Keskustelut Puukauppa Lauri-laskuri antaa faktat pystykauppojen lopettamiselle

Esillä 10 vastausta, 331 - 340 (kaikkiaan 687)
  • Lauri-laskuri antaa faktat pystykauppojen lopettamiselle

    Olen niin kömpelö täällä internetin maailmassa, että aiemmin aloittamassani viestiketjussa en osannut laittaa oikeaa linkkiä, jolla Lauri-laskelma avautuu verkossa. Keskustelijoille jäivät puutteellisiksi minun perusteluni kustannusten tuhlaukselle. Oikea linkki laskuriin on tämä:

    https://1drv.ms/x/s!AidL2g8PYhQ4gr9FyrxLlMfDZza81Q.

    Laskurilla on verrattu maatilan maataloustraktorilla tehdyn korjuun kustannuksia vuoden 2013 puunkorjuun kustannuksiin.

    Kun aiemmassa viestiketjussa on vaadittu perusteluja niin Lauri-laskurin tuloksista niitä löytyy.  Aloitan uuden viestiketjun perusteluista keskustelemista varten.

    Jos joku vielä viitsii lukea seitsemän sivun perustelut pystykauppojen korruption lopettamiselle, niin linkki on tämä: https://1drv.ms/w/s!AidL2g8PYhQ4gr9JnYreZ7i0G2okkA

    Puunkorjuun säännöt ovat markkinataloudessa hyvin yksinkertaiset. Kustannustehokkaan puunkorjuun lähtökohta on yrittäjien kilpailu korjuutyön maksajan suosiosta. Koneyrittäjä valitsee koneen, joka maksimoi yrittäjän nettotulot ja puunmyyjä valitsee koneyrittäjän, jonka korjuutyö on halvinta ja korjuun laatu tyydyttää tilaajaa.

    Nämä säännöt eivät toimi puun pystykaupassa. Koneyrittäjä ei saa itse valita korjuukonetta eikä puunmyyjä urakoitsijaa. Koneet ja urakoitsijat määrää yhtiön metsäosasto. Se on sitä korruptiota.

    Lauri Vaara

  • Tolopainen

    Ei taida noilla klapeilla niin paljon kysyntää olla että kuitupuuta tarvitsisi varastaa, kun ilmaisetkaan puut eivät kelpaa tienvarresta. Jos klapikauppiaat eivät saa kiskurihintojaan ja joku myy halvemmalla alkaa alämölöö. Jotkut marketit myyvät maitoa halvemmalla kuin toiset, ilmeisesti käyvät tilatankeista sitä hakemassa ilmaiseksi.

    Puuki

    Koivun mittaaminen voi olla  motomitalla epävarmaa. Myös toisinpäin kuin suorittava kertoo koivun määrä saattaa karsua tehdasmitassa. Se onkin todennäköisempää, koska jos paksuusmitta mitataan esim. teristä, niin koivun mutkissa osa puusta leikkautuu helposti pois ja mittaustulos jää vajaaksi.

     

    Jätkä

    Katselin tuossa koivukuitukasan pöllejä. Latvakuiduissa on tavattoman paljon oksia mukana, jotka ovat vain taipuneet karsintaterien edellä, eli tulleet mittaavien terien sisäpuolella läpi. Kuinkahan paljon ne ovat mittaan lisänneet prosentuaalisesti litroja?

    Metsuri motokuski

    Tolopainen: Ilman muuta jokainen saa myydä polttopuitaan sillä hinnalla kuin näkee sen tarpeelliseksi. Mutta kilpailutilanne pitää olla reilu. Ei ole oikein että toinen maksaa kaikki verot kuten kuuluu ja toinen myy edullisemmin pimeänä kauppana omia puitaan tai sitten pinonpohjia tai mistä tahansa hankkittuja puita. Tästähän klapikauppiaiden asissa on kyse reilusta kilpailusta.

    Puuki: Kyllä se on niin että poikkeuksestta motomitta antaa koivukuidusta suuremman  tilavuuden kuin todellisuus on. Puussa on oksaryhmiä ja aika paljon joutuu ajamaan pahempia kohtia etuterät auki jolloin mittaus tulee suuremmaksi, niin kuin suorittava totesi.

    Tolopainen

    Kalapikauppiaatko tässä ovat niitä puhtaita pulmusia ja yksityiset myyjät veronkiertäjiä. Mistä me sen tiedämme, pitäisi tutkia kaikkien kirjanpidot. Valtion kassasta puuttuu vuosittain 5mrd€, ei sitä millään klapikauppiaiden alav veroilla paikata. Ostaja voi ostaa kaupasta jotain muuta säästyneillä rahoilla, että ehkä valtio ei kärsi tulonmenetystä.

    Puuki

    MM:lle                                                                                                                                     No se voi olla että motomitta on teillä niin kalibroitu, että poikeuksetta näyttää liikaa tai jokin muu syy.

    Omat kokemukset vain osoittaa toista ; pari koivupuu pinoa, jotka olen myynyt muuten kuin motomitan mukaan, oli mitattu toinen tehdasmitalla ja toinen pystymitalla . Tehdasmitassa pino karsui toistakymmentä prosenttia ja pystymitattuna n. 5 %.

    Jätkä

    Pystymitta oikein tehtynä on hyvin tarkka – virhe jää kyllä alle sen 4%.

    Motomitalla mitatut puut siis vähenivät tehdasmitassa yli 10 prosenttia?  (Osoittaa tehdasmitan vetävän raakasti kotiinpäin, taikka metsään on jäänyt paljon puita, tai Klapikauppias on hakenut pinosta raaka-ainetta).

    Ja pystymitalla puista tuli 5% vähemmän kuin motomitalla-ko?

    mehtäukko

    ”…Onhan pystykaupan ja kantorahatulon yksi keskeinen tekijä motomitta ja sen valvonta. Sanoisin kysymyksessä olevan pelleilyn siinä mielessä, että tiettävästi ensimmäistäkään oikeuden ennakkopäätöstä ei ole, jossa olisi todettu moton mitanneen väärän mittaustuloksen?  Pelleilynä minä tätä pidän?..”

    Yrittäjän jo oman mielenrauhan kannalta on syytä pitää vehkeet niin kunnossa,että kalibroitaessa konetta se tietoisesti on tavoitellussa tarkkuudessa ja pysyy siinä.

    On täysin turhaa edes verrata pysty-,pino- ja motomittaa keskenään.Jälkimmäinen on ylivoimaisen tarkka.

    Ymmärtääkseni rungon ollessa kourassa katkaisusahauksen jälkeen paksuusmitan on edettävä ohuempaan päin.Tylsien terien tms. takia oksien ”avatessa” mittaa tätä ei huomioida.Mutta onhan jo saamatonta meininkiä,jos akkurälläkkä ei pysy näpeissä ja puut on kuin repulla karsittuja. Poltto-ainelisäkuluista ja kouran rääkistä puhumattakaan.

    Jovain

    Ei ollut tarkoitus puuttua motomittaan, se on ok. ja on tarkka mitta oikein toimittaessa. Oli tarkoitus hieman ravistella motomittaa sen johdosta, että mennään jo reilusti ulkopuolelle, eli mitattava puumäärä jää reilusti vajaaksi. Niitäkin tapauksia on ja näyttää suojaustoimenpiteistä huolimatta olevan mahdollista.

    Jätkä

    Jovain. Käytännössä ei ole mahdollista.

Esillä 10 vastausta, 331 - 340 (kaikkiaan 687)