Keskustelut Puukauppa Lauri-laskuri antaa faktat pystykauppojen lopettamiselle

Esillä 10 vastausta, 501 - 510 (kaikkiaan 687)
  • Lauri-laskuri antaa faktat pystykauppojen lopettamiselle

    Olen niin kömpelö täällä internetin maailmassa, että aiemmin aloittamassani viestiketjussa en osannut laittaa oikeaa linkkiä, jolla Lauri-laskelma avautuu verkossa. Keskustelijoille jäivät puutteellisiksi minun perusteluni kustannusten tuhlaukselle. Oikea linkki laskuriin on tämä:

    https://1drv.ms/x/s!AidL2g8PYhQ4gr9FyrxLlMfDZza81Q.

    Laskurilla on verrattu maatilan maataloustraktorilla tehdyn korjuun kustannuksia vuoden 2013 puunkorjuun kustannuksiin.

    Kun aiemmassa viestiketjussa on vaadittu perusteluja niin Lauri-laskurin tuloksista niitä löytyy.  Aloitan uuden viestiketjun perusteluista keskustelemista varten.

    Jos joku vielä viitsii lukea seitsemän sivun perustelut pystykauppojen korruption lopettamiselle, niin linkki on tämä: https://1drv.ms/w/s!AidL2g8PYhQ4gr9JnYreZ7i0G2okkA

    Puunkorjuun säännöt ovat markkinataloudessa hyvin yksinkertaiset. Kustannustehokkaan puunkorjuun lähtökohta on yrittäjien kilpailu korjuutyön maksajan suosiosta. Koneyrittäjä valitsee koneen, joka maksimoi yrittäjän nettotulot ja puunmyyjä valitsee koneyrittäjän, jonka korjuutyö on halvinta ja korjuun laatu tyydyttää tilaajaa.

    Nämä säännöt eivät toimi puun pystykaupassa. Koneyrittäjä ei saa itse valita korjuukonetta eikä puunmyyjä urakoitsijaa. Koneet ja urakoitsijat määrää yhtiön metsäosasto. Se on sitä korruptiota.

    Lauri Vaara

  • Rane2

    ”Yhdenkin kuvion saman puulajin pölkkyjen tilavuuspainot vaihtelee sen mukaan mistä kohtaa puu on kaadettu, minkä ikäinen tai -kokoinen puu on , mistä kohtaa runkoa pölli on sahattu ja millloin se on sahattu jne.”

    Puukin huomio on varmasti oikea.Ehkä tämän takia yksittäisten pölkkyjen keskiarvon mittaaminen aiheuttaisi enemmän heittoa kuin nykyinen isompien määrien mukainen keskiarvo?

    Tolopainen

    Kun kyseessä on tuote, jonka tonnihinta on muutaman kympin. Sitä kulla uskaltaa nykyajan puntareilla myyrä. Hinnassa siinä on kuitenkin enempi vikaa kuin puntarissa, jos tili jää pieneksi.

    Jätkä

    Kymmenen prosentin virhe punnituksessa antaa myäs kauppasummaan kymmenen prosentin virheen.

    Tolopainen

    Tai antaa kymmenen prosenttia lisää.

     

    Puuki

    ” Ehkä tämän takia yksittäisten pölkkyjen keskiarvon mittaaminen aiheuttaisi enemmän heittoa kuin nykyinen isompien määrien mukainen keskiarvo ”

    Pari esimerkkiä :  Männyn tyvipölkky voi olla n. 20 % tiheämpää  kuin saman puun latvapölkky. Omt – esiharvennuskuusen tiheys voi olla n.  15 % pienempi kuin vanhan VT-pohjalla kasvaneen kuusen tiheys.

     

    Jovain

    Koilis lappi: Korjuun löysästä rahasta ja toimintatapojen muuttamisesta. Kannattaa tutustua aloittajan linkkiin, pystykaupan korruption lopettamisesta: Isännättömän rahan tuhlaus puunkorjuussa: Pystykauppa on Suomessa puolirikollista toimintaa jne.

    Pystykaupalla metsäosastot hallinnoivat yksityismetsien puuhuoltoa n. 80 % osuudella, loput ovat metsänomistajien omaa tarjontaa. Yleisesti todetaan myös, että Matti Meikäläiset eivät pärjää tässä kilpailussa. Eivät pärjää, mutta on otettava huomioon myös se, että se meikäläisten osuus on nihrattu (”ostettu”) lähes olemattomiin. Olisihan se merkittävä lisä metsätalouden tuotoissa, jos metsänomistajat pääsivät tienaamaan myös puun toimittajina. Pelkkä puun tuottaminen alkaa mennä anhittomaksi. Rahaa kyllä on ja nimen omaan on sitä löysää rahaa (isännätön raha) ja onhan se metsäomistajien maksamaa rahaa.

    Jätkä

    Ala puun toimittajaksi, niin nähdään miten siinä käy.

    Metsänomistajat eivät ole maksaneet puunkorjuukustannuksista senttiäkään, mikäli ovat ymmärtäneet pysytellä niistä hommista erillään.

    Jovain

    Olen puuntoimittaja.

    Metsänomistajat ovat kyllä ”ymmärtäneet” pysytellä niistä hommista erillään. Ei omasta tahdostaan, vaan heidät on pakotettu siihen, eli pystykaupassa metsänomistajia ei ole kelpuutettu puuntoimittajina. Siinä sinä olet oikeassa, että ei ole kelpuutettu, mutta maksavat kyllä korjuun kustannukset, kuljetuksen ja paljon muuta, myös metsäosaston yleiskulut aina tehdashintaan (porttihinta) asti. Korjuunkustannuksia ei kuitenkaan laskuteta, mutta metsäosasto perii kustannukset puunhinnasta ja (maksaa) tilittää urakoitsijoiden osuuden tilitysmenettelynä urakoitsijalle. Eli pystykaupan kantohinta on hinta, josta korjuunkustannukset on jo vähennetty. Totta kai metsäomistajat maksavat palveluistaan. Agenda kuitenkin on, että metsänomistajat pääsisivät tienaamaan korjuun kustannuksilla. Edellyttää kuitenkin kauppatavan muutosta, mutta onhan heillä siihen täysi oikeus.

     

    kuusessa ollaan

    Paljonko olet vuotuisesti toimittanut puuta, ja millä tavoin?

    Jovain

    Teen pystykauppaa ja tätä nykyistä hankintakauppaa, ja myös toimituskauppaa.

Esillä 10 vastausta, 501 - 510 (kaikkiaan 687)