Keskustelut Puukauppa Lauri-laskuri antaa faktat pystykauppojen lopettamiselle

Esillä 10 vastausta, 561 - 570 (kaikkiaan 687)
  • Lauri-laskuri antaa faktat pystykauppojen lopettamiselle

    Olen niin kömpelö täällä internetin maailmassa, että aiemmin aloittamassani viestiketjussa en osannut laittaa oikeaa linkkiä, jolla Lauri-laskelma avautuu verkossa. Keskustelijoille jäivät puutteellisiksi minun perusteluni kustannusten tuhlaukselle. Oikea linkki laskuriin on tämä:

    https://1drv.ms/x/s!AidL2g8PYhQ4gr9FyrxLlMfDZza81Q.

    Laskurilla on verrattu maatilan maataloustraktorilla tehdyn korjuun kustannuksia vuoden 2013 puunkorjuun kustannuksiin.

    Kun aiemmassa viestiketjussa on vaadittu perusteluja niin Lauri-laskurin tuloksista niitä löytyy.  Aloitan uuden viestiketjun perusteluista keskustelemista varten.

    Jos joku vielä viitsii lukea seitsemän sivun perustelut pystykauppojen korruption lopettamiselle, niin linkki on tämä: https://1drv.ms/w/s!AidL2g8PYhQ4gr9JnYreZ7i0G2okkA

    Puunkorjuun säännöt ovat markkinataloudessa hyvin yksinkertaiset. Kustannustehokkaan puunkorjuun lähtökohta on yrittäjien kilpailu korjuutyön maksajan suosiosta. Koneyrittäjä valitsee koneen, joka maksimoi yrittäjän nettotulot ja puunmyyjä valitsee koneyrittäjän, jonka korjuutyö on halvinta ja korjuun laatu tyydyttää tilaajaa.

    Nämä säännöt eivät toimi puun pystykaupassa. Koneyrittäjä ei saa itse valita korjuukonetta eikä puunmyyjä urakoitsijaa. Koneet ja urakoitsijat määrää yhtiön metsäosasto. Se on sitä korruptiota.

    Lauri Vaara

  • sitolkka

    Siemenestä tehtaalle. Siinä välissä ei vain yksinkertaisesti mitään löysää rahaa ole. Teki miten teki.

    Jovain Jovain

    Mitä tästä opimme. Kusettaminen saa luvan loppua, niin tämän keskustelun, kuin myös käytännön toiminnan osalta. En ole riippuvainen palveluistanne. Teen puukauppaa, mutta vain sillä ehdolla, että saan valita urakoitsijan, maksaa urakoitsijalle ja että kaupan ehdoista ja puun hinnasta voidaan sopia. Softa tulee metsäosastolta.

    Tämä vain siitä syystä, että pystykaupanjärjestelmä on korruptoitunut järjestelmä. Sitä se on monestakin syystä, niin kuin Lauri Vaara on osoittanut ja on myös monipuolisesti perustellut.

    Tekisin korjuun mieluummin omalla koneella tai yhteiskäytössä olevalla koneella, mutta se ei ole mahdollista, sillä puukauppaa käydään yleensä vain ostajan osoittamilla koneilla ja mittauksen perusteella. Järjestely on poikkeuksellinen, sillä yleensä mittaus hyväksytään myyjän mittauksen perusteella. Puukaupassa myyjän mittausta ei hyväksytä, mutta jatkojalosteiden osalta jo hyväksytään, eli palataan normaaliin järjestykseen. Järjestely on poikkeuksellinen jo siitäkin syystä, että metsänomistajat suljetaan korjuun ulkopuolelle mittauksen perusteella. Toki on muitakin syitä.

    Sanoisin, että lain mukainen mittauksen valvonta, kontrollointi ja virallinen mittaus, ovat kuriositeetti, joilla vahvistetaan ostajan yksipuoliset oikeudet mittaukseen. Sanoisin jopa yksinoikeuteen.

