Keskustelut Metsänhoito Lepikon hoito (polttopuiksi)

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 69)
  • Lepikon hoito (polttopuiksi)

    Merkitty: 

    Tontillamme on muutama lepikko. Ne ovat sellaisessa paikkaa jossa ei kasva mitään tärkeää, joten annamme niiden kasvaa polttopuuksi.

    Kysyisin erityisesti tällaisista lepikon ryppäistä, milloin ja kuinka paksuna on oikea aika kaataa tai harventaa niitä? Nämä lepät kasvavat kuivalla maalla.

    Isoimmat lepät joita olen nähnyt kasvavat yksittäispuina. Toimiiko lepikolle ja miksei myös haavalle se, että harventaa niille latvatilaa ja sitten yksittäiset yksilöt kasvavat isoksi? Vai pitäisikö vain antaa tällaisten ryppäiden kasvaa tiettyyn pisteeseen asti ja kaikki kerralla pois?

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kun polttaa sekapuuta tai edes välillä havupuuta niin nokeentumista voi ilmeisesti jonkin verran hillitä. Avotakkaan jolla ei ole lämmitystarkoitusta leppä on hyvä.

    Visakallo Visakallo

    Varmaan lähes jokainen, joka puilla taloaan lämmittää, säästää ne koivuklapit koville pakkasille, ja muita puita poltetaan sitten löysempinä aikoina.

    Gla Gla

    En minä ainakaan säästä. Jos tuntuu, että pitää lämmittää enemmän, sitten lisätään puita pesään. Sama juttu kuin kiukaassa.

    Nostokoukku

    Hyvää polttopuuta on kuiva puu, puulajista riippumatta. Koskaan ei ole pannuhuoneessa mittarit laskeneet, kun olen kuivaa puuta pesään laittanut, puulajista riippumatta. Katajaa lukuunottamatta olen polttanut kaikkia Suomessa esiintyviä puulajeja, omenapuusta kontortamäntyyn.

    pv

    Pohdintana oli enempikin se, että jos jätät koivun pystyyn, siitä kasvaa tilavuudeltaan huomattavasti suurempi puu kuin harmaalepästä. Leppä on toki lyhytikäisempi ja sen saa korjata nopeammin talteen harvennusten yhteydessä.

    pv

    @Visakallo

    Tein kuten neuvoit, eli yksilökohtaisesti parhaat puut jäljelle ja huonot pois.
    En taitanut yhtään leppää kaataa. Haavat olivat sen verta riutuneita että poistin niitä paljon.

    Hieskoivun kantovesoja poistelin ja tein tilaa muille puille. Tosiaan kasvatukseen liittyen, ehkä valitsen mieluummin siemenestä kasvaneen lepän tai haavan taimen, kuin mahdollisesti lyhytikäisemmän kantovesan.

    Tuo alue on puolivarjoisaa, joten leppä voisi sopia sinne hyvin. Koivut ovat kasvusta jäljessä palstan parempiin alueisiin verraten. Jouduin kanssa kaatamaan latvasta kuivaneita koivuja siitä vierestä ennenaikaisesti. Joten ehkä tosiaan suosin leppää.

    Isäni oli tosiaan vanhan liiton mies ja olisi kaatanut kaikki muut ”roskapuut” ja jättänyt vain koivut.

    jees h-valta

    Pv aivan hyvin valinnut. Kyllä minäkin leppää jätän ojien varsille ja yleensäkin paikkoihin joissa ne eivät paljon haittaa talouspuuston kasvatusta. Viimeksi haavikon hakkuulla tuli harmaalepästäkin toistakymmnetä mottia energiapuuta (siis leppää) ja Metsä-Group kyllä vei ne ja maksoi aivan suht kelporahankin niistä.

    jees h-valta

    Tuolla aiemmin Visa kyseli että paljonko hirviä on kesän haavikon alussa laiduntanut. Kyllä ne edelleen sattumakäyntejä on ollut. Hirvi ei ole laiduneläin vaan kulkee ja kohjaa omia polkujaan ja syö jos hyvää syötävää vastaan tulee. Kertaakaan en vielä ole edes makuulta haapavesakosta niitä yllättänyt enkä makuupaikkoja löytänyt. Eikä ole hirvitornia näkynyt eikä siitä monivuotista iloa olisikaan. Vesakko nousee niin nopeaan että hirvi katoaa sinne jo toisena kesänä.

    Visakallo Visakallo

    Toivotaan Jesse, että talvi menisi yhtä hyvin. Silloin hirvet valitettavasti muuttuvat laumaeläimiksi. Muistavat pahuksen hyvin ne kesäiset makupalapaikat.

    suorittava porras suorittava porras

    Jessellä käynyt tuuri. Group ei osta enää leppää eikä järeää haapaa. Ne jätetään suosiolla lisäämään monimuotoisuutta.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 69)