Keskustelut Puukauppa Lauri-laskuri antaa faktat pystykauppojen lopettamiselle

Esillä 10 vastausta, 621 - 630 (kaikkiaan 687)
  • Lauri-laskuri antaa faktat pystykauppojen lopettamiselle

    Olen niin kömpelö täällä internetin maailmassa, että aiemmin aloittamassani viestiketjussa en osannut laittaa oikeaa linkkiä, jolla Lauri-laskelma avautuu verkossa. Keskustelijoille jäivät puutteellisiksi minun perusteluni kustannusten tuhlaukselle. Oikea linkki laskuriin on tämä:

    https://1drv.ms/x/s!AidL2g8PYhQ4gr9FyrxLlMfDZza81Q.

    Laskurilla on verrattu maatilan maataloustraktorilla tehdyn korjuun kustannuksia vuoden 2013 puunkorjuun kustannuksiin.

    Kun aiemmassa viestiketjussa on vaadittu perusteluja niin Lauri-laskurin tuloksista niitä löytyy.  Aloitan uuden viestiketjun perusteluista keskustelemista varten.

    Jos joku vielä viitsii lukea seitsemän sivun perustelut pystykauppojen korruption lopettamiselle, niin linkki on tämä: https://1drv.ms/w/s!AidL2g8PYhQ4gr9JnYreZ7i0G2okkA

    Puunkorjuun säännöt ovat markkinataloudessa hyvin yksinkertaiset. Kustannustehokkaan puunkorjuun lähtökohta on yrittäjien kilpailu korjuutyön maksajan suosiosta. Koneyrittäjä valitsee koneen, joka maksimoi yrittäjän nettotulot ja puunmyyjä valitsee koneyrittäjän, jonka korjuutyö on halvinta ja korjuun laatu tyydyttää tilaajaa.

    Nämä säännöt eivät toimi puun pystykaupassa. Koneyrittäjä ei saa itse valita korjuukonetta eikä puunmyyjä urakoitsijaa. Koneet ja urakoitsijat määrää yhtiön metsäosasto. Se on sitä korruptiota.

    Lauri Vaara

  • mehtäukko

    Joovaan.Yskä ymmärretty.

    Sama kuin vastatuuleen kusisi! Kun sieltä ”faktojen” taholta holotetaan kuin ilman alaleukaa, eihän tästä saa mitään selvyyttä.Luetun ymmärrys puuttuu!

    Se on vain vastineistanne todettava, että seuraava ”uudistusrojekti”kannattaa aloittaa nakkikioski -tasolta: vetääkkö pyörillä perästä vai asettautua kiinteään olotilaan.

    Siitä pohdinnasta ei putoa korkealta?!

     

     

     

    Klapikone

    ”Metsäyhtiöt hyötyvät pystykaupasta

    Metsäyhtiöt saavat korjuukustannuksien verran muuta etua tukkipuun pystykaupasta verrattuna hankintakauppaan. Metsänomistajat antavat yhtiöille ilmaista lainaa, tukit säilyvät hyvälaatuisina metsässä kasvaessa, yhtiöt voivat katkoa puut todellisen tarpeensa mukaan ja maksaa vain hyötymästään puumateriaalista. Osa pystykaupasta syntyvistä eduista tarkoittaa puunmyyjälle tappiota, varsinkin parin vuodenkin koroton maksuaika ja käytännössä vapaa katkonta tarkoittavat merkittävää tappiota puunmyyjälle.”

    Tämä on lainattu hyvästä kirjoituksesta ”paavo puuntuottajalta”

    Tässä linkki: http://www.puuntuottaja.com/tukkipuun-hintaero-pysty-ja-hankintakaupassa/

    Miksi vastustus on niin kovaa Jovainia ja Lauri Vaaraa kohtaan? Metsänomistajien etuahan he yrittävät ajaa.

    Keinoista voidaan sitten olla eri mieltä, esim puunkorjuun suhteen.

     

     

    Jätkä

    ”paavo puuntuottaja” kyllä kirjoittaa taitavasti, mutta ei arkipäivän realismin mukaisesti. Vai saa metsäyhtiö korjuukustannusten verran muuta etua pystykaupasta. Kun näkis vaan.

    ”metsänomistajat antavat yhtiölle ilmaista lainaa”! Ei ainakaan minulta ele ostaja pyytänyt lainaksi rahaa.

    Jos tukkikauppa on tehty tukiksi kelpaavasta puusta, varokoon yhtiö pilkkomasta sellaista kuitupuuksi.

    Yhtiö maksaa etumaksua joskus aika paljonkin, se myös maksaa ”parin vuoden lisäkasvusta” täyden hinnan. Miksi yhtiön pitäisi maksaa korkoa puukaupan puista, jotka odottavat hakkuuta. Kauppasopimus!

    En olisi uskonut, että paavokin on mennyt sekaisin, vaikka oireet kyllä sen pikkukoneen kanssa viittasivatkin  vakavaan mielenhäiriöön.

    On paavo tainnut Lauri-Vaarin ja joovaanin kanssa ryypiskellä????

    Visakallo Visakallo

    On tämä kieltämättä aika erikoista, että näitä ”menneisyyden haamuja” putkahtelee jostain suonsilmäkkeistä kirjoittelemaan mitä sattuu. Olen jo itsekin vanhempi ukko, mutta koetan kuitenkin vielä pysyä tässä ajassa kiinni, kun työelämässäkin on mukana oltava. Aika raskasta luettavaa joidenkin jutut ovat.

