Keskustelut Puukauppa LENKOUDEN VARJOLLA HYLÄTÄÄN TUKKEJA

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 52)
  • LENKOUDEN VARJOLLA HYLÄTÄÄN TUKKEJA

    Puukauppasopimuksiin on vakiintunut lenkouden määritelmä: ”Lenkous ei saa ylittää yhtä senttimetriä 1 runkometrin matkalla, kun ensin 1 m tyvestä on huomiotta.”

    Otin suoran 1 m riman, johon laitoin 1 cm pitkän ruuvin. Kun rima keikkuu ruuvin varassa rungon lengossa kohdassa, rungon on kelvattava tukiksi. Jos ruuvi jää ilmaan riman päiden varaan, runko on hylättävä lenkona.

    Kun vaadin meillä katkonnan tämän sopimukseen kirjatun säännön mukaan, erään suokuvion tukeista hylättiin sahalla 17 %. ”Maan tavaksi” on muodostunut, vastoin sopimusta, hylätä kaikki vähänkin lengoilta näyttävät rungot. Suomen metsänmyyjät hävivät tässä väärinkäytöksessä kymmeniä miljoonia euroja vuodessa.

    Aihe on niin arka, että metsälehtikään ei uskaltanut tehdä tästä juttua alkulupauksestaan huolimatta. Metsänomistajien omatkin organisaatiot MHY:t ja MTK ovat hiljaa. Ei uskalleta puolustaa selvää sääntöä. Näin ylläpidetään vääryyttä.

    Metsänomistajat: Tehkää 1 m rima 1 cm pitkällä ruuvilla, menkää hakkuulle ja vaatikaa oikeuksianne sekä kovistelkaa omia järjestöjänne !

  • vmt

    Yllätys, että aloittaja, metsänkasvattajien suurruhtinas, ei ole aloitukseensa mitään kommentoinut…

    Metät kunnossa!

    Kaakonkulmilla tukkia myyvälle tiedoksi, että se firma keskittyy tuloksen tekemiseen. Ainoastaan sydäntavara päätyy lopputuotteeksi ja muu osuus on jo pitkään mennyt hakkeeksi – oli sitten suoraa tai lenkoa. Kyse on vaan materiaalin hankinnasta. Osakkeenomistajat ovat metsänomistajiin verrattuna korkeammalla arvoasteikossa siinä firmassa.

    L.Ylimaki

    No ei se kyllä noin mene, se lenkous on on 1cm. Alkavaa juoksumetriä kohdin. Eli käytännössä jos tukki on 55dm nii lenkouuta saa olla maksimisaan 5,5cm.

    Apli

    Huomioitavaa on myös motokuskin silmä, joku näkee lenkoudet erilailla kun toiset, mutta paskasta ei kultaa vaikka kuinka metsänomistaja haluaa, onneksi myös kuidun hinta on kohdillaan päätehakkuissa, toki ero tukkiin iso, jos puut on laanissa on homma paketissa, korostaa taas sitä hakkuun valvontaa.. Nykyisessä puun markkinatilanteessa kaikki ostajat tekee tukin tarkkaan, niin sahat kun sellufirmat, siinä mielessä metsänomistaja voi nukkua yönsä rauhassa ja tehdä puukauppaa hintojen ollessa hyvät(:

    mehtäukko

    Kun sahurille tukki valmistuu,

    siinä ei saa olla kaatokoloa, lippoja. tyvi-eikä latvarepeämiä. Piikkilangat joskus näkyvät, ne on tyvettävä pois, mutta yleensä ei mahda mitään. Lahoa ei, eikä mutkaa ja monivääryyttä. Isot oksaryhmät, poika-oksat ja oksien paksuudet kuivissa ja tuoreissa on huomioitava. Tasainen lenkous 1cm/ jm. Haarat ulottuvat taapäin puoli metriä. Katkaisu-ikkuna on talosta riippuen esim. 3-4 cm. Tukin työstön olisi tultava siihen kerta laakilla ja etsimättä oksien läpi. Kun se pelittää, katkontatarkkuus pysyttelee 98-99 %:ssa, kun kuski hallitsee ajokkinsa.

    Kun ammattilainen on puikoissa, raakkiprosentti leimikosta toiseen pysyy 2-3,5:ssa, kun em. asiat ovat putkessa.

    Helppoa kuin heinän teko?

    Sahatavaranlajittelija Sahatavaranlajittelija

    Ylilengot tukit on sahalinjastoissa melkoinen ongelma, kun niitä sitten ajetaan sahalinjaston läpi. Ja niitä pääsee sahaukseen vaikka tukkilajitteluissa on röngtenit ja laserit.

