Keskustelut Metsänhoito Lepikon hoito (polttopuiksi)

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 69)
  • Lepikon hoito (polttopuiksi)

    Merkitty: 

    Tontillamme on muutama lepikko. Ne ovat sellaisessa paikkaa jossa ei kasva mitään tärkeää, joten annamme niiden kasvaa polttopuuksi.

    Kysyisin erityisesti tällaisista lepikon ryppäistä, milloin ja kuinka paksuna on oikea aika kaataa tai harventaa niitä? Nämä lepät kasvavat kuivalla maalla.

    Isoimmat lepät joita olen nähnyt kasvavat yksittäispuina. Toimiiko lepikolle ja miksei myös haavalle se, että harventaa niille latvatilaa ja sitten yksittäiset yksilöt kasvavat isoksi? Vai pitäisikö vain antaa tällaisten ryppäiden kasvaa tiettyyn pisteeseen asti ja kaikki kerralla pois?

  • A.Jalkanen

    Riippuu pv siitä kuinka isoja polttopuita itsellesi haluat! Jos käsittelet mieluummin pieniä puita, annat kasvuston kasvaa tiheänä, toisin sanoen harvennat varovasti. Jos haluat kunnon leppähalkoja, harvennat enemmän.

    Harvennus tapahtuu niin, että pienimmästä päästä otetaan pois ja jätetään isompia kasvamaan. Jos kaadetut ovat alle ranteen paksuisia riukuja, ne voi jättää lannoitteeksi isommille. Jos viitsii, nekin voi toki kerätä talteen kuivumaan ja polttoon.

    Joku polttopuulepikon omistaja voisi neuvoa sopivan tiheyden.

    Visakallo

    Tuommoiset lepikot ovat siitä hyviä, että niille voi tehdä juuri niin kuin itsestä hyvälle tuntuu. Jos tarkoitus on saada jatkuvasti polttopuuta, niin silloin voisikin harrastaa sitä paljon puhuttua ”jatkuvaa kasvatusta”, eli kaataa aina vain ne suurimmat, polttopuun mitoissa olevat rungot, ja jättää pienemmät kasvamaan, samalla hieman niitäkin harventaen.

    A.Jalkanen

    Tuo Visakallon ”yläharvennus” on myös mahdollinen. Kasvusto ei silloin saa olla liian tiheä, jotta kasvua tuottavaa vihreää lehteä on sopiva määrä kaikissa niissä puissa joita halutaan kasvattaa. Sama periaate kuin jatkuvassa kasvatuksessa – ei vihermassan maksimointi vaan optimointi.

    Apli

    Puolet pois ja antaa kasvaa ja hyvää polttopuuta saa nyt ja jatkossa, itse olen mökillä niitä kaatanut kun ovat ranteen vahvuisia.

    Jätkä

    Jos lepät kasvavat ryppäissä, ne ovat samassa juuristossa. Silloin harvennuskannon lahotessa laho leviää jääviinkin runkoihin.

    Perimätieto väittää, että hyvälläkään paikalla ei kannattaisi kasvattaa harmaaleppää yli 20 – senttiseksi rinnankorkeudelta, koska silloin rungon kasvu hiipuu ja se alkaa keskeltä lahoamaan.

    Poikkeus kuitenkin vahvistaa säännön, eli voi tapahtua toisinkin.

    Ola_Pallonivel

    Se on juuri noin kuten jätkä kommentoi. Jos on ryppäitä, kaikki pois. Harvassa voi kasvattaa isompia, mutta ei liian suureksi.

    Tolopainen

    Lepikon ainut ja oikea harvennustapa on yläharvennus. Eipä nuo lepät ole mihinkään hävinneet ojanpenkoista, vaikka aina olen kaatanut isoimmat.

    Korpituvan Taneli

    Kantovesoista kasvavat lepät tosiaankin ottavat lahon isompana, mutta toisaalta se kantovesa kasvaa ihan hurjaa vauhtia. Joo vesasyntyiselle lepälle pätee tuo 20cm sääntö, silloin se on vielä kohtuu terve pantavaksi pinoon.

    Siemen syntyiseen leppään ei lahoa tule ja kyllä senkin kasvu saattaa yllättävän nopeaa olla. Oli minulla pellonmetsityksen aukkopaikkoihin jätettyjä leppiä, niin suuria ettei puhettakaan kolmimetrisen miesvoimalla nostamisesta tuoreena. Leppä on hieno polttopuu, kuivaa hyvin eikä nokea paikkoja.

    Joku mökkiläinen kerran kyseli että miten hän saisi tuotettua omat polttopuunsa kun olis noin hehtaari vanhaa peltoa. Minä kysyin että kasvaako jossain leppää sanoi että kasvaa, mutta ei siitä juuri pinoa kerry. Käskin kaataa muutaman lepän ja kaikki rannetta ohemmat rungot ja oksat 0,6…0,8 metrin pätkiksi ja ne ”istutetaan” peltoon kahden ja puolen metrin välein. Muutaman vuoden päästä on polttopuuta tarpeeksi. Tulee toki laho, mutta kun käyttää sitä 20 cm sääntöä niin ei se juuri haittaa.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Visakallo

    Minkähän takia niitä leppiä pitäisi 20 cm paksuisiksi kasvattaa? Eikös sellainen 10-15 cm runko ole kaikin puolin kätevämpi käsitellä ja tehdä polttopuiksi?

    Nostokoukku

    Harmaaleppä taitaa olla niin elinvoimainen tapaus, että on aivan sama miten sitä harventaa ja käsittelee. Avohakkuualalle jätetty hakkuun yhteydessä siipeensä saanut lähes olemattomaksi karsiutunut leppä lykkää uutta oksaa mistä tahansa rungon osasta. Pieni laho on pelkkä värivika eikä haittaa polttopuuna. Leppä on yksi suosikeistani polttopuun, ei nokea ja tuhkaakin tulee  vähän. Suutii koivun mennen tullen.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 69)