Keskustelut Tekniikka Laurin talot

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 89)
  • Laurin talot

    Merkitty: 

    Satuitteko katsomaan illalla? Katsomossa näkyy varmaankin edelleen? Sarja on 10 osainen ja alku oli tosi ”dikitaalinen” yhdistettynä rakentamisen sijaintiin.

    Enpä kerro enempää. Rakentaminen kiinnostaa edelleen vaikka nykyinen talo on neljäs lajissaan. Kaikissa on ollut kovasti hartiapankki mukana. Tässä nykyisessäkin aloitettiin homma sahaamalla tukit ensin tontilla lankuiksi ja laudoiksi.

    Laurin taloissa avain sana on puu!

  • MaalaisSeppo

    Kannattaa katsoa vaikka googlella mitä tarkoittaa pohjalaatta ja sen päälle tulevat rakenteet. Löytyy maalaisjärjelläkin tajuttavia kuvia. Hakusana pohjalaatta.

    Jätkä

    Suosittelen katsomaan – koska kyse on rossipohjasta – hakusanalla rossipohja. Ehkä homman juoni selviää sieltä.

    En uskonut, että Tolopaisella on hengenheimolaisia täällä.

    MaalaisSeppo

    Pohjalaatta se on tietysti rossipohjassakin, mutta yleensä tällöin pohjalaatan alapuolinen ns ryömintätila on tuuletettu, jolloin ei synny radonongelmaa. Jätkä suositteli radonongelmaan poistoilman johtamista lattioiden alle eli käytännössä pohjalaatan alle. Tuskin tarkoitti välipohjia.

    Rossipohjan alle johdettuna, jos on tuuletettu ei ole järkeä, kun ei ole radonongelmaa. Tuulettumattoman rossipohjan tai ryömintätilattoman pohjalaatan alle poistoilman puskeminen vaatisi lisäpainetta poistoilmapuhaltimelta. Lisäksi pohjalaatan alapuolisen tilan paine nousisi, jolloin radonpitoisen ilman vuoto sisätiloihin vain lisääntyisi. Ei tunnu järkevältä.

    Jätkä

    Rossipohja ja pohjalaatta ovat hiukan eri asioita.

    Kun ryömintätilassa on vähintään neliömetri ”kissanluukkuja”, jotka ovat aina auki, ei sinne kovin valtavaa ylipainetta saa millään koneikolla.

    On taloja, joiden rossipohjan alta ( ei pohjalaattaa) – imetään pienehköllä tuulettimella ilmaa, jolloin home – kosteus – ja mahdolliset radon-ongelmat tuuletetaan pois koneellisesti.

    Jos rossipohjaa halutaan nimittää pohjalaataksi, niin välipohja on nimettävä välipohjalaataksi ja yläpohja yläpohjalaataksi. Eikö tuollainen ole hieman mielenvikaisen läähätystä?

    MaalaisSeppo

    Jos ryömintätilassa on neliömetri kissanluukkuja, ei siellä ole radonongelmaa, joten rakennuksen poistoilmaa ei kannata puhaltaa sinne. Katon kautta poisto on järkevämpää, yksinkertaisempaa ja halvempaa. Myös energataloudellisempaa lto:n käyttömahdollisuuden takia.

    Jätkä

    Sataneliöisessä talossa minimi-kissanluukkujen määrä on 1 neliö. (1%)

    Ilmalämpöpumppu kivijalassa on todettu oivalliseksi lämmön tuojaksi.

    MaalaisSeppo

    Tarkoitatko, että ulkoyksikkö sijoitetaan ryömintatilaan? On yleisesti tunnettua, että ryömintätilaiset, tuulettuvat alapohjat ovat nykyään ongelmallisia, koska sinne ei johdu paljoakaan lämpöä alapohjan läpi, johtuen paksusta eristeestä. Talvella tuulettuva alapohja jäähtyy, jolloin sinne tiivistyy kesällä vettä ja homekasvu alkaa. Ilmalämpöpumpun ulkoyksikön sijoittaminen sinne vain pahentaa tilannetta.

    Mitenkä tämä lämpöpumppu juttu liittyy radonin hallintaan? Koita pysyä asiassa.

    Jätkä

    Koita ihan ite ajatella asioita, äläkä jankuta jotain joskus kuulemaasi. Jos olisit joskus nähnyt ilmalämpöpumpun ulkoyksikön toiminnassa, olisit ehkä tajunnut, että se työntää aika paljon ilmaa seinästä poispäin. Kun sellainen asennetaan kivijalkaan, ja se imee ryömintätilasta ilmaa pihalle, se ei jätä radonia lattian alle – kyllä se tulee myös pihalle ilman mukana. Kun ryömintätila tuulettuu, se myös kuivuu.

    Tämän tyyppisiä kokemuksia on kertynyt niiltä, jotka ovat ryömintätiloja lämpöpumpulla hyödyntäneet. Mittausten mukaan talon alta imetty ilma on useita asteita lämpimämpää kuin raaka ulkoilma. Vai talvella käytetty imu pitää ryömintätilan ja rossipohjan kylmänä kesällä? Onpas mielipuolinen väite, että pohja homehtuu sen takia kesällä. Mistä keksit noin ääliömäisen väitteen? Tutkimukset osoittavat juuri päinvastaista, ei kai muuten olisi koneellista rossipohjan tuuletusta rakennettukaan minnekkään?

    MaalaisSeppo

    Ryömintätilojen normaali tuulettuminen radonista hoituu luonnollisella ilmanvaihdolla, ei sen takia tarvitse sijoittaa lämpöpumpun ulkoyksikköä imemään ilmaa ryömintätilan läpi.

    Toinen kysymys on ryömintätilan kesäaikainen kosteus, jonka aiheuttamat ongelmat ovat lisääntyneet lattian lämpöeristävyyden takia, kun ryömintätilan rakenteet ovat talvella jäähtyneet. Tällöin normaali kissanluukkuratkaisun teho ei usen riitä kesällä. Jätkän esittämä tapa imeä ilmaa ryömintätilan läpi voi hyvinkin vähentää kosteusongelmaa. Edellyttää, että lämpöpumpulla on kuormaa kesällä.

    Pete

    Nykyään ei rossipohjaa kannata rakentaa kuin poikkeustapauksissa ja silloinkin rakennuspaikka on väärä. Maavarainen laatta on tukevampi ja energiatehokkaampi. Toki se täytyy kaikilta osin rakentaa oikein ja salaojitus erityisesti.

    vanhassa rakennuskannassa rossipohjat ovat ok ja niitä ei pidä muuttaa laatalle. Eikai näin enää tehdäkään. Jos rintamamiestalon alapohja on kunnossa niin sille ei pidä tehdä mitään. Painuneet eristeet voi vaihtaa selluvillaan korkeintaan ja ilmansulkupaperit tarkasti paikalleen. alapohjan tuuletusta ei kannata millään konstilla parantaa jos talo on pysynyt terveenä jo useamman vuosikymmenen.

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 89)