Keskustelut Puukauppa Lauri-laskuri antaa faktat pystykauppojen lopettamiselle

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 687)
  • Lauri-laskuri antaa faktat pystykauppojen lopettamiselle

    Olen niin kömpelö täällä internetin maailmassa, että aiemmin aloittamassani viestiketjussa en osannut laittaa oikeaa linkkiä, jolla Lauri-laskelma avautuu verkossa. Keskustelijoille jäivät puutteellisiksi minun perusteluni kustannusten tuhlaukselle. Oikea linkki laskuriin on tämä:

    https://1drv.ms/x/s!AidL2g8PYhQ4gr9FyrxLlMfDZza81Q.

    Laskurilla on verrattu maatilan maataloustraktorilla tehdyn korjuun kustannuksia vuoden 2013 puunkorjuun kustannuksiin.

    Kun aiemmassa viestiketjussa on vaadittu perusteluja niin Lauri-laskurin tuloksista niitä löytyy.  Aloitan uuden viestiketjun perusteluista keskustelemista varten.

    Jos joku vielä viitsii lukea seitsemän sivun perustelut pystykauppojen korruption lopettamiselle, niin linkki on tämä: https://1drv.ms/w/s!AidL2g8PYhQ4gr9JnYreZ7i0G2okkA

    Puunkorjuun säännöt ovat markkinataloudessa hyvin yksinkertaiset. Kustannustehokkaan puunkorjuun lähtökohta on yrittäjien kilpailu korjuutyön maksajan suosiosta. Koneyrittäjä valitsee koneen, joka maksimoi yrittäjän nettotulot ja puunmyyjä valitsee koneyrittäjän, jonka korjuutyö on halvinta ja korjuun laatu tyydyttää tilaajaa.

    Nämä säännöt eivät toimi puun pystykaupassa. Koneyrittäjä ei saa itse valita korjuukonetta eikä puunmyyjä urakoitsijaa. Koneet ja urakoitsijat määrää yhtiön metsäosasto. Se on sitä korruptiota.

    Lauri Vaara

  • Klapikone

    Silloin, kun viljelymetsätaloutta kunnolla aloiteltiin, niin eihän silloin hirvet (jos tähän viitattiin) vielä ollut iso ongelma. Lähinnä seuraus. Ei näistä otuksista sen enempää.

    Kyllähän juuri puuston ikä vaikuttaa siihen kuutiokasvuun, ja kasvupaikka ja puulaji tällä kasvupaikka.

    Lauri Vaara

    A. Jalkanen: ”Puuki on oikeassa: pitää verrata saman ikäisten metsien kasvua keskenään. Vertailu voi johtaa muutenkin harhaan, kun viljelymetsissäkin kasvaa usein luontaisia puita. Esimerkiksi rehevän alueen männynviljelys on voinut muuttua luontaiseksi kuusi-koivusekametsäksi. Syynkin tiedämme, mutta häveliäisyys estää tuomasta sitä tähänkin ketjuun”.

    Mikä se semmoinen metsäntutkija on, jota häveliäisyys estää totuuden kertomisesta?

    Tuo oli vain retorinen kysymys, sillä muutamat metsäntutkijat ovatminulle kertoneet, että oma turvallisuus estää kertomasta tutkimusten tuloksia  sellaisina kuin tutkija haluaisi. Tuloksia on kaunisteltava.

    Lauri Vaara

    Lauri Vaara

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Laurille terveisiä! Tässä tapauksessa häveliäisyyteni johtui siitä, että koetin varjella tätä hyvää keskustelua hirven saastuttavalta vaikutukselta. Oma sananvapauteni on vielä koettelematta, kun en ole yrittänyt vielä julkaista mitään poliittisesti arkaa tavaraa.

    koillis lappi

    Lähteeköhän tämäki ketju nyt lapasesta?.

    Rane2

    Jep,tuo Laurin metsäntutkija taisi olla Erkki Lähde joka oli istutellut jatkuvan kasvatuksen tutkimusaloilleen lisätaimia tuloksia kaunistellakseen?

    Metsuri motokuski

    Tulipa luettua tuo Vaaran linkki ja ainakin seuraavat asiat psitivät minulle ”silmään”:

    – koneiden huolto ja korjauskustannukset reilu kaksi euroa / mottia on aika vähän Jos koneella hakataan reilut 40 mottia / pv niin huoltokulut / korjauskulut olisivat reilu 80 euroo päivä . Pelkästään polttoainekulut ovat n 50 euroo

    – puunajopuolella yksikköhinta on sama kuin metsäkonepuolella mutta tuotos on liian suuri

    – tuotos hakkuukonepuolella on samoin liian suuri. Ilmeisesti kyseessä on arvioitu ensiharvennuksen tuottoa. Päätehakkuu tai kakkosharvennukselle ei nykyisestä traktorikalustosta ole

    – traktorin hakkuuvarusteiden hinta on liian alhainen. Ajovaruseiden hinta voi olla lähellä oikeaa

    – traktorin hankintahinnan kustannukset on ilmeisesti laitettu maanviljelypuolelle jossa ne eivät pelkästään voi olla

    Empä usko että me noilla taksoilla saadaan kovinkaan moni maanviljelijä innostumaan puunkorjuusta. Jos saadaan niin siitä vaan mukaan metsään.

    reservuaari-indeksi reservuaari-indeksi

    LV:”Mikä se semmoinen metsäntutkija on, jota häveliäisyys estää totuuden kertomisesta?”

    Ajatteleeko aloittaja että on kertonut ”totuuden” tässä asiassa? Jos, niin hyvä varmaan niin.

    Tuntematta laajemmin puunkorjuun laajempaa kannattavuuskeskustelua rohkenen luulla että myös ”vaihtoehtoisia totuuksia” on liikkeellä.

     

    Jovain Jovain

    Erkki Lähdettä ei ole häveliäisyys vaivannut, eikä tule vaivaamaan. Uskoisin  hänen tutkimustensa tuloksista olevan kysymys.

    Timppa: Masokismi on huono vertaus pystykaupan ongelmista. Eihän tuollaista voi hyväksyä missään olosuhteissa, ei ainakaan metsätalouteen. Jos vaikka rankat ovat myös Lauri Vaaran perustelut kollektiivitalouden ylläpidosta.

    Visakallo Visakallo

    Kertoisiko Jovain, miten metsänomistajien puunkorjuun rahoitus järjestetään?

    Tolopainen Tolopainen

    On se tuo traktori erikoinen kone, kun se pitäisi työllistää metsässä, vaikka ei tiloilla ole siihen mitään tarvetta.  Maatiloilla  on nykyisin useita traktoreita. Vanhin niistä yleensä on parkissa lietesäiliön vieressä vain pyörittämässä muutamana päivänä vuodesta lietepumppua.

    Miksi maatalouden sivuelinkeinona pitäisi traktorin takia olla metsässä rypeminen. Mieluummin jokin tuottavampi homma esim. pankinjohtajan virka, se menisi hyvin isännillä  navettahommien välissä. Pankeissa on lyhyt työaika. Kävisi vain istumassa päivän pankin sivuhuoneessa, kun on muutenkin pankilla töissä.

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 687)