Keskustelut Puukauppa Lauri-laskuri antaa faktat pystykauppojen lopettamiselle

Esillä 10 vastausta, 491 - 500 (kaikkiaan 687)
  • Lauri-laskuri antaa faktat pystykauppojen lopettamiselle

    Olen niin kömpelö täällä internetin maailmassa, että aiemmin aloittamassani viestiketjussa en osannut laittaa oikeaa linkkiä, jolla Lauri-laskelma avautuu verkossa. Keskustelijoille jäivät puutteellisiksi minun perusteluni kustannusten tuhlaukselle. Oikea linkki laskuriin on tämä:

    https://1drv.ms/x/s!AidL2g8PYhQ4gr9FyrxLlMfDZza81Q.

    Laskurilla on verrattu maatilan maataloustraktorilla tehdyn korjuun kustannuksia vuoden 2013 puunkorjuun kustannuksiin.

    Kun aiemmassa viestiketjussa on vaadittu perusteluja niin Lauri-laskurin tuloksista niitä löytyy.  Aloitan uuden viestiketjun perusteluista keskustelemista varten.

    Jos joku vielä viitsii lukea seitsemän sivun perustelut pystykauppojen korruption lopettamiselle, niin linkki on tämä: https://1drv.ms/w/s!AidL2g8PYhQ4gr9JnYreZ7i0G2okkA

    Puunkorjuun säännöt ovat markkinataloudessa hyvin yksinkertaiset. Kustannustehokkaan puunkorjuun lähtökohta on yrittäjien kilpailu korjuutyön maksajan suosiosta. Koneyrittäjä valitsee koneen, joka maksimoi yrittäjän nettotulot ja puunmyyjä valitsee koneyrittäjän, jonka korjuutyö on halvinta ja korjuun laatu tyydyttää tilaajaa.

    Nämä säännöt eivät toimi puun pystykaupassa. Koneyrittäjä ei saa itse valita korjuukonetta eikä puunmyyjä urakoitsijaa. Koneet ja urakoitsijat määrää yhtiön metsäosasto. Se on sitä korruptiota.

    Lauri Vaara

  • Rane2

    Kuormainvaakamittaus on periaatteessa tarkka.Lumi,jää ja kuivuminen aiheuttavat heittoa jota  korjaillaan kertoimilla.

    Viime talvena tuli esiin myös se kun myin metsägroupille pari hankintapinoa ”kuusivaltaista havukuitua”.Jälkimmäisen pinon(vähän yli 200 m3) kohdalla kävi niin että siihen tulikin kuusta hiukan alle 50%.Rehellisenä miehenä soitin ostomiehelle ja kerroin tilanteesta.Hän hetken mietittyään sanoi että menköön kuusivaltaisena pinona (kauppakirjassa).Ilmeisesti voitin tässä kohtuullisesti koska se tiuhasyinen mäntypuolisko mitattiin kuusen kertoimilla.

    Kääntöpuoli on se että kun kuusta laitetaan pienempiä määriä männyn sekaan siinä väistämättä häviää hiukan.Tosin hankintapuun nykyisillä hinnoilla kyseessä ei ole isot rahat.

    Jätkä

    Joovaan: ”-Korjuustakin maksettiin urakoitsijalle, nyt se piilotetaan puun hintaan.”

    Joovaan ei haluaisi maksaa urakoitsijalle puunkorjuusta mitään? Kyllähän silloin olisi metsätalous kannattavaa, kun ei työstä tarvitsis maksaa mitään.

    Tolopainen

    Sehän on ostajan murhe tarkastaa mitä ostaa. Tietenkin kannattaa laittaa kuusivaltaiseen pinoon 49% mäntyä. Ostomies käy kuitenkin pinot laputtamassa ja päättää miten hinnoittelee. Toimituskuukauden kertoimella on myös iso merkitys.

    koillis lappi

    Kantohinta ja tehashinta.Olis kyllä erittäin mielenkiintoista tietää missä välissä siellä on löysää rahaa joka toimintatapoja muuttamalla kääntyis myyjän hyväksi.

    pikkutukki

    Käsittääkseni firmojen metsäosastot toimittavat puuta omille tehtaille . Samalla kustannustehokkuutta vahdataan koko ajan . Luultavasti siinä kilpailussa ei pärjää Matti Meikäläinen .

    mehtäukko

    ”…Kuormavaakamittaus on vähintäänkin yhtä tarkka kuin motomitta. Jos metsänomistaja hakkuuttaa puut motolla tuon motonmitta ei kelpaa yhtiölle ja kuitenkin täällä kirkassilmäisesti vakuutetaan mitan luotettavuutta…”

    ”…Kuormainvaakamittaa korjaillaan kertoimilla…”

    Uskoo ken tahtoo ?!

    Kuormainvakaa kalibroidaan punnuksella,se on ok.Motomittaa elekronomisilla mittasakseilla (maksavat usean tonnin ).

    Ajattelisin,että jos tienvarressa on vaikkapa 20 ha harvennusmäk-pino, ja se punnittaisiin luotettavasti kuormainvaa’alla,olisi  keskeltä kasasta otettava esim. 3 kpl keskiverto pölkkyä. Kuutioitava ne ja punnittava. Tätä kertointa painoa käyttäen motit olisivat siinä.

    On metsäherrojen järjestelmällistä ja mielivaltaista simputusta se,ettei  kalibroitu ja dokumentoitu motomitta kelpaa.

     

    Tolopainen

    Eipä näytä sahojen kannattavaisuus hääviltä. Pölkky teki viime vuonna 150milj € liikevaihdolla vajaa 3mil € tappiota. Ei tiedä hyvää tukinhinnalle.

    Puuki

    Suuremmissa erissä tuo puntarin kertoimen selvittäminen otannalla pinosta olisi varmasti paikallaan. Muutaman kapulan tilavuuden ja painon selvittäminen ei vie kovin paljon aikaa. Mieluummin kuitenkin vähän useammman kuin 3 kpl:een otannalla. Pöllien paino kun voi vaihdella melko paljon riippuen siitä minkä kokoisesta puusta ja mistä kohtaa runkoa ne on.

     

    mehtäukko

    Tarkoitan tällä kalibrointiperi-aatetta todellisuudesta, kun nyt on olevinaan ministeriön vahvistamat eri kaatokuukausien m3-painot.

    Puuki

    Sitähän minäkin tarkoitan.   Suuremmissa erissä myytävien pinojen mittauksissa. Joidenkin kymmenien mottien mitassa pienet heitot ei merkkaa paljoakaan, mutta jos puuta on satoja tai tuhansia motteja pinoissa, niin tarkemman kertoimen määritys olisi paikallaan.

    Yhdenkin kuvion saman puulajin pölkkyjen tilavuuspainot vaihtelee sen mukaan mistä kohtaa puu on kaadettu, minkä ikäinen tai -kokoinen puu on , mistä kohtaa runkoa pölli on sahattu ja millloin se on sahattu jne.

Esillä 10 vastausta, 491 - 500 (kaikkiaan 687)