Keskustelut Puukauppa Lauri-laskuri antaa faktat pystykauppojen lopettamiselle

Esillä 10 vastausta, 271 - 280 (kaikkiaan 687)
  • Lauri-laskuri antaa faktat pystykauppojen lopettamiselle

    Olen niin kömpelö täällä internetin maailmassa, että aiemmin aloittamassani viestiketjussa en osannut laittaa oikeaa linkkiä, jolla Lauri-laskelma avautuu verkossa. Keskustelijoille jäivät puutteellisiksi minun perusteluni kustannusten tuhlaukselle. Oikea linkki laskuriin on tämä:

    https://1drv.ms/x/s!AidL2g8PYhQ4gr9FyrxLlMfDZza81Q.

    Laskurilla on verrattu maatilan maataloustraktorilla tehdyn korjuun kustannuksia vuoden 2013 puunkorjuun kustannuksiin.

    Kun aiemmassa viestiketjussa on vaadittu perusteluja niin Lauri-laskurin tuloksista niitä löytyy.  Aloitan uuden viestiketjun perusteluista keskustelemista varten.

    Jos joku vielä viitsii lukea seitsemän sivun perustelut pystykauppojen korruption lopettamiselle, niin linkki on tämä: https://1drv.ms/w/s!AidL2g8PYhQ4gr9JnYreZ7i0G2okkA

    Puunkorjuun säännöt ovat markkinataloudessa hyvin yksinkertaiset. Kustannustehokkaan puunkorjuun lähtökohta on yrittäjien kilpailu korjuutyön maksajan suosiosta. Koneyrittäjä valitsee koneen, joka maksimoi yrittäjän nettotulot ja puunmyyjä valitsee koneyrittäjän, jonka korjuutyö on halvinta ja korjuun laatu tyydyttää tilaajaa.

    Nämä säännöt eivät toimi puun pystykaupassa. Koneyrittäjä ei saa itse valita korjuukonetta eikä puunmyyjä urakoitsijaa. Koneet ja urakoitsijat määrää yhtiön metsäosasto. Se on sitä korruptiota.

    Lauri Vaara

  • kuusessa ollaan

    Pistin tutulle kysymyksen aiheesta. Puun hinnat tien varressa samaa luokkaa, kuorivähennysten jälkeen. Eteläruotsissa kuitupuun tienvarsihinta parempi kuin meillä. Tukkipuusta maksetaan enemmän kuin meillä, mikä johtuu paksuuden mukaisesta hinnoittelusta. Pisteet siitä ruotsalaisille.

    Kun sitten puhutaan ”nettohinnoista”, eli Stora tyyppisestä korjuukustannuskorjatusta tienvarsihinnasta, tilanne muuttuu. Eteläruotsissa ensiharvennuksesta jää käteen 8-10 kr (n.8,2-11 e), keskiruotsissa 10-30 kr (1,1-3,3 e) ja tästäkin hinta alenee kun mennään sisämaahan kauemmas tehtaista. Uudistushakkuissa korjuukustannus luokkaa 65-90 kr (6,7-9,3) kuorettomalle kuutiolle. Tätä hintaa nostaa (meillä 3-6 e)Suomeen nähden pitkät ajomatkat, metsäteitä ei läheskään yhtä tiheässä kuin meillä.

    Kun noita korjuukustannuksia vertaa suomeen, voipi sanoa, että meillä korjuu on hinnoiteltu tiukemmin ja suomalaiset metsänomistajat saavat suhteessa parempaa hintaa. Lisäksi alueellinen hinnoittelu on todella kustannuspohjaista, ei läheskään yhtä tasa-arvoista kuin suomessa…Lisäksi meillä metsänomistajia on tuettu metsäteiden rakentamisessa ja ojituksissa vuosikymmenten ajan, millä on saatu samalla vähennettyä korjuun kuluja. Ja mitä tulee Kemeraan, sitä suorastaan ihmetellään ja kaivataan ruotsiinkin…

    Jovain

    En tiedä vaikeuttaako tuontipuun hintavertailua teollisuuden tehdashinta, joka ei ole julkista tietoa, ja jonka tiedetään olevan huomattavan korkean.

    Jätkä

    Tuontipuun hinta tullitilastoissa on ollut jo vertailtaessa korkea, vaikka siinä ei ole esim ”metsäveroa”, joka ilman muuta pitäisi olla myös kaikelle tuontipuulle, myös polttopuulle.

    Jatkokuljetus tullauksen jälkeen pitää siis vain lisätä, niin ollaan tehdashinnassa, josta puuttuu puunmyyntivero.

    Puuki

    ” Uudistushakkuissa korjuukustannus luokkaa 65-90 kr (6,7-9,3) kuorettomalle kuutiolle. Tätä hintaa nostaa (meillä 3-6 e)Suomeen nähden pitkät ajomatkat, metsäteitä ei läheskään yhtä tiheässä kuin meillä. ”

    Tuossa tuli sitten ihan ”uutta tietoa”Suomen hinnoista. Ei nimittäin onnistu yksityinen saamaan korjuuta noihin hintoihin kuin unelmissa tai joissain harvoissa tutunkaupoissa ehkä.

