Keskustelut Puukauppa Lauri-laskuri antaa faktat pystykauppojen lopettamiselle

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 687)
  • Lauri-laskuri antaa faktat pystykauppojen lopettamiselle

    Olen niin kömpelö täällä internetin maailmassa, että aiemmin aloittamassani viestiketjussa en osannut laittaa oikeaa linkkiä, jolla Lauri-laskelma avautuu verkossa. Keskustelijoille jäivät puutteellisiksi minun perusteluni kustannusten tuhlaukselle. Oikea linkki laskuriin on tämä:

    https://1drv.ms/x/s!AidL2g8PYhQ4gr9FyrxLlMfDZza81Q.

    Laskurilla on verrattu maatilan maataloustraktorilla tehdyn korjuun kustannuksia vuoden 2013 puunkorjuun kustannuksiin.

    Kun aiemmassa viestiketjussa on vaadittu perusteluja niin Lauri-laskurin tuloksista niitä löytyy.  Aloitan uuden viestiketjun perusteluista keskustelemista varten.

    Jos joku vielä viitsii lukea seitsemän sivun perustelut pystykauppojen korruption lopettamiselle, niin linkki on tämä: https://1drv.ms/w/s!AidL2g8PYhQ4gr9JnYreZ7i0G2okkA

    Puunkorjuun säännöt ovat markkinataloudessa hyvin yksinkertaiset. Kustannustehokkaan puunkorjuun lähtökohta on yrittäjien kilpailu korjuutyön maksajan suosiosta. Koneyrittäjä valitsee koneen, joka maksimoi yrittäjän nettotulot ja puunmyyjä valitsee koneyrittäjän, jonka korjuutyö on halvinta ja korjuun laatu tyydyttää tilaajaa.

    Nämä säännöt eivät toimi puun pystykaupassa. Koneyrittäjä ei saa itse valita korjuukonetta eikä puunmyyjä urakoitsijaa. Koneet ja urakoitsijat määrää yhtiön metsäosasto. Se on sitä korruptiota.

    Lauri Vaara

  • Visakallo

    Minkä merkkiset renkaat Tolopaisen vehkeissä on, kun ovat kymmenen vuotta metsäajoa ja pakkaantumista kestäneet? Meistä moni olisi varmasti sellaisista kiinnostunut.

    Tolopainen

    Ne on alkuperäiset Nokian renkaat, Muistaakseni 8 ply, vuodelta 90. Ilman paine n.4bar. Laakerit kerran rasvattu ja pyörien järjestys muutettu samalla. Yksi sepelinpisto korjattu -v 2001.

    Jovain

    Onhan se nautinto, kun saa olla metsässä. Se on monellekin urbaanille luksusta ja kateuden aihe. Siitä kannattaa pitää kiinni, en minäkään kyllä vaihtaisi. Ja saahan pelastettua ne kympit, jos vaikka pystykaupalla saisi saman, mutta kulujen jälkeen myös nollatuloksen ja pilalle sotketut metsät, niin kuin tuolla aiemmin savottamies toteaa.

    harrastelija

    Työ ja urakkatyö! Suurin osa suomessa työtä tehdään tunti-, päivä- tai kk-palkalla. Jostakin syystä metsätyö tehdään edelleen pitkälti urakalla!

    Muistan m.sahahommissa, kun bruttotulo oli m.sahan avustamana näennäisesti aikamoinen. Kun vielä m.sahan osuus 30 % pudotettiin verotuksesta, niin nettohan tuntui aika kivalta hikisen työrupeaman jälkeen!

    Nyt moni metsuri kituuttaa raihnaisena pienellä eläkkeellä, koska vain nettotulo kasvatti eläkettä. Muutoinkin kokonaistyöaika eläkkeen laskussa jää metsurilla vajaaksi verrattuna tavalliseen kk-palkkalaiseen.

    Miksei metsätyötäkin voi tehdä kk-palkkalaisen mallilla?

    Tolopainen

    Sikisi, kun ei ole maksajia huonosti tuottavalle työlle yksityisellä sektorilla. Metsähallituksella ilmeisesti on ollut kuukausipalkkaisia metsureita. Eikö ole aivan oikein, että voi omalla työpanoksella vaikuttaa ansioihin. Suomessa tehtiin liian kauan tupoja, joissa  keskusjohtoisesti sovittiin palkoista riippumatta työntuloksesta. Nyt se ei enää onnistu, kun maailmalta ei löydy maksajia ylikorkeille kustannuksille, työmarkkinoille on tullut satoja miljoonia uusia työntekijöitä, joilla riittää työmotivaatio pienellä palkalla, kun muuta mahdollisuutta ei ole. Trump yrittää taistella globalisaatiota vastaa jenkkilässä, palauttamalla sinne halpatöitä, eli uutta työtä on tarjolla, mutta dollarin tuntipalkalla.

    Visakallo

    Niin kuin Jovain tuolla edellä kertoi, ei pystykaupalle ole vaihtoehtoa silloin kun puhutaan teollisuuden puuntarpeesta. Vanhojen isäntien eläkeharrastuksilla sitä ei pystytä hoitamaan.

    Tolopainen

    Monilla isännillä on myös puunkorjuukoneita, mutta ei yhtiöt osta hankintapuuta. En tiedä muita yhtiöitä kuin MG, jolle voi myydä hankintapuuta, jos on jäsen ulkopuolisilta ei osteta.

     

    Jätkä

    Yhtiöt ostavat hankintapuuta, mutta laatu ja toimitusaikataulu täytyy pitää.Hankintakuituun on hölmöä yrittää mitta – tai laatuvajaata tavaraa.

    Esim hiomokuuseen laitettavassa kuusipuussa ei saa olla vikoja, jotka on kauppakirjassa lueteltu. Haapaa voidaan ottaa koivun hinnalla, mutta se ei saa olla seassa.

    Tukin teossa ammattitaidottomuus korostuu, kun hankintahakkaaja koittaa väkisin tehdä viallisesta puusta sahatukkia.

    Ammattimetsureillakin on ollut ”lunttilaput” metsässä mukana, on ollut sahan koppaan liimattuja tarroja, joissa on mitat ja laatuvirheet näkyvillä.

    Joskus oli kaulasta roikkuva vanerilappu, jossa oli ohjeet. Hakkuukoneen tietokone tietää ja muistaa mitat, mutta muistaisipa myös laadun.

    Monilla isännillä on puunajoon sopivia varusteita, siksi kannattaa harkita heidän työllistämistä mieluummin kuin omien hankkimista. Pohjanmaalla tosin joka ukolla on omat. (ja komiammat kuin naapurilla).  Hyviä esimerkkejä on näkyvissä, kun ajelee pohjanmaalla: Kun talot ovat 100 – 200 metrin päässä tieltä, niin kumpaankin menee oma tie. Välissä voi olla vain rajaoja ja postilaatikot.

    Puuki

    S-E ostaa myös hankintapuita, ei tosin aina.    Samoin sahat ostaa hankintapuita, ainakin jos ne toimittaa perille asti. Pylväitä ostetaan tienvarresta myös.

     

     

     

    MaalaisSeppo

    Umpin lappu on naapurin hankintapuissa. Itsekin olen myynyt hankintapuuta lähinnä Umpille, vaikka olen MG:n jäsen.

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 687)