Keskustelut Tekniikka Laurin talot

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 89)
  • Laurin talot

    Merkitty: 

    Satuitteko katsomaan illalla? Katsomossa näkyy varmaankin edelleen? Sarja on 10 osainen ja alku oli tosi ”dikitaalinen” yhdistettynä rakentamisen sijaintiin.

    Enpä kerro enempää. Rakentaminen kiinnostaa edelleen vaikka nykyinen talo on neljäs lajissaan. Kaikissa on ollut kovasti hartiapankki mukana. Tässä nykyisessäkin aloitettiin homma sahaamalla tukit ensin tontilla lankuiksi ja laudoiksi.

    Laurin taloissa avain sana on puu!

  • Klapikone

    Maalaisseppo. Kyllähän se vähän viittaa puutteellisen korvausilman saantiin, jos ongelma ilmeni uusien tiiviiden ikkunoiden myötä.

    Totta on myös se, että oikein asennettu koneellinen ilmanvaihto saadaan säädettyä tarkemmaksi, kuin painovoimainen.

     

    sitolkka

    Seppohan voi laittaa vaikka millaset pelit ja härpäkkeet. Vaikka kuivurin puhaltimen ulisee niin että tukka heiluu. Tänne riittää normaali talo, joissa on tuhansia vuosia asuttu. Sen verran on jo kehitykselle annettu periksi, että on tiilestä korsteeni muurattu. Ennen tosin sekin oli yksinkertasempaa ku riitti kun avasi sauvomella savuröppänän. Savu varmasti tuhosi haitallisia basilleja ja homeita. Että siinä mielessä uudempi pirtti voi olla epäterveellisempi.

    Klapikone

    Ei se eliniän odote varmaan savupirttien aikaan kovien korkea ollut. Liekö syynä savu vai joku muu. Basillit varmaan kuoli pirtistä kun lämmitti.

    Luin joskus tutkimuksen, jonka mukaan Venäjän Karjalassa lapset on terveempiä, kuin Suomessa. Ei nuo Karjalan talot kyllä näyttäneet kovin hyvin pidetyiltä.

    Ilmeisesti maaseudulla ja vähän huonommassa hygieenisissä olosuhteissa vietetty lapsuus parantaa vastustuskykyä.

    Timppa

    Minkähänlainen se Sitolkan ”normaali tuhansia vuosia asuttu talo” on?  Siinä mittakaavassa mielestäni maakuoppa.  ”Rossipohjat” taitavat olla aika uusi viritys.  Ei tainnut olla Jukolan veljeksilläkään Impivaarassaan.

    Rossipohja on hyvä  siinä mielessä, ettei sellaisessa talossa ole radonongelmaa.  Kylmäksikin rossipohjatalo voidaan jättää, jos perustukset kestävät ja putket saa tyhjiksi. Yleensä kylmä ja altis lahoamiselle.  Esimerkiksi vesijohtojen tuonti taloon joskus ongelmia.  Meillä on Keski-Suomessa yli 100-vuotias rossipohjatalo, joka on talvisin satunnaisessa käytössä.   Vesiputket ovat koko talven sähköllä lämmitettyjä.

    Ei taida mikään savualtistus olla erityisen hyvä terveydelle.

    sitolkka

    Nykyisien tutkimuksien mukaan rautakautinen 800-luvun talo oli hyvin samankaltainen kuin 1800-luvun savupirtti. Lähes identtinen. Tällaisissa asuttiin syrjäseuduilla vielä 1900-luvun puolella. Hirrestä tehty, harjakatto, samanlainen kiuas nurkassa. Osassa taloa lankkulattiaa, osassa ei. Multapenkillähän lankkulattiat oli ennen rosseja. Varmasti hometta, mutta kun ei betonia eikä muitakaan myrkkyjä niin turvallista hometta. Maakuopissa Suomessa ei ole koskaan asuttu. Jo kivikaudella oli pitkiä harjakattoisia taloja. Eikö koulussa opeteta enään historiaa. Radon ei ole ongelma läheskään kaikkialla Suomessa.

    harrastelija harrastelija

    Radonia nousee lähinnä kallioperäisissä paikoissa. Varsinkin, kun talon perustuksia tehdessä räjäytetään kalliota rikki. Nykyisen talon alta paljastui hyvin tiivis savikko. Pintamaat vaihdettiin hiekaksi, hiekkaa tuli talon alle metri-puolitoista. 90-luvulla oli sadevesien ohjaus yleistä tavanomaisen salaojituksen lisäksi.