    Kemerasta Suomessa : kun ollaan nollahinnoissa olevilla ensiharvennuksilla, niin hinnat olisi samoin kuin Ruotsissa  0: n molemmin puolin. Kemera tekee osissa niistä täällä mahdollisia tehdä. Kemera menee korjuun kustannukseen.

    kuusessa ollaan

    Juuri tästä syystä Kemeran tyyppinen tuki mahdollistaisi nollahintaisten kuvioiden hakkuut. Saas nähdä, miten ruotsissa toimitaan tulevaisuudessa. Omatoimista hakkuuta tehdään siksi, ettei kuviot välttämättä käy kaupaksi, tai että niillä on erityisarvoa.

    Suomessa yhtiöiden aukkotaksat vedetty todella piukoiksi. Lisäksi meillä kuviot paljon pienempiä keskikooltaan, mikä entisestään pudottaa tehokkuutta.

    Klapikone

    Osaltaan huonosti kannattaviin ensiharvennuksiin voi olla osasyynä teollisuuden myötävaikutuksesta tehdyt lakirajat metsää uudistettaessa taimikon osalta ja harvennuksissa, jotka johtavat alaharvennuksiin ja sitä kautta nopeaan kiertoaikaan. Mitä nopeampi kiertoaika, sitä useammin ollaan heikkotuottoisessa taimikko- ja ensiharvennusvaiheessa.

    Teollisuuden halpa kuitupuu on taattu.

    Harvennusten lakirajoja on kai vastikään hieman korjattu parempaan suuntaan.

    Jovain

    Mehtäukko: Teet hyvää savottaa ja kirjoitat, sitä samaa täällä, mutta kirjoittamisesta en voi tietää, pian se taas nähdään?

    Tuolla edellä todetaan, että ongelma ei ole koneissa, vaan muualla, olen samoilla linjoilla. Sinulla täytyy olla hyvät sopimukset ja paljousetu puolellasi.

    Toki monet menestyvät hankinnalla, minikustannuksilla, harrastuksena ja jopa korkoa korolle, mutta se ei riitä perusteluksi sille, että mitalilla on myös toinen puolensa.

    Jos kohde on myyntikelpoinen, saman saa pystykaupallakin, eli hankinnalla saa tehdä ilmaiseksi ja yhtiö kierrättää sen saman rahan näihin samoihin, heillekin tappiollisiin kohteisiin. Se, että tili saadaan joskus 15-20 vuoden kuluttua, ei oikein riitä perusteluksi sille, että teollisuus saa halpaa puuta. Myöskään pystykaupan tilitysmallia ja hankinnan hankintalisää ei voi verrata keskenään, ei ainakaan kilpailuttaa keskenään.

    Metsänomistajien ei pidä hyväksyä  hyväksikäyttöään, vaan vaatia samat edut kuin kilpailijalla. Teollisuus voi muuttaa kauppatapaa niin, että myös metsänomistajat pääsevät valitsemaan, korjaavatko itse tai edustajansa kautta, vai ottavatko palveluna ostajan, eli käytännössä metsäosaston kautta. Tällä ei nyt tarkoiteta nykyistä pystykauppaa, vaan toimituskauppaa, niin kuin Lauri Vaara on esittänyt.

     

     

     

    mehtäukko

    ”…Tuolla edellä todetaan, että ongelma ei ole koneissa, vaan muualla, olen samoilla linjoilla…”

    Kyllä doctorin ongelma on todellakin koneissa ja menetelmissä joita vastaan pullikoin.

    Esimerkillä vain havainnollistin käytännön realismia haastavissa olosuhteissa, joissa nyky-aikainen keskiraskas koneketju toimii luotettavasti. Aikataulut ja ketjutus sekä varmuus,että lyhyellä toiminta-ajalla korjuu kanssa tapahtuu on sellainen arvotekijä jota  rattoreita haikaileviin ekxeleihin ei taida löytyä.

    Jovain

    Ensin tarvittaisiin ratkaisu kauppatavasta. Sen jälkeen nähtäisiin mikä on puunhinta, paljonko korjuu maksaa ja minkälaista kalustoa käytetään.

    Tietenkin logistiikka aikataulutuksenkin osalta on arvotekijä, mutta en oikein usko, että se riittää perusteluksi nykyiselle. Aina menetelmiä voidaan kehittää ja pitääkin kehittää, mutta aina muutoksen jälkeen myös toimintatavat ovat löytyneet.

    Visakallo

    Puun hinta on aina se alin mahdollinen hinta, minkä maksamalla teollisuus saa hankittua riittävästi raaka-ainetta käyttöönsä. Näin se menee, vaikka pystykaupoista luovuttaisiin. Puulla itsellään ei ole olemassa hintaa, ainostaan sen jalostusarvolla on.

Esillä 10 vastausta, 271 - 280 (kaikkiaan 687)