Keskustelut Puukauppa Lauri-laskuri antaa faktat pystykauppojen lopettamiselle

Esillä 10 vastausta, 641 - 650 (kaikkiaan 687)
  • Lauri-laskuri antaa faktat pystykauppojen lopettamiselle

    Olen niin kömpelö täällä internetin maailmassa, että aiemmin aloittamassani viestiketjussa en osannut laittaa oikeaa linkkiä, jolla Lauri-laskelma avautuu verkossa. Keskustelijoille jäivät puutteellisiksi minun perusteluni kustannusten tuhlaukselle. Oikea linkki laskuriin on tämä:

    https://1drv.ms/x/s!AidL2g8PYhQ4gr9FyrxLlMfDZza81Q.

    Laskurilla on verrattu maatilan maataloustraktorilla tehdyn korjuun kustannuksia vuoden 2013 puunkorjuun kustannuksiin.

    Kun aiemmassa viestiketjussa on vaadittu perusteluja niin Lauri-laskurin tuloksista niitä löytyy.  Aloitan uuden viestiketjun perusteluista keskustelemista varten.

    Jos joku vielä viitsii lukea seitsemän sivun perustelut pystykauppojen korruption lopettamiselle, niin linkki on tämä: https://1drv.ms/w/s!AidL2g8PYhQ4gr9JnYreZ7i0G2okkA

    Puunkorjuun säännöt ovat markkinataloudessa hyvin yksinkertaiset. Kustannustehokkaan puunkorjuun lähtökohta on yrittäjien kilpailu korjuutyön maksajan suosiosta. Koneyrittäjä valitsee koneen, joka maksimoi yrittäjän nettotulot ja puunmyyjä valitsee koneyrittäjän, jonka korjuutyö on halvinta ja korjuun laatu tyydyttää tilaajaa.

    Nämä säännöt eivät toimi puun pystykaupassa. Koneyrittäjä ei saa itse valita korjuukonetta eikä puunmyyjä urakoitsijaa. Koneet ja urakoitsijat määrää yhtiön metsäosasto. Se on sitä korruptiota.

    Lauri Vaara

  • Jovain

    Mehtäukko: Uskoisin tutkijan etiikan tarkoittavan myös sitä, että tutkijana Lauri Vaara on jäävi heittäytymään avoimeen keskusteluun julkaisemastaan tutkimuksesta. Eiköhän hänen väitöskirjansa: Toimitus- ja pystykauppapuun hintasuhteet ja puunkorjuun rationaalisuus löydy vaikka häneltä itseltään.

    Eipäs ”paavo puuntuottajakaan” ota huomioon määrittelemänsä ”muun edun” lisäksi sitä, että kantohinnasta on jo vähennetty korjuun kustannukset, eli verrattaessa pystyhintaa hankintahintaan, on hankintahinnasta vähennettävä vielä korjuun kustannukset, että hinnat olisivat vertailukelpoisia. Hankintahakkaajalle tämä tarkoittaa suoraa tulonsiirtoa metsäyhtiön hyväksi.

    Esim. tukilla kun pysty/hankinta lähtöhinnat ovat samat: Portti – 75 – 15 – 60 pysty/hankinta 60 – 15 – 45 portti.

     

     

     

    Jätkä

    Kantohinnasta ei yhtiö enää vähennä mitään, paitsi Metsäliitto osuusmaksujaan mahdollisesti. Vähennykset tehdään tehdashinnasta ja se, mikä jää, on kantohintaa.

    Luulisi noin yksinkertaisen asian olevan selvää jop+a Lauri.Vaarille, Laiskurille ja Joovaanille.

    Tolopainen

    Jovain unohta täysin verotuksen ylikompensaation hankintapuulle. Kuidusta voi saada hankintana 30€ kätöseen. Mutta pystykaupan 11€ :sta joutuu maksamaan verot. Jos oletetaan että metsänomistaja käyttää kalustoa  jonka kulut tulee vähennetyksi jo muussa yritystoiminnassa.

    Jätkä

    Hankintatyö on verovapaa tiettyyn rajaan asti, mutta jos kuljetuskalusto on maatalouden puolella kulujensa puolesta vähennetty, iskee verottaja siihenkin.

    Ihan samoin kuin esim taksikuskia verotetaan omalla taksilla omien ajojen ajamisesta.

    Se onkin eriomaista rahantuloa, kun Tollo riehuu päivän metsässä ja saa kaksi mottia kasoille, sitten ajaa sitä määrää kaksi päivää ja traktorista rojahtaa rengas rikki ja öljyt roiskahtaa ympäristöä värittämään.

    suorittava porras

    Harva näkee nenääsä pidemmälle puhuttaessa rungon oikeasta jakotavasta . Hakkuukoneiden optimointiohjelmat on rakennettu siltä pohjalta , että rungosta saataisiin arvokkaimmat osat mahdollisimman hyvin talteen ja raaka-aine katkottua siinä muodossa ja niissä määrissä , joita asiakkaiden tilauskanta edellyttää.  Kysyntä määrää mitä tehdään , ei kenenkään yksittäiset mieltymykset , kuten hankintahommissa näyttää edelleen olevan tapana .

