Keskustelut Metsänhoito Lehtikuusen karsinnasta.

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 81)
  • Lehtikuusen karsinnasta.

    Sanokkeepa työ viisaammat kun tuossa on tuommoista parikymppisiä lehtikuusikkoo niin mihin aikaan olisi paras karsia ja uskaltaako karsia myös eläviä oksia? Onko lahon ja värivian riski miten suuri? Lehtikuusikko on nyt noin 17m pitkää.

  • Korpituvan Taneli

    Jätkä:

    ”Kyllä meiltä on mennyt ainakin MetsäGroupille ihan mäntykuituna. Ostomiehesi on lukenut väärin paperinsa, lehtikuusesta on parempi saanto.”

    Ei mene Jätkälle näköjään perille.

    Lehti kuusella on tosiaankin kohtuu hyvä saanto sellupuuna. Mutta vain silloin kun sitä keitetään puhtaana erikseen, eli tarvitsee muutaman sata autokuormaa puuta.

    Lehtikuusen saannolla ei kuitenkaan ole tämän asian kanssa mitään tekemistä. Kun eri puulajeja sekoitetaan sellunkeitossa keskenään niin toinen keittyy liikaa ja toisesta jää tikkuja. Tämä merkitsee sellun laadun huonemista.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Jätkä

    Mitä kohtaa Taneli ei ole tajunnut? Ei näköjään mitään kohtaa, mutta ei mahda mitään.

    Lehtikuusta voidaan eri tutkimusten mukaan sekoittaa mäntyyn jopa 15 % määrästä.

    Puuki

    ” Kun lähdetään siitä, että kasvupaikka on lehtomaista kangasta tai ainakin mustikkatyyppiä, niin 20 – 30 vuotiaan lehtikuusikon tiheys pitäisi laittaa 500 – 700 r / ha – lukuihin. ”

    Jos mennään laatu edellä, niin aloittajan   1600 kpl/ ha tiheyden laskeminen heti kerralla  esim.  600 kpl/ha aiheuttaisi luston kasvun reippaan levenemisen. 1-laadun tukki edellyttää tasaista lustoleveyttä ja oksattomuutta. 15 cm paksuista saa vielä pystykarsinnalla ja siihen sovitetuilla harvennuksilla kasvatettua hyvälaatuisia tukkipuita.

     

    Korpituvan Taneli

    Minun tietoni ovat Suoraan sellutehtaalta eikä mistään labrakokeesta.

    On kai päivän selvä asia ilman isompia tutkimuksiakin että eri puulajit käyttäytyvät eri tavalla kun niitä kemikaalien kanssa keitetään.

    Lehtikuusen sellukäytön ainoa este on pienet erät. Erikseen keitettynä tulee hyvää sellua ja paljon.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Jätkä

    <div class=”comment__text”>

    ” Kun lähdetään siitä, että kasvupaikka on lehtomaista kangasta tai ainakin mustikkatyyppiä, niin 20 – 30 vuotiaan lehtikuusikon tiheys pitäisi laittaa 500 – 700 r / ha – lukuihin. ”

    Jos mennään laatu edellä, niin aloittajan   1600 kpl/ ha tiheyden laskeminen heti kerralla  esim.  600 kpl/ha aiheuttaisi luston kasvun reippaan levenemisen. 1-laadun tukki edellyttää tasaista lustoleveyttä ja oksattomuutta. 15 cm paksuista saa vielä pystykarsinnalla ja siihen sovitetuilla harvennuksilla kasvatettua hyvälaatuisia tukkipuita.”

    Eipä pidä oikaista. Ensiharvennusta ei suinkaan pidä tehdä 20 – 30 vuotiaassa lehtikuusikossa, vaan 10 – 20 vuotiaassa.  Hyvällä pohjalla kymmenen vuoden kasvuaika käsittelykertojen välissä on varmasti riittävän pitkä. Lisäkasvu hyväkuntoisessa lehtikuusikossa on jopa kymmeniä kuutioita / v.

     

    </div>

    Puuki

    ^ Ei tarvitsekaan, jos on jo ensiharvennus tehty. Mutta ap:n selostama tiheys oli 1600 kpl/ha ja metsän ikä n. 20 v. Siis 1.- harvennus tekemättä.

    (Jätkälle :Kysyit ed. sivulla että mistä tempasin 600 kpl/ha jäävien puiden tiheydenolevan liian pieni. Kyseessä oli selvennystä aloittajalle tapaukseensa, jossa alkutiheys ei ollut  1300 kpl/ha .  )

     

     

     

     

    Burl

    Omien kokemusteni mukaan lehtikuusen myrskytuulien kesto on koivun luokkaa. En suosittelisi tekemään erikoisen rajuja harvennuksia.

    Metsuri motokuski

    Me olemme tehneet lehtikuusikot samalla harvennustiheydellä kuin koivikot.

    oppipoika

    Täällä kokemuksen mukaan lehtikuusentuulenkesto on samaa luokkaa kuin kuusella. pari vuotta sitten myrskykaatoi oarin aarin aukon ja juuret oli samanlaiset kuin kuusella

    Jätkä

    Jos lehtikuusikko on perustettu liian vetiselle maalle, se ei tunge pääjuurtansa normaaliin jopa kahden metrin syvyyteen.

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 81)