Keskustelut Puukauppa Lauri-laskuri antaa faktat pystykauppojen lopettamiselle

Esillä 10 vastausta, 401 - 410 (kaikkiaan 687)
  • Lauri-laskuri antaa faktat pystykauppojen lopettamiselle

    Olen niin kömpelö täällä internetin maailmassa, että aiemmin aloittamassani viestiketjussa en osannut laittaa oikeaa linkkiä, jolla Lauri-laskelma avautuu verkossa. Keskustelijoille jäivät puutteellisiksi minun perusteluni kustannusten tuhlaukselle. Oikea linkki laskuriin on tämä:

    https://1drv.ms/x/s!AidL2g8PYhQ4gr9FyrxLlMfDZza81Q.

    Laskurilla on verrattu maatilan maataloustraktorilla tehdyn korjuun kustannuksia vuoden 2013 puunkorjuun kustannuksiin.

    Kun aiemmassa viestiketjussa on vaadittu perusteluja niin Lauri-laskurin tuloksista niitä löytyy.  Aloitan uuden viestiketjun perusteluista keskustelemista varten.

    Jos joku vielä viitsii lukea seitsemän sivun perustelut pystykauppojen korruption lopettamiselle, niin linkki on tämä: https://1drv.ms/w/s!AidL2g8PYhQ4gr9JnYreZ7i0G2okkA

    Puunkorjuun säännöt ovat markkinataloudessa hyvin yksinkertaiset. Kustannustehokkaan puunkorjuun lähtökohta on yrittäjien kilpailu korjuutyön maksajan suosiosta. Koneyrittäjä valitsee koneen, joka maksimoi yrittäjän nettotulot ja puunmyyjä valitsee koneyrittäjän, jonka korjuutyö on halvinta ja korjuun laatu tyydyttää tilaajaa.

    Nämä säännöt eivät toimi puun pystykaupassa. Koneyrittäjä ei saa itse valita korjuukonetta eikä puunmyyjä urakoitsijaa. Koneet ja urakoitsijat määrää yhtiön metsäosasto. Se on sitä korruptiota.

    Lauri Vaara

  • Tolopainen

    Mikä vika tuossa hankintakaupassa on kun verottomana saa puolet kuitupuun kauppahinnasta. Ei ole herra ilmeisesti tehnyt yhtään puukauppa.

    pikkutukki

    Miten toimisi terminaaliperiaate . Superrekkakuntoisen tien varressa terminaalit joihin puuta voisi toimittaa .

    Tolopainen

    Mikä on halvempaa tavaraa kuin raakapuu,  jota maanteillä kuljetetaan sitä ei kannata traktorilla ajaa tietäpitkin metriäkään.

    Puuki

    Terminaalit superrekoille voisi toimia  puille, jotka esim. huonon metsäautotien takia pitäisi kuljettaa metsäperäkärryillä. Traktorilla kuljetus metsäajossa on yleensä edullisempaa kuin varsinaisella ajokoneella kuljetus vain jos ajomatka on pitkä (pl pienet leimikot, joissa siirtokulut /motti kasvaa). Metsäajosta lähtien se pitäisi tehdä, jos jotain säästöjä olisi tarkoitus saada aikaan.

    Mutta logistiikka pitäisi olla kunnossa tietysti silloinkin. Eli sovitut puut terminaalissa sovittuna aikana.

    Jovain

    Tolopainen: Se vika, että pääset tekemään muutakin kuin kuitupuuta ja verovapaana, niin pitkälle kuin vähennyksiä riittää. Kysymys on metsäosaston softista ja ennen muuta motoista, metsänomistajien puun korjuussa.

    A.Jalkanen

    Luken sivuilta lainattua: ”Puutavaran mittauksesta annetussa laissa puutavaran mittauksella tarkoitetaan jalostamattoman  puutavaran määrän ja laadun mittaamista kauppahinnan, palkan tai urakointimaksujen määrittämistä varten.”

    Selventäisitkö Jovain mitä tarkoittaa ’laskutusperiaate’.

    Jovain

    Pystykaupassa metsäosasto maksaa urakointimaksun tilitysmenettelyn kautta, joka on sidottu puunhintaan siten, että urakointimaksu vähennetään puun hinnasta, eli kantohinnasta. Sisältää myös muut korjuun kustannukset tehdashintaan asti. Näin olen asian ymmärtänyt.

    Laskutusmenettely tarkoittaa siirtymistä tilitysmenettelystä laskutusmenettelyyn, eli siirryttäisiin normaaliin lasku tai maksu periaatteen käyttöön.

    Jätkä

    Puunmyyjälle ei siis jäisi mitään. Korkeintaan joutuisi maksamaan korjuukustannuksia.

    Se on Joovaanin tavoite.

    Jätkä

    Tolopainen:”-Miksi hankintatyönä tehtävä puutavaravalikoima on rajattu paljon suppeammaksi kuin motomiehillä. Yhtiö voi teettää esim2,6m pitkää tukkia, joka menee sorviin, miksi sitä ei saa tehdä hankintana ei myöskään pikkutukkia. Käytännössä hankintana ei kannata tehdä kuin kuitupuuta nykyisillä pelisäännöillä,  eivät ole tasapuoliset. Energiarangalle on taas avautumassa markkinat, kun Kemerassa ollut tauko on vienyt varastot minimiin eli sitä voi myös tehdä.”

     

    – Koska suurin osa hankintahakkaajien tuotoksesta on mennyt vajaalaatuisena jotenkuten kuituun, senkin kuskailu tulee aika kalliiksi firmalle. Kun ei osaa, niin ei osaa!

    Tolopainen

    Jovain ei metsänomistajan tulot siitä kasva yhtään, jos kirjoitan yhtiölle myyntierästä laskun, he kertovat kuitenkin paljonko laitan summaksi. Näin se on muillakin tuotteilla, jos jyväjemmari myy viljaa, hän toimittaa kuorman myyjän varastolle ja saa vajaa 100€ tonnista eli tappiolla menee, vaikka voi kirjoittaa laskun jos huvittaa ja kaikki työtkin saa tehdä ihan itse omilla koneilla.

Esillä 10 vastausta, 401 - 410 (kaikkiaan 687)