    Radonin säteily varmistettiin tunnisteella rakentamisen jälkeen sisätiloissa – ei ollut. Tiukka savi alapuolella esti maasäteilyn.

    Koneellinen ilmasto lämmön talteenotolla on toiminut. Ilmastokanavat puhdistetaan lähes vuosittain ja säädetään mittareiden avulla. Tulisijojen lähelle tulee korvausilmaputki suoraan ulkoilmasta, niiden säädössä on yksinkertainen venttiili. Yleensä venttiiliä ei tarvitse avata vaan sauna ja uuni vetää hyvin. Uunia lämmitettäessä on vain muistetaava jättää liesituuletin kiinni, kuten se yleensäkin on.

    Jätkä

    Pahin Radonlähde on sora / hiekkaharju, josta sitä nousee valtavat määrät. Esim Pispalan harju ja Salpausselän hiekkaharjut ovat suomen pahimpiin Radon-säteilyalueisiin kuuluvia paikkoja. Tietenkin nykymenetelmin pystytään Radonin tulo sisäilmaan estämään, mutta ainakaan tehokas poistoilman pumppaus, joka tuottaa alipaineen asuntoon, ei takaa ilman terveellisyyttä. Parempi olisi, jos sisään otettaisiin korkealta katon yläpuolelta ilmaa, joka pumpattaisiin lievällä ylipaineella sisätiloihin ja poistoilma johdettaisiin vaikka lattioden alle.

     

    harrastelija harrastelija

    Rakensimme talo nro 2. Säynätsalon Muuratsaloon. Paikka oli rinneratkaisu ja siellä, jos missään oli myös kallioita – ja säteilyä. Silloinen säteily-guru Mauno Pohjonen kävin toivomuksestamme tarkastamassa uudisrakennuksen säteilyn.

    Ensimmäinen talvi oli perheelle aika rasittava. Sairastimme niin paljon, että silloin saatu sairausvähennys verotuksessa ylittyi. Oli suuri shokki, kun Pohjonen kävi narun päässä olevaa teräspalloa pyörittämässä makuuhuoneissa. Jokainen sänky oli vesisuonen päällä. Pohjosen teorian mukaan kosminen säteily heijastui ylöspäin vesisuonista.

    Siirsimme kaikki sängyt uusiin paikkoihin. Kävimme myös Pohjosen luennoilla ja hänen mukaansa Jyväskylän seutu oli erinomaisen suuren säteilyn alue!

    Eläimet aistivat herkästi säteilyn ja jos on mahdollista hakeutuvat sellaiseen paikkaan, missä säteily on vähäistä. Silloin Keski-Suomessa esim. hevosten sairastumista pidettiin joskus säteilystä johtuvana. Jos seuraatte koiraa, niin se hakee makuupaikkansa tarkasti.

    Jätkä

    Mauno Pohjonen mittaili maasäteilyä, ei Radonia. Maasäteilyä ”postettiin kuparilangoilla ja maadoittamalla. Minusta ne olivat täyttä Huu-Haata.

    MaalaisSeppo

    Radonkaasu syntyy kallioperässä ja purkautuu siitä ilmakehään. Parhaita purkautumisreittejä ovat soraharjut, joiden kautta purkautuu myös osa alemman, savipeitteisen maaston radonista. Tästä syystä soraharjut ovat radonpitoisimpia paikkoja.

    Tehokkain tapa estää radonin pääsy sisäilmaan on tuulettuva alapohja. Voi olla kallis. Halvempi tapa on tehdä alapohjan alle radonkaivo(ja) ja niistä pienet poistot suoraan ulos.

    Rakennuksen ylipaineistamista ja poistoilman johtamista peruslaatan alle en suosittele. On hyvin todennäköistä, että ilman puhaltaminen pohjalaatan alle nostaa sen painetasoa niin, että siellä onkin reipas ylipaine sisäilmaan verrattuna. Asunrakennusten sisäilmassa on yleensä enemmän kosteutta kuin muissa rakennuksissa. Ylipaineistaminen lisää kosteusvaurioriskiä. Pohjalaatan alle johdettava kostea ilma tuottaa laatan alle varsinaisen homepesän.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 89)