    Hakkuukoneenkuljettaja toimii kuten varastomies . Hän hakee metsästä koneen avustuksella asiakkaan tilaamaa tavaraa asiakkaan haluamassa muodossa ja määrän , jonka asiakas on tilannut . Vaatimukset löytyvät työohjelmasta . Näitä tunnollinen työntekijä pyrkii noudattamaan. Jos toimitaan toisin, aiheutetaan vahinkoa asiakkaalle . Kun asiakas saa juuri sitä , mitä on tilannut, on toiminta kannattavaa ja kyky maksaa raaka-aineesta säilyy.

    Tolopainen

    Se on Jätkä tuo yritystoiminta riskien ottamista, tosin vararenkaat on jo ostettu kymmeniä vuosia sitten, ei niistä öljyä tule jos hajoaa. Se voi olla tuosta traktrityön tuloutuksesta huolimattakin verotonta. Sehän riippuu tuloista, menoista ja varauksista ym.

    Jätkä

    Puunmyyjän ja -ostajan intressit eivät oikein kohtaa. Metsänomistaja myy tukkipuuta rajatulta alueelta. Tarkoitus on, että kaikki se puu, joka täyttää tukin mitta – ja laatuvaatimukset maksetaan tukin hinnalla.

    Jos tämä ei kuitenkaan käy ostajan apteille, niin mielestäni ostajan pitää maksaa puunmyyjälle koituva tappio. Nykymenetelmä on suoranainen ryöstö.

    Toki kuski voisi – jos osaisi ja viitsisi hieman käyttää sitä kalustoa, joka normaaleilla ihmisillä sijaitsee korvien välissä, tehdä ainoan oikean ratkaisun.

    Kun nerot ovat kehitelleet nerokkaan mittaus- ja laskentaohjelman, niin se pitäisi ohjelmoida niin, että se mittaisi senkin tukkiosuuden, joka menee kuituun ja pikkutukkiin. ja tilitys tukin hinnalla.

    Muuten tulee aika, jolloin metsänomistajan on toisinaan näytettävä konemiehelle poistumissuuntaa haulikolla polkua valaisten.

     

    Klapikone

    Siinähän tuli jo jätkältä yksi hyvä ehdotus pystykaupan  parantamiseksi puun myyjälle, (kun vaan jätetään tuo haulikko pois).

    Se tukki, mikä menee hukkaan kuituna, korvataan puun myyjälle. Ostaja saa mitä haluaa, ja myyjä saa tukin hinnan koko tukkirungosta.

    Metsuri motokuski

    Jätkä: Puunmyyjän ja -ostajan intressit eivät oikein kohtaa. Metsänomistaja myy tukkipuuta rajatulta alueelta. Tarkoitus on, että kaikki se puu, joka täyttää tukin mitta – ja laatuvaatimukset maksetaan tukin hinnalla.

    Jos tämä ei kuitenkaan käy ostajan apteille, niin mielestäni ostajan pitää maksaa puunmyyjälle koituva tappio. Nykymenetelmä on suoranainen ryöstö.

    Tuo on ihan totta mitä jätkä kirjoitti. Tilanne tulee silloin vastaa jos tukki ei katkota mimini vahvuuteen. Mutta sitten tuleekin se ongelma mistä virhe johtuu. Olen täällä monta kertaa kertonut kuinka moto tukin laskee ja se pääsee aina minimi vahvuuteen jos se annetaan vapaasti näin tehdä. Usein ongelma ei ole aptissakaan kunhan vain katkontamittoja on tarpeeksi ja usein näin on. Enemmänkin ongelma tulee siitä että koneen apteerausta joudutaan muuttamaan puun laadun vuoksi. Usein vian kohde vaikuttaa niin edeltävään pituuteen kuin vian jälkeiseen pituuteen ja jne.

    Usein täällä kun pohditaan katkontaa niin tuntuisi että lähtökohtaisesti jokaisen metsä on aina virheetöntä ja kelvollista tukkia saadaan koko tukkimitalta. Näinhän tilanne ei ole. Uskoisin että  ainakin yli 95% katkonnasta johtuvista virheistä, joilla ei päästä minimipaksuuteen tukin osalta johtuu metsän huonosta laadusta ja siitä aiheutuneista katkonnan muutoksista.

    Tolopainen

    Miten joku metsäalan amttatilaisena itseään pitävä voi tehdä noin naurettavia ja ala-arvoisia kirjoituksia. Tuollehan nauretaan opetusravintolan kahvipöydässä aivan silmät päästä. Jos ei tuolla saa lopputiliä metsäalan opetushommista niin ei millään.

Esillä 10 vastausta, 641 - 650 (kaikkiaan 687)