Keskustelut Metsänhoito Leimaus

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 42)
  • Leimaus

    Mitä merkintätapaa arvon kolleegat käyttävät harvennusleimikoiden leimaamiseen? Kuitunauhaa kokeilin, mutta ainakin osa tippui hakkuun aikana ja lisäksi hieman hidasta solmia. Onko sellaisia maalivasaroita vielä saatavana jossain? Ja kestääkö se maali vai liukeneeko helposti pois?

  • Anton Chigurh Anton Chigurh

    Uittokalustolta löytyy, mutta on enemmän maalipamppu. Leimaan sellaisella ja maali pysyy kuin paska junttilan tuvan seinässä.

    metsänvartija

    Uittokaluston Soppec Fluo marker, pysyy puussa useankin vuoden kun kaarnaa puhdistaa rupikinttaalla. Oranssi näkyy hyvin ja tuote on fluorisoitu.

    Pinotavarasakset ym. ”katoava” tavara kannattaa maalata myös Soppecilla.

    Kasojen kepitkin olen merkannut ko. sprayllä.Yhtään kasaa ei ole jäänyt metsään.

    Samoin pyykit ja pyykkien paalujen markkaukseen ko.spray sopii hyvin.

    Leimauskirves on koriste-esine metsätoimiston seinällä.

    Luonnotar

    Vaatiiko tuo Soppec Fluo Marker -spraypullo puristuskahvan käyttöä vai onnistuuko ilman?

    metsänvartija

    Onnistuu ilmankin. Joissain liiveissä on tilava taskukin purkkia varten/ rinkan irtotasku metsurin varustevyöhön kiinni. Pysyy tallessa risukossa kävellessä.

    Timppa

    Mihin sitä leimausta yleensä normaalissa metsässä tarvitaan? Taitava motokuski kyllä näkee kokonaisuuden paremmin kuin kukaan vielä silloin, kun kaikki puut ovat pystyssä.

    Kerran ”leimattiin” pienen maisemakuvion harvenettavia puita talon lähellä. Siinä kävi niin, että oravat keräsivät osan nauhoista ja veivät pesäänsä. Niille siis kaksinkertainen hyöty. lämmikkeet ja pesäpuu säästyi.

    Riittää ainakin meidän käyttämien yhtiöiden kanssa, että sopii tyylin, niin saa kyllä sen, mitä haluaa. Jos on hankalan näköinen kohde, niin sitten metsuriharvennus.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Minä teen itse niinsanotut ensiharvennukset siellä, missä niitä enää yleensäkään tarvitaan. Käytännössä leimaus kannattaa tehdä kesällä, jolloin hakkuuaikana talvella ei tarvitse ryhtyä niitä puita enää arpomaan. Sillä arpomistahan se on lumisessa metsässä.

    Metsuri motokuski

    Ilman muuta kuitunauha ja vielä jos on ne heijastinkaistalla oleva nauha niin aina parempi. Mitäs sillä on väliä vaikka ne tippuvat maahan harvennuksen aikana. Kyllä ne silloin on jo havaittu. Selvät kuvionrajat ei tarvitse merkata mitenkään. Mutta rajalinjat sitäkin tiukemmin.

    Mettäpoika

    Mitenkä riittoisia tuollaiset sparymaalit, esimerkiksi tuo Soppec Fluo marker, ovat? Onko arvioita siitä, montako runkoa pystyy merkitsemään?

    -Mettäpoika

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Aloittaja tarkoittaa tässä nyt varsinaista vanhakantaista yksinpuin leimaamista, kuten esim. Antonkin ja Timppa.
    Nuoremmalle polvelle tuo saattaa olla vieras käsite ja tuntuu sekoittuvan leimikon tekoon, joka onkin sitten vain sen äärirajojen merkkausta.

    Itse en ole leimausta harrastanut sen jälkeen kun se yleisesti jäi pois muodista.
    Kun oikein viimesen päälle aiotaan laatua kasvattaa, kannattanee leimaus kuitenkin tehdä.

    Nykyisin kun vähintäänkin ajetaan puut isolla koneella on leimauksessa sitten otettava ajouratkin huomioon, joten ei riitä se että osaa valita puut, vaan pitää hallita, jossain määrin myös konekorjuun vaatimuksetkin.

    Nykyinen leimaus on kai päinvastainen toimenpide kuin aikanaan kirvesleimuussa. Silloin leimattiin poistettavat puut, nykyään kai valitaan ne parhaat ja merkitään ne jääviksi.

    Kuitunauha on varmaan huono tähän hommaan, nauhoilla on monta tapaa hävitä kesken kaiken. Värivasarallakin pitää sitten lyödä vähintäänkin kahtapuolen. Tuo sray-maali lienee paras vaihtoehto, välineitten suhteen.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Aukusti

    Punaista kuitunauhaa olen käyttänyt leimikon rajojen ja jättöpuuryhmien merkkaukseen. Suojele-Säästä nauhaa säästettävien puiden ja muurahaiskekojen sekä niiden lähipuiden merkkaamiseen.

    Varsinaista kaadettavien puiden leimaamista en ole tehnyt konehakkuussa.

    Pienissä oman perheen voimin tehdyissä polttopuuhakkuissa sekä maisemahakkuissa rannoilla ja pihojen lähimetsissä olen leimannut poistettavat puut vesurilla.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 42)