian myöhäistä poistaa se.

    Kyllä siinä alkaa oksat hipoa toisiaan kahdelta suunnalta. Sivuilla on tilaa. Parin vuoden sisällä on harvennettava, mutta teen jo nyt kun on aikaa.

    Taimikonhoitoa tämä käytännössä on, kun se jäi tekemättä.

    Rane

    Hyvin suunniteltu on puoliksi…

    jees h-valta

    Jos olisi kyse varsinaisesta metsänhoidosta en leppää noteeraisi ongelmaksi lainkaan vaan jättäisin sen sekametsää ruokkimaan. Vain koivuilla tekisin harvennuksen. Toki sakeampaa ja tilaa vievää leppäpuskaa rajoittaisin minäkin. Esim. metsäpyy tykkää lepikkosaarekkeista. Metsäkeskuksen tarkastajakin antoi tälle täyden siunauksen. Ei turhaa nuolemista päätteli hän. Monessa kohtaa metsän hoitoa voi jättää yksittäisiä pihlajia ja vaikkapa tuomen kasvuun. Täälläpäin nekin pitää ottaa huomioon.

    pv

    Suunnittelemista siinä kyllä oli. Hies- ja rauduskoivua kasvoi sekaisin, sekä pihlaja oli päässyt leviämään laajalti. Oli melkoisen työläs, mutta haastava rästipalsta.

    Leppähän on hyvä puu koska se sitoo typpeä ilmasta. Siinä ei ole oikeastaan muuta vikaa kuin se, että se kasvaa kieroon ja ei ole yhtä iso tilavuudeltaan kuin valtapuut. Luin jostakin kuinka Suomen lepikot hakattiin ajan saatossa. Meillä sitä kasvaa ihan hyvin, omia pikku palstoja. Ongelmana tuntuu olevan enempi se ajatusmalli että lepät täytyy kaataa nuorena ja sitten kirotaan kun ne alkavat vesoa.

    Pihlajaa pidän enemmänkin turhana roskapuuna jolla ei ole käyttöä. Pihlajalla on kyllä uskomaton taito levittäytyä kivikkoisille kasvupaikoille. Lisäksi se on suosittu pihapuu, joten en näe tarvetta suojella sitä. Mietin välillä, että miksi sitä kasvaa niin helvetisti täällä.

    Apli

    Pihlajaa kasvaa täälläkin joka paikassa paljon, vähän hankala tehdä polttopuuksi mutta olen sitäkin tehnyt ja hyvinhän silläkin lämmittää takan ja saunan sekapuuna muiden puiden seassa.

    pv

    Lepät olisivat taas kaatouhan alla.

    Eli raivasin tilaa nuorelle havupuu-taimikolle. Ne ovat kuvassa taka-alalla. Lepät ja haapa ovat edessä vieden hieman valoa. Voinko tehdä pystykarsinnan ja onko nyt sopiva hetki tehdä se? Moneenko metriin asti karsin?

    Valo lisääntyy kun on vähempi oksia. Ja nuohan ovat aika riukuja pystypuita, joten eivät tuki valoa.

    pv

    Tällä kohteella ei leppiä säästetty. Mitä olisitte itse tehneet tuolle kuviolle? Olisiko ylitiheän puuston kasvatus energiapuuksi vaihtoehto?

    Todella mielenkiintoinen metsä kyllä. Näyttää siltä että kerran kaadettu / raivattu ja unohdettu 10-15 vu0deksi. Lepät ovat vesoneet kaadon jälkeen ja kasvattaneet tuota riukukeppiä. Se on sääli että kaatamalla yhden pystypuun / puuryhmän saat vain sata keppiä tilalle.
    Tuossa edellisessä kuvassakin jätin haavat ja lepät pystyyn niin eivät vesoa. Poistelen vain oksia ajan myötä.


    @Apli

    Pihlaja on erittäin huono polttopuiksi koska se haarautuu. Saat pari metriä kunnon puuta ja siihen loppuu. Jätin mökille pienen pihlajikon oman onnensa nojaan. Ei viitsi kaataakaan kaikkea pois, kerta ei istuteta mitään tilalle.

    mehtäukko

    Kun videon koivuntaimikko on annettu mennä tuohon tilaan, onhan se pilalla. Uudistustyö, rahat ja aika.

    Raivaisin risut ja lepikko energiaksi…

    Jätkä

    pv. Lehtipuun vesomisen voi estää ihan pienellä Round Up käsittelyllä: Kantoon vaikkapa siveltimellä kuoren alle sentin levyinen rengas. Ei tarvitse väriainetta, jos ajattelee sen häiritsevän.

    Suuri mahdollisuus on, että samassa juurakossa olevat versot kuivuvat pystyyn. Sanoisin, että on siisti homma – vaikka heti aina, kun on puun kaatanut, käsitellä kanto. Ei sateella.

Esillä 9 vastausta, 61 - 69 (kaikkiaan 69)