    Ensin tukki voi jäädä kuorimakoneeseen kiinni. Seuraavaksi sahalinjaan. Yleensä sahalinjoissa on 4-5 konetta. Sahalinjaan nopeus on jotain 40-220 m/min. Tarkoitus sahoilla olisi sahata yhtäjaksoisesti, eikä irroitella näitä lenkoja tukkeja moottorisahalla ja rautakangella sahakoneista irti. Ja joo useilla sahoilla on kaarisahaus ominaisuus joilla näistä lengoista tukeista yritetään saada sahatavaraa.
    Lisäksi lengoille ja muuten viallisille tukeille on ohjelmistoissa määritelty ns varamitta, joka on selvästi pienempi, kun mitä tukeista olisi tarkoitus sahata. Tulee siis vähemmän sahatavaraa kuin olisi tarkoitus.
    Seuraavaksi ongelma kertaantuu, kun lenko tukki on saatu sahalinjasta läpi. Silloin siitä tukista on tullut lenkoja/monivääriä lautoja ja lankkuja.

    Ensin niitä ajetaan tuorelajittelun läpi ”yksitellen”, kun kappaleet ei kulje kuljettimilla vaan hyppivät miten sattuu ja lajittelulinjaa on pysäyteteltävä. Lajittelulinjojen nopeus on n 100 m/minuutissa ja tarkoitus on ajaa ilman turhia pysäyksiä. No sitten ne laudat ja lankut on jotenkin saatu lajiteltua lokeroihin. Todennäköisesti konenäkö lajittelee VI laaduksi eli sekstaksi. Seuraavaksi lenkoa sahatavaraa paketoidaan ”yksitellen” rimapaketteihin sahatavarakuivaamoihin vietäväksi. Paketointilinjastoilla ja rimoituksessa olisi tarkoitus ajaa yhtäjaksoisesti, eikä pysäytellä linjastoa vähän väliä.
    Seuraavaksi lengot sahatavarat menee rimapaketeissa kuivaamoihin, jossa sahavara ei ainakaan oikene, vaan viat kertaantuu.

    Nyt sahatavara on kuivanut ja saatu uuneista ulos ja rimapaketteja ruvetaan purkamaan kuivalajittelussa. Sama leikki jatkuu, kun lengot kappaleet ei kulje kuljettimilla ja linjastoja on pysäyteltävä yhtenään. Kuivalajittelussa konenäkö suurella todennäköisyydellä lajittelee lengot kappaleet hylkylokeroon. Jos jotain saadaan kuivana sahatavara pakettiin, asiakas ei niillä sahatavarakappaleilla tee mitään. Pahimmassa tapauksessa reklamoi sahaa.

    Nostokoukku

    Siinä tuli tukin matka sahan laanista myyntipakettiin. Aika monta vaihetta. Kiitos lajittelijalle.

    Sahatavaranlajittelija Sahatavaranlajittelija

    Tuohon voisi vielä lisätä, että 90 % sahatavarasta menee vientiin ympäri maailmaa. Pahimmillaan epäkuranttia sahatavaraa siis ajetaan rekoilla sahalta satamaan, laivataan, puretaan laivasta ja jne.

    Metsuri motokuski

    Kiitos lajittelija hyvästä infosta. Jospa tämä antaisi valaistusta siihen miksi tukilla on laatuvaatimukset. Monesti metsänomistajat vertaavat tukin laatua kenttäsaha aikaan kun yksi kerrallaan joka pölkky käsiteltiin pöydällä.

    Kokenut kaiken tietää

    Kenttäsahallakin kannattaa sahata parhaat tukit, jos tarkoitus ei ole tehdä polttopuuta. Huonommat sitten myydä hankintana, noissa isoissa sahoissa kun on niille lajittelijan kuvaamat selvät prosessit. Poikkeuksena vähän lahovikaiset isot, joista tulee paljon hyvää sahatavaraa, laho on helppo myöhemmissä vaiheissa plokata pois, kun kaikki tapahtuu yksitellen käsin. Toinen sekundatukki, joka on hyvää sahattavaa, on juuri sen verran kuivahtanut, että kuori pakkaa irtoamaan. Käytännössa tulee priimaa tavaraa, mutta kotimaan sahoille ei ainakaan Suomen leimikoilta kelpaa, saksasta sitä taisi tulla tännekin sahoille.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 52)