Keskustelut Metsänhoito Lehtikuusen karsinnasta.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 81)
  • Lehtikuusen karsinnasta.

    Sanokkeepa työ viisaammat kun tuossa on tuommoista parikymppisiä lehtikuusikkoo niin mihin aikaan olisi paras karsia ja uskaltaako karsia myös eläviä oksia? Onko lahon ja värivian riski miten suuri? Lehtikuusikko on nyt noin 17m pitkää.

  • Tolopainen Tolopainen

    Jos tekee ajourat niin ei tarvitse muuta hakata, kuulostaapa asiantuntijan tekemältä.

    oppipoika

    Sepä tässä harvennuksessa juuri on kun eihän tuosta suunnitelman mukaan voi tehdä kun ajourat

    Puuki

    Ei se suunnitelma mikään lakikirja ole. Niiden mukaan orjallisesti jos aina hakkuut tehtäisiin, niin ei mitään tulisi koko metsänhoidosta.

    Puuki

    Lehtikuusesta vielä vähän lisää :

    Lehtikuusen työstettävyys on hankalaa, jos puun varastointia ja kuivausta ei ole tehty oikein ja jos sahausta ei tehdä oikein. Tekniseltä laadultaan leku kilpailee koivun kanssa eli on korkealla tasolla ja sopii monenlaiseen käyttöön rakentamisessa.

    Esim. vanhojen puulaivojen korjauksissa ja mastopuina sitä käytetään vieläkin.

    Lahonkesto leku:lla vaihtelee paljon ja se paranee puun kasvuiän noustessa.

    Kasvu on nuorena nopeaa ja jatkuu vanhana muita kotimaisia puita pidempään.Tuotto (kasvunmukainen) kiertoaikana on yleensä parempi kuin kuusella (lehtomaisilla kasvupaikoilla).

    ”Luomupuu” on nykyään kysyttyä moninpaikoin. Luomu liittyy lahonkestoon,(josta ei voi antaa lehtikuusen osalta takuuta) mutta voisi koskea myös muuta käyttöä. Lehtikuusessa on mm.pihkaa ja uuteaineita. Esim . Venäjällä tehdään lastulevyä ilman lisättäviä liima-aineita ; liima on jo lehtikuusessa valmiina.  Lastulevyhän sai huonoa mainosta taannoin kun huomattiin levyistä irtoavan formaldehydiä. Lastulevyn tekoon kelpaisi pieniläpimittainen harvennuspuukin.

     

     

    Jätkä

    Sikari:”-Lehtikuusi kasvattaa oksaa vielä karsitun tilalle jos saa valoa riittävästi. Varmaan enempi maiseman hoitoa.”

    Karsittujen oksien tilalle syntyvät oksat kuihtuvat pois 2 -3 vuoden kuluessa.

    Jätkä

    Tapion ohjeiden mukaan siperian lehtikuusen istutustiheys on 1300 r / ha. Ensiharvennus parikymppisenä jopa 600 runkoon hehtaarille.  Kyllä siinä pitäisi jo ottaa muualtakin puuta kuin vain ajourilta.

    oppipoika

    Kävin tuossa lenkillä ja mittailin vähän niin ppa on 21 ja näin siinä olisi 150 kiintoA puuta hehtaarilla ja jos siitä otetaan 20 kiiltoa pois niin aika paljo jäis hehtaariin

     

    Jätkä

    Ohjeissa kehoitetaan toistuvasti harventamaan niin, että tilavuudesta kolmannes lähtee kerrallaan. Elikkäs 50 mottia ensiharvennuksessa, mutta ota huomioon, että siinä on vuoden kuluttua parikymmentä mottia enemmän, elikkä kolmasosa kuutioista pois kerralla ja kymmenen vuoden päästä sama uudestaan jne…

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Kyllä minä harvan istutuksen ymmärrän, koska taimet ovat kalliita, siinä välissähän saa alkuun olla jotain muutakin.

    Sitä en oikein ymmärrä kun harvennukset ovat noin rajuja? Onko se niin persao valolle että pitää olla noin harvassa, vai miksi?

    Onko Sinulla Jätkä omakohtaisia kokemuksia vai kirjastako luet ohjeita?

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Jätkä

    Kokemuksia on, meillä oli opetusmetsässä tuhansia kuutioita lehtikuusta. Myös nuorempaa sorttia. On tehty pystykarsintaa ja harvennusta. Valoa tarvitsee ja runsaasti. lähes kaikki koealat ovat koko ajan liian tiheitä. Vanhimmat lehtikuuset ovat yli sata vuotiaita.

    Kaikki ohjeet ovat myös kirjoissa ja harvennusmalleissa. En kylläkään ole enää niiden kanssa missään tekemisissä.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 81)