Keskustelut Puukauppa Leikot

Esillä 5 vastausta, 41 - 45 (kaikkiaan 45)
  • Leikot

    Kuka omistaa hakkuualueelle tehdyt leikot. En ole niitä tilannut, eikä ole sovittu niiden tekemisestä kauppakirjassa. Niitä on puolesta prosentista prosenttiin avohakkuualueella, pituudet vaihtelee n.20cm:stä 1,5m. Näyttää, että noita tehdään motokuskin sorminäppäryyden mukaan, kun halutaan sievistää tukin tyveä tai katkasta tukki sopivasti ennen haaraa. Koko maan tasolla noita kertyy vuodessa useita kymmenia tuhansia kiintoja metsiin. Eikö olis järkevämpää ottaa puu käyttöön ja tehdä sievistelyt sahalla.

  • Jätkä

    Tukkien mittatarkkuusvaatimus (pituus) – on moderneimmilla sahoilla jo perustunut sahan automatiikan häiriöihin, jopa muutaman sentin kaatolippa on sekoittanut laitteistoa. Siksi esim tyvi pitää oikaista, jos se kaatovaiheessa menee hieman vinoon. Tuo kolmen sentin katkontatarkkuusvaatimus edellyttää sitä.

    Ei sahalle ole, mitään varsinaista hyötyä siitä, että tukissa on muutama sentti ylimittaa. Alimitta taas poistaa tukista yhden jakovälin = 30 senttiä, joka jo minimipituisessa tukissa aiheuttaa sen menemisen raakiksi.

    Tallon tasoiset tarkistusmittauksesta haaveilevat täytyy pitää kaukana tukkisavotalta.

    Metsuri motokuski

    Kyllä sillä ylimitalla on vaikutusta kun sekin lasketaan tukkiin. Sahalla se ylimitta katkaistaan liikana pois. Kun saha ostaa tuhansia pölkkyjä niin senteillä alkaa olla vaikutusta. Metsänomistajalle sillä ei ole vaikutusta kun määrä on pieni. Sama koskee alamittaa kun tukki putoaa lyhyempään mittaluokkaan niin se on siinä mittaluokassa ylipitkä aika paljonkin. Sen vuoksi asetetaan katkaisuikkuna jolla rajoitetaan tukkin yli ja ali pituutta. Nykyään kun motojen mittatarkkuus on parantunut niin katkaisuikkunaa on vastaavasti pienennetty. Muistan hyvin kun meillä oli samalle sahalle aluksi katkaisuikkuna -3 +5 cm. Muutaman vuoden päästä se oli +-1 cm. Jopa 0+1 cm tarjottiin mutta silloin motojen kourat oikein osanneet pysähtyä oikein siihen mittaan.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Tottakai ylimitalla on merkitystä metsänomistajalle, silloin kun on kyse tyvi tai välitukista. Jos tehdään ylimittaisia tukkeja, saattaa käydä niin ettei sitä viimeistä tukkia enää nipinnapin tulekkaan. Jos latvatukki on ylimittainen, niin kuidun vähentäjänä sillä ei enää liene juurikaan merkitystä.

    Olen minäkin joskus joutessani mitannut muutaman, moton tekemän, tukin pituusmitan, tarkkaa työtä on ollut.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Jätkä

    Mitäs – Kun on puhuttu, että mittalaitteiden ja motokourien kehittymisen myötä on päästy niin tarkkaan mittaamiseen ja katkontaan, että tukkimitoissa oleva ”tasausvara”, eli kymmenen sentin ylimääräinrn pituus on jo joissakin tapauksissa listitty vain muutamaan senttiin. Elikkäs tukkipituus 43 dm on ollutkin aina 42 dm, mutta 1 dm on tasausvaraa, johtuen mittauksessa tapahtuvasta virhemahdollisuudesta ja vinoon sahaamisesta. Tietenkin tuota tasausvaraa on käytetty kaikilla katkontapituuksilla, esim 55 dm:n tukki on tasattu sahalla 54 dm:iin jne. Nyt se ilmeisesti katkaistaan 54,7 dm:n pituiseksi ?

    metsä-masa metsä-masa

    Katkontatarkkuus on vakiintunut merkistä riippumatta kaikilla suurilla valmistajilla,  normaaliolosuhteissa + – 1 cm on yleinen. Kuljettajan aktiivisuus ja ammattitaito vaikuttaa ääriolosuhteissa mittalaitteen pysymiseen halutussa ikkunassa.

    Urakointisopimuksissa voi olla yrittäjäkohtainen vaatimus saavuttaa tarkkailujaksolla esim. 98 %, takavuosina yrittäjätaksa oli sidottu asetettuun pituuskatkontatavoitteeseen, ja jos se ei täyttynyt hakkuutaksa putosi esim. 2 %.

Esillä 5 vastausta, 41 - 45 (kaikkiaan 45)