Keskustelut Puukauppa Lauri-laskuri antaa faktat pystykauppojen lopettamiselle

Esillä 10 vastausta, 321 - 330 (kaikkiaan 687)
  • Lauri-laskuri antaa faktat pystykauppojen lopettamiselle

    Olen niin kömpelö täällä internetin maailmassa, että aiemmin aloittamassani viestiketjussa en osannut laittaa oikeaa linkkiä, jolla Lauri-laskelma avautuu verkossa. Keskustelijoille jäivät puutteellisiksi minun perusteluni kustannusten tuhlaukselle. Oikea linkki laskuriin on tämä:

    https://1drv.ms/x/s!AidL2g8PYhQ4gr9FyrxLlMfDZza81Q.

    Laskurilla on verrattu maatilan maataloustraktorilla tehdyn korjuun kustannuksia vuoden 2013 puunkorjuun kustannuksiin.

    Kun aiemmassa viestiketjussa on vaadittu perusteluja niin Lauri-laskurin tuloksista niitä löytyy.  Aloitan uuden viestiketjun perusteluista keskustelemista varten.

    Jos joku vielä viitsii lukea seitsemän sivun perustelut pystykauppojen korruption lopettamiselle, niin linkki on tämä: https://1drv.ms/w/s!AidL2g8PYhQ4gr9JnYreZ7i0G2okkA

    Puunkorjuun säännöt ovat markkinataloudessa hyvin yksinkertaiset. Kustannustehokkaan puunkorjuun lähtökohta on yrittäjien kilpailu korjuutyön maksajan suosiosta. Koneyrittäjä valitsee koneen, joka maksimoi yrittäjän nettotulot ja puunmyyjä valitsee koneyrittäjän, jonka korjuutyö on halvinta ja korjuun laatu tyydyttää tilaajaa.

    Nämä säännöt eivät toimi puun pystykaupassa. Koneyrittäjä ei saa itse valita korjuukonetta eikä puunmyyjä urakoitsijaa. Koneet ja urakoitsijat määrää yhtiön metsäosasto. Se on sitä korruptiota.

    Lauri Vaara

  • Tolopainen Tolopainen

    Lapsellista höpötystä, lakisääteiset tulevat eivät lisäeläkkeet.

    Jätkä

    Siis : Etkö osaa lukea – Työeläkkeet!

    MaalaisSeppo

    Lauri-laskuri liityykin näköjään eläkkeisiin. Ihmettelinkin jo mihin sitä tarvitaan. No, laskurin kehittänytkin on jo eläkkeellä. Kyllä nyt eläkeläisten kelpaa.

    Tolopainen Tolopainen

    Eipä aravannut Lauri miten monipuolisen laskurin kehitti. Jätkäkin sai eläketietoa. Suomessa kaikki eläkkeet perustuvat  työtuloon, joko todelliseen tai laskennalliseen. Pääomatulo ei kartuta eläketta olipa se miten suuri tahansa. Yrittäjillä on jopa eläkekatto, jota palkansaajilla ei ole.

    Visakallo Visakallo

    Vapaaehtoiset ns. omaeläkkeet eivät perustu työtuloon, vaan vaan summaan minkä verran on vuosien mittaan maksuja maksanut. Niissä on muihin eläkkeisiin verrattuna  se hyvä puoli, että jos eläkkeensaaja itse potkaisee tyhjää, rahat maksetaan perillisille tai määrätylle edunsaajalle.

    Metsuri motokuski

    Kovastippa tuo jätkä Tolopaista moittii mutta herra taitaakin olla ihan oikeassa. Normaalit eläkevakuutusyhtiöiden maksamat eläkkeet tulevat yhdellä anomuksella mutta jos työantaja on maksanut eläkkeet eritys- eläkerahastoon niin  eläkkeet on anottava erikseen. Tai sitten jos henkilö saa eläkkeen jonkin muun eläkerahaston kautta ja pääsee eläkkeelle yleistä eläkeikää aiemmin on 65 vuoden jälkeen yleiset eläkkeet anottava erikseen. Herrat puhuivat hiukan kahdesta eri asiasta.

