Keskustelut Puukauppa Lauri-laskuri antaa faktat pystykauppojen lopettamiselle

Esillä 10 vastausta, 521 - 530 (kaikkiaan 687)
  • Lauri-laskuri antaa faktat pystykauppojen lopettamiselle

    Olen niin kömpelö täällä internetin maailmassa, että aiemmin aloittamassani viestiketjussa en osannut laittaa oikeaa linkkiä, jolla Lauri-laskelma avautuu verkossa. Keskustelijoille jäivät puutteellisiksi minun perusteluni kustannusten tuhlaukselle. Oikea linkki laskuriin on tämä:

    https://1drv.ms/x/s!AidL2g8PYhQ4gr9FyrxLlMfDZza81Q.

    Laskurilla on verrattu maatilan maataloustraktorilla tehdyn korjuun kustannuksia vuoden 2013 puunkorjuun kustannuksiin.

    Kun aiemmassa viestiketjussa on vaadittu perusteluja niin Lauri-laskurin tuloksista niitä löytyy.  Aloitan uuden viestiketjun perusteluista keskustelemista varten.

    Jos joku vielä viitsii lukea seitsemän sivun perustelut pystykauppojen korruption lopettamiselle, niin linkki on tämä: https://1drv.ms/w/s!AidL2g8PYhQ4gr9JnYreZ7i0G2okkA

    Puunkorjuun säännöt ovat markkinataloudessa hyvin yksinkertaiset. Kustannustehokkaan puunkorjuun lähtökohta on yrittäjien kilpailu korjuutyön maksajan suosiosta. Koneyrittäjä valitsee koneen, joka maksimoi yrittäjän nettotulot ja puunmyyjä valitsee koneyrittäjän, jonka korjuutyö on halvinta ja korjuun laatu tyydyttää tilaajaa.

    Nämä säännöt eivät toimi puun pystykaupassa. Koneyrittäjä ei saa itse valita korjuukonetta eikä puunmyyjä urakoitsijaa. Koneet ja urakoitsijat määrää yhtiön metsäosasto. Se on sitä korruptiota.

    Lauri Vaara

  • Jovain

    Ei tunnu olevan ainakaan vasemmistolle pelkkää turhaa lässytystä. Näyttää punakynä tekevän riemuvoittoja. Onhan se aika uskomatonta, että vapaassa maassa poliittinen vasemmisto hallitsee poliittista enemmistöä. Näin ainakin metsätaloudessa ja pitää voimissaan metsätalouden sosialisoimista ja saavuttamia etuuksiaan. Pitää kuristusotteessaan tavalla, että metsätalous ei pääse kehittymään.

    Näin todetaan mm. aloituksen insertssä: Puunkorjuussa ei sosialisoida metsäomaisuutta; siinä sosialisoidaan vain metsien käyttö ja taloudenpito. Juridinen omistus ja maksajan velvoitteet jäävät metsänomistajalle.

    Jätkä

    Enpä ole ennen kuullutkaan, että puunjalostusteollisuuden ”patruunat” ovat vasemmiston kantava voima! Ilmankos sillä teollisuudenalalla ”menee niin mielettömän huonosti”, ettei pysty kuitupuusta maksamaan edes sitä, minkä venäjän puusta saa maksaa.

    Jovain

    Siellä ne ovat historian hämärässä olleet (ks. aloitus), niin teollisuuden herrat kuin metsätalouden narrit, yhteisesti päättämässä toimituskauppojen ja hintasuositusten lopettamisesta ja siirtymisestä pystykauppoihin ja kantohintaan. Samalla käytännössä luovuttiin maataloustraktoreiden ja metsäomistajien käytöstä puun korjuussa. Siirryttiin nykyiseen kollektiivitalouteen, jossa metsänomistaja ei ole isäntä omassa metsässään. Tällä hetkellä vuosikymmeniä jatkunut toimintamalli on kulminoitunut vaikeuksiin, joita tässäkin keskustelussa on kuvattu ja vaatii kyllä päivittämistä. Eiköhän kysymyksessä ole edunvalvonnasta vastaavien osapuolien välinen asia.

    Tolopainen

    Jovain tämä täysin teoreettinen ongelma ei taida ratketa. Puulla ei ole muuta arvoa kuin markkinahinta ja se on täysin metsäteollisuuden hallinnassa. Omistaja voi myydä puunsa mihin haluaa ja hoitaa korjuun ja jalostuksen itse.

    kuusessa ollaan

    Tolopainen kiteytti erittäin hyvin asian.

    Jovain

    Metsänomistaja voi myydä puunsa minne haluaa, mutta ei voi hoitaa korjuuta itse. Pystykaupanjärjestelmä estää sen. Teollisuus hallitsee yksityismetsien korjuuta n. 80 % osuudella ja metsänomistajilla ei ole mitään sanomista siihen, muuten kuin puun myyjinä, tai bulvaanin kautta valtakirjalla (pystykauppa), tai korjuupalvelun kautta, tai korjata itse, jotka ovat hankintakauppoja. Voi myydä toimituskauppana suoraan, mutta se on yksittäiselle metsänomistajalle epäkiitollinen tapa kilpailla monopolia vastaan. Vaatii ainakin huomattavat toimituserät.

    Niinpä on Lauri Vaara esittää pystykaupan lakkauttamista ja toimituskaupan käyttöön ottamista, jossa myös metsänomistajat voivat olla mukana puuntoimittajina.

    Jätkä

    Metsänomistaja voi hoitaa puunsa korjuun itse, jos kyvyt ja kalut löytyy.

    Paskanjauhaminen ja valehtelu saa luvan loppua. Pyydä JooVaan lähete psykiatrille, jos et ole vielä sellaista saanut.

    Metsuri motokuski

    Tästä tulee vähän samalainen kuin hirvikeskustelusta vuosi- pari sitten. Ei tunnu loppua löytyvän.

    Mutta se hyvä puoli oli tuossa hirvikeskustelussa että siinä sentään päästiin jonkinlaiseen yhteisymmärrykseen tai sitten vain pahimmat änkyrät päättivät lopettaa kirjoittelun.

    Pitäisiköhän tälle keskustelulle tehdä samoin ? Odotellaan jos aloittaja saisi ”lihaa leivän päälle” pelkkien fraasien julistuksen jälkeen.

    mehtäukko

    ”…Niinpä on Lauri Vaara esittää pystykaupan lakkauttamista ja toimituskaupan käyttöön ottamista, jossa myös metsänomistajat voivat olla mukana puuntoimittajina…”

    Onhan tuosta rattoreiden ja viljelijöiden lisä-”ansiot”,on lumivarastointi ja talvihakkuut..

    Ei kyllä uskoisi kuinka köykäisin perustein puolustusautomaatti toimii??!

    Visakallo

    Tämän päivän Maaseudun Tulevaisuudessa metsäteollisuus kertoi monipuolistavansa puunhankintaa ottamalla lisää eri toimijoiden toimituksia tehtaiden porteille. Tuskin teollisuus tätä tekisi, jos hakuu ja kuljetukset olisivat heille niin kannattavia kuin jotkut täällä ovat väittäneet.

Esillä 10 vastausta, 521 - 530 (kaikkiaan 687)