     

    Jätkä

    Joopa-joo! Kerro myös, paljonko häviät joka kaupassa verrattuna asiallisesti hoidettuun pystykauppaan. Jääkö kantorahaa yhtään?

    rame

    Kyllä tämänpäivän mittausteknologia ja mitaustulosten ”vaaitusten” dokumentointi pitäisi riittää ostajapuolelle.

    koillis lappi

    Vaan kun ei riitä.Motoketju ei kuulu sahan tai sellun ostajan omaan puun hankinta ketjuun.Tehasmittaan menee ainaki täällä.Hyvä velikö siihen vaikuttaa vaiko mikä.Kevään omassa jängänharvennuksessa oli hankinnan korjuukustannukset halvemmat kuin ostajan ketjun tekemänä.Ja kun sattuu sopivasti niin hankintahakkuun saa ajoitettua aika hyviin korjuu-olosuhteisiin.Tehtaa koneet tulee kun niille sopii.Ja moto painaa 31 tonnia paikassa missä puolet keveämmälläkin olis kulku loppunut ellei lumi olis mahan alla kantanut.Mutta.Ei jälkimitalla voi tänään jekuttaa kun hankintamotossakin on jälki leimikosta.

    Puuki

    Melko hankala se on tehdasmittaakin  kotrolloida. Paljon hankalampi kuin minkään moton mittausta.

     

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Eikö puukauppamaksut pääsääntöisesti tulekin motomitan perusteella?

    koillis lappi

    Puuki ja Anneli.Sitäpä tässä yritän kertoa ettei tänäpäivänä voi mitoissa vedättää niin kuin ennen.Hakataan motolla hankintaa ja tiedetään määrät jotka on tienlaitaan toimitettu.Menee tehtaalle vaikkapa 3 kk päästä puntarimitalla.Ei kukaan ala säätelemään omaksi hyväksi jo todettuja mittoja.Se on semmonen kummajainen kun luottamus olemassa,ainaki meilläpäin.

    Jovain Jovain

    Luottamus toimii sentään hankintamitan vertaamisessa, vaikka sitä motomittaa ei hyväksytäkään, mutta siihen se luottamus tahtoo sitten loppuakin. Pystykaupalle metsänomistajalla ei ole mitään asiaa, muutoin kuin metsäosaston urakoitsijana ja silloinkin, jos hakataan omia metsiä, se ei metsäosastolle sovi. On hakkuutettava ulkopuolisella urakoitsijalla.

    Se tuo mittausohjesääntö (laki) sitoo molempia osapuolia ostajaa ja myyjää. Myös mittauksen valvonta on määritelty molempia osapuolia sitovaksi. Käytännössä tämä kuitenkin tarkoittaa sitä, että metsänomistaja ei voi valvoa omaa etuaan, sillä heidät on suljettu mittausohjesäännön ulkopuolelle. Metsänomistajien mittaustulosta ei hyväksytä. Eihän tällainen toiminta voi olla hyväksyttävää.

    Jätkä

    Kolme kertaa meillä on omassa hankintakaupassa käynyt niin, että kun on tullut luovutusmittauksen aika – pinomitalla kuitua, on ostomies sanonut puhelimessa, että: ”-Sinähän olet ne mitannut, miksi ne pitäisi uudestaan mitata”? Toisen kerran eri ostofirman mittamiehet tulivat tukkierää mittaamaan – Oli satanut lunta ja sen takia näkyi, että tukit oli mitattu, sanoivat:  ” -Nämähän on mitattu, onko ne laskettukin” Sanoin , että on. Äijä sanoi: ”- Anna mittalistat tänne, lähdetään laskemaan kauppasummaa”. Niin tehtiin. Kerran ostomiehen kanssa oltiin lähdössä luovutusmitalle – ensiharvennus mäntykuitua aika pieni pino kuitenkin. Kahvipöytään tuli firman työnjohtaja, joka siinä totesi, että: ”-Se on semmoinen 90 kuution pino”. (Auton ikkunasta nähnyt, kun ajoi ohi). Kirjoitettiin mittaustodistus.

    Joskus on ollut luottoa molemmin puolin.

Esillä 10 vastausta, 561 - 570 (kaikkiaan 687)