Keskustelut Puukauppa Lauri-laskuri antaa faktat pystykauppojen lopettamiselle

Esillä 10 vastausta, 261 - 270 (kaikkiaan 687)
  • Lauri-laskuri antaa faktat pystykauppojen lopettamiselle

    Olen niin kömpelö täällä internetin maailmassa, että aiemmin aloittamassani viestiketjussa en osannut laittaa oikeaa linkkiä, jolla Lauri-laskelma avautuu verkossa. Keskustelijoille jäivät puutteellisiksi minun perusteluni kustannusten tuhlaukselle. Oikea linkki laskuriin on tämä:

    https://1drv.ms/x/s!AidL2g8PYhQ4gr9FyrxLlMfDZza81Q.

    Laskurilla on verrattu maatilan maataloustraktorilla tehdyn korjuun kustannuksia vuoden 2013 puunkorjuun kustannuksiin.

    Kun aiemmassa viestiketjussa on vaadittu perusteluja niin Lauri-laskurin tuloksista niitä löytyy.  Aloitan uuden viestiketjun perusteluista keskustelemista varten.

    Jos joku vielä viitsii lukea seitsemän sivun perustelut pystykauppojen korruption lopettamiselle, niin linkki on tämä: https://1drv.ms/w/s!AidL2g8PYhQ4gr9JnYreZ7i0G2okkA

    Puunkorjuun säännöt ovat markkinataloudessa hyvin yksinkertaiset. Kustannustehokkaan puunkorjuun lähtökohta on yrittäjien kilpailu korjuutyön maksajan suosiosta. Koneyrittäjä valitsee koneen, joka maksimoi yrittäjän nettotulot ja puunmyyjä valitsee koneyrittäjän, jonka korjuutyö on halvinta ja korjuun laatu tyydyttää tilaajaa.

    Nämä säännöt eivät toimi puun pystykaupassa. Koneyrittäjä ei saa itse valita korjuukonetta eikä puunmyyjä urakoitsijaa. Koneet ja urakoitsijat määrää yhtiön metsäosasto. Se on sitä korruptiota.

    Lauri Vaara

  • MaalaisSeppo

    Pihkatappi on oikeassa. Ruotsi ostaa puuta Suomesta, jotta kotimaisen puun hinta pysyy alhaalla. Suomi Venäjältä. Maapallo on pyöreä, koskahan ympyrä sulkeutuu?

    Jovain

    Saahan sitä uskotella kuka mitäkin uskottelee. Ruotsiin viedään halpaa puuta ja Venäjältä tuodaan halpaa puuta, eikä päin vastoin, niin kuin täällä uskotellaan. Hintoja verrataan tehdashintaan ja puukaupan tarkoitus ei suinkaan ole, että tuontipuulla kompensoitaisiin puun hintaa.

    Puuki

    Venäjän kuitupuu on ollut ennen ruplan laskua todella kallista eikä ole vieläkään halvempaa kuin kotimainen.

    Mitään ”kompensointia” ei tuonti ole todellakaan vaan kuten jo tulikin esille ; se ylläpitää ylitarjontaa päähankinta-alueella. Osin voi liittyä myös puun saantiin, mutta pääsyy on hintakontrolli.

    pihkatappi

    Jovain, miksei ruotsalaiset sitten osta Venäjältä, eikä Suomesta, kun se Venäjän puu on hirvittävän halpaa, että kannattaa laivoilla Suomeen tuoda. Samallalailla on Ruotsissakin tehtaita rannikolla ja ostavat nyt sitten kalliimpaa Suomipuuta Venäläisen sijaan, ihan pellejä nuo ruotsalaiset, vai kukahan tässä on se pelle?

    Jätkä

    Onhan se merkillistä kikkailua, kun suomi ja ruotsi kikkailevat venäjän puun kanssa. Lisäksi tuodaan jonkin verran Virolaista puuta.

    merkillistä on kuitenkin, että Viroon viedään venäjältä puuta, jota on korjaamassa suomalaisiakin konekuskeja ja urakoitsijana on saksalaiset!

    Suomalaisten osalta taitaa toteutus olla Speden tasoa, eli saadaan tuontitukea, vientitukea, tuontitukea, vientitukea – eikä laivalastia pureta välillä lainkaan?

    Metsuri motokuski

    Onkohan tuolla kantohinnoilla suurtakaan eroa pohjoismaiden kesken ? Samat yhtiöt ne Ruotsissakin ja osin keski – euroopassakin touhuaa kuin täälläkin. Välilliset kustannukset ovat aika pitkälti samaa luokkaa joka maassa. Puhutaan kuitenkin prosenttien eroista. Lopputuotteetkin paperi ja sellu ovat aika samankaltaisia maasta riippumatta. Eiköhän ne tehtailla tiedä mitä puusta kannataa maksaa joten hinta pidetään samanlaisena maasta riippumatta.

    Venäjä on sitten eri asia. Siellä puut myydään pääosin tarjouskilpailuina rajalle toimitettuna. Siellä hinta voi vaihdella paljonkin.

    A.Jalkanen

    https://www.skogsstyrelsen.se/statistik/statistik-efter-amne/rundvirkespriser/

    Viimeisin tilastojulkistus Ruotsista. Vertailua vaikeuttaa se, että nuo ovat tienvarsihintoja, puut mitataan ns. kuoren alta, ja valuuttakurssikin pitää huomioida.

    pihkatappi

    Eli tuon mukaan Ruotsissa on ollut edullisemmat tienvarsihinnat, kuin meidän hankintahinnat. Puutavaran mittaaminen kuoren alta pudottaa mottimäärää kuitupuulla vähintään 10%.

    mehtäukko

    Vielä kysymys epistolan aiheeseen:

    On hangen alla sulat maat ja talvikorjuuta 1500 mottia suoharvenuksia ja ojalinjoja.Kuinka ollakkaan,pääsiäispyhiksi siunaantuu  toistakymmenasteiset yöpakkaset. Motohan sitten painaa koko pyhät pitkää päivää kolmanneksen määrän huojuessa, ajon odotellessa sen ajan jäätymistä ja tiistaina sitten täysillä.(300m ajomatkalla yli 30 m3/h puuta pinoon)

    Viimeiset kuormat saa oikein jo suunnitella ojalinjojen pettäessä mutta pinoon vain.Puu-auton hakiessa viimeiset tukit aamuriivanteella,puolen päivän jälkeen tiepolanne on jo niin hautunutta että just just lavanelikko etenee…

    Tuli vain mieleen nämä humoristiset ekxelit,luvut ja lukemat. Minkään oppisuunnan logistiikalla rattorin kuvitteleminenkaan  ko. olosuhteisiin on järjen vastaista.

    Ja Piste.

    Puuki

    Ruotsin hinnat suunnilleen samalla tasolla kuin Suomen. Ainakin täälläpäin viimevuoden  tv-hinnat kr-kurssilla , kun kuoren osuus on huomioitu  ~ samoja.  E-Ruotsin hinnat sitten vähän parempia.

Esillä 10 vastausta, 261 - 270 (kaikkiaan 687)