    Klapikone

    Niin, tällä palstalla ei tosiaan katsota hyvällä jos poiketaan palstan linjasta.

    Eiköhän tällaiset palstat ole yleistä keskustelua varten. Mitä iloa on, jos täällä vain esimerkiksi Visakallo latelee totuuksiaan.

    Mutta ei huolta Visakallo, en minä täällä kauaa varmasti jaksa kirjoitella.

    Jos joku juttu on Visakallon mielestä raskaasti kirjoitettu, niin voit yrittää tuoda jonkin perustellun mielipiteen siihen. Jos se on hyvä, ei tarvi jankata enempää.

    Sitä paitsi, linkkasin tuon jutun, se ei ollut oma kirjoitukseni. Puunkorjuuseen maatalousvehkeillä en minäkään ole lähdössä, enkä tuolla pikku koneella!

    Visakallo Visakallo

    Keskusteluja ja eri mielipiteitä pitää ehdottomasti olla, mutta kyllä niissä on pitäydyttävä vallitsevassa todellisuudessa. Emme voi vaikuttaa menneeseen aikaan.  Voimme vaikuttaa vain tähän ja tulevaan aikaan.

    mehtäukko

    Ihan niinkuin Visakallio toteaa.

    Aloittaja aloitti ja kehoitti keskustelemaan perusteluista. Kun kerran akateeminen väitös on suoritettu ja sitä nyt syötetään käytäntöön, MIKSI tyhjentäviä perusteluja esitettyihin mahdottomuuksiin ei sitten kuulu? Kysymys on edelleen alkuperäisestä aiheesta.

    Minä olen valmis muuttamaan kantaani jos tosifaktat käytännön metsätyön uudelleentoteutukselle esitetään.Jos niitä ei löydy, ”laskelmat kustannusten tuhlaukselle” ovat pötyä.

    Edelleen toistan, että näkymä rattorillaan metsäänsä köröttelevästä hankintamiehestä saa mielessä lämpimän ailahduksen…

    harrastelija harrastelija

    Kyllähän sitä vanhojen kavereiden kanssa muistellaan, että millaista se oli ennen savotoilla ja omassakin metsässä työskentely . Aika kultaa muistot, ei se herkkua ole hankkia leipä metsästä. Toinen asia on, jos leipä tulee muualta ja metsässä liikuminen on enempi mielenvirkeyttä ja puuhastelua.

    Täällä kirjoittajilla on varmasti kovin laaja tausta siitä, miten toiminta metsässä tehdään. Lauri Vaaran tausta tunnetaan, ”jovain” lienee samoilla pohjilla, mikä lienee ”Klapikoneen” kompetenssi? Onko viisaus luettu vai onko se koettu? Kyllä kait meillä kaikilla mo:lla päätarkoitus on hyötyä ja nauttia metsän omistuksesta mahdollisimman hyvin.

    Puuki

    Onhan esim. se, että ”osa pystykaupoista tietää myyjille tappiota” , ihan totta.  Katkonta etupäässä aiheuttaa niitä tappioita.  Tukkien hankintapuuna myynti ei kannata avohakkuilta. Se johtuu  ostajien halusta saada katkoa tukit aina tarpeensa ja omien mittojensa mukaan.  Pystyvarastointi on sopimuspohjainen juttu ennakko maksuineen, ja kasvaahan ne puut, kuten Jätkäkin jo totesi, ennen hakkuuta jos se venyy sopimusajan loppupuolelle.

    Mutta se ihmetyttää, kun pystykauppojen poistamiseksi ehdotetaan perusteluiksi huonosti nykyaikaan sopivia konsteja eikä laskelmatkaan niitä tue.

     

    Jätkä

    Käytännössä katkonnallakaan ei ole ”paskankaan merkitystä”, koska moto mittaa kuutiot, ei arvioi juoksevuutta tms. Ainoa asia, mihin pitää  kiinnittää huomiota, on se, joutuuko kuituun tai pikkutukiksi oikeaa tukkia.

    Siinä ”ongelmassa” on myös hakkuukoneen kuljettajan ammattitaito ja silmävarainen arviointi avainasemassa. ”Ammattiylpeyttä” heillä näyttää olevan vaikka muille jakaa, mutta se ei kuitenkaan riitä ammattitaidon esittämiseen tosielämässä.

    Siksi Osapuumenetelmä tai kokorunkomenetelmä puoltavat paikkaansa jokaisessa tapauksessa ja jokaisessa leimikossa.

    Mallitilanne on, kun tukkiosuus on tasan kahdeksan metriä pitkä, eikä alle 43 dm tukkia tehdä. Osarunkomenetelmässä rahat tulee 8 metristä, normaalisti max 55 dm:stä.

    Myös kuitupuuleimikossa, kun kuljettaja on laiska ja Tollo, kone tekee vain tavoitepituutta, – olkoon se vaikka 6 metriä. Jos rungosta / latvasta ei tule 6 metristä, ranka jää metsään. Ihmettelen, että miesmurhia ei ole tapahtunut metsissämme tuollaisesta Tolloilusta.

Esillä 10 vastausta, 621 - 630 (kaikkiaan 687)