    No sitten se pimeä klapikauppa. Siinäkin Tolopainen on oikeassa. Alv vero maksaa aina ostaja ja sen takia hinta on yleensä x summa + alv = kauppasumma. Joskus kauppahinta on alvillinen hinta kuten esim. ruokakaupoissa. Silloinkin tuoteelle on oma hinta ja alv päälle. Tilityksen suorittaa verottajalle myyjä.  Kuitittoman kaupan huono puoli on klapikaupassa silloin että myyjä ei voi vähentää omia ostoja myynnistään jos kuittia ei ole. Normaalille metsänomistajalle asia ei ole niin suuri jos omia puita myy klapeina niin silloin ei ole omaa raaka-aineen ostoa jonka voisi vähentää verotuksessa. Saahan tietyn määrän hakata omaa puustoa ilman veroseuraamusta. Jos sitten ostaa kuitupuun polttopuun tekoa varten muulta kuittia vastaan niin kuititonta puunmyyntiä ei kannata harrastaa missään tapauksessa. Jos klapikauppias tekee polttopuut isännän puista niin silloin ei myydä kuin työsuorite jota ei tietenkään kannata myydä kuititta.

     

    pihkatappi pihkatappi

    Mutta mitä se klapin ostaja tekee, kun toinen myy 50 eurolla ilman alvia ja toinen myy 50 eur + alvi päälle. No ostaa tietenkin se alvittoman säkin. Siitähän tuo ero syntyy, ei pääomaveron kierrosta, kun sitä pääomaveroa ei juuri tule.

    Metsuri motokuski

    No niinhän se tekee. Eihän alvitonta säkkiä olemassakaan jos kuitti kirjoitetaan. Joka tapauksessa on 50 euroo alvillinen hinta tai sitten 50 euroo + alvi niin aina myyjä alvin maksaa. Silloin säkin hinta on toisella pienempi ja ilmeisesti hän on katsonut että saa tarpeellisen tuoton 50 euron alvillisella hinnalla. Tämähän on sitä markkinataloutta.

    Ongelma lienee ne myyjät jotka myyvät omia puitaan klapeina ja myyvät niin vähän että omista puista ei veroseuraamusta tule . Onko se jotain reilu 100 mottia vuodessa ”omaan käyttöön”. Nämä heput kuitittomlla kaupoilla sotkevat klapimarkkinat alueellaan ja ymmärrän että se potuttaa klapiyrittäjiä.

    Jovain Jovain

    Sotkevat klapimarkkinat pahemman kerran. Verottajan omaan käyttöön tarkoittamat puut ovat omaan käyttöön, ei myytäväksi tarkoitettuja. Jos myydään, ovat tuloutettavia ja jos toisin toimitaan, veronkierrosta tai pimeästä kaupasta on kysymys. Tiedossa on tällaisesta pimeästä kaupasta, että puoleen hintaan klapit vaihtavat omistajaa ja välttämättä ei ole edes omista puista, vaan on ”pinon pohjista”, niistetään motomitasta tai varastetaan laanista. Tällaisessa yleisessä klapikaupassa ei ole harvinaista, vaan väittäisin jopa maan tavasta olevan kysymys.

    Ei liene soveliasta tuoda tällaisia asioita keskusteluun, mutta olkoon menneeksi. Onhan pystykaupan ja kantorahatulon yksi keskeinen tekijä motomitta ja sen valvonta. Sanoisin kysymyksessä olevan pelleilyn siinä mielessä, että tiettävästi ensimmäistäkään oikeuden ennakkopäätöstä ei ole, jossa olisi todettu moton mitanneen väärän mittaustuloksen?  Pelleilynä minä tätä pidän?

    suorittava porras suorittava porras

    Mikä on väärä mittaustulos ?

    Monesti varsinkin koivua päätyy niukasti jalostuslaitokselle motomittaan nähden . Metsänomistaja saa kuitenkin tilin motomitan perusteella .

Esillä 10 vastausta, 321 - 330 (kaikkiaan 687)