Keskustelut Puukauppa Lauri-laskuri antaa faktat pystykauppojen lopettamiselle

Esillä 10 vastausta, 241 - 250 (kaikkiaan 687)
  • Lauri-laskuri antaa faktat pystykauppojen lopettamiselle

    Olen niin kömpelö täällä internetin maailmassa, että aiemmin aloittamassani viestiketjussa en osannut laittaa oikeaa linkkiä, jolla Lauri-laskelma avautuu verkossa. Keskustelijoille jäivät puutteellisiksi minun perusteluni kustannusten tuhlaukselle. Oikea linkki laskuriin on tämä:

    https://1drv.ms/x/s!AidL2g8PYhQ4gr9FyrxLlMfDZza81Q.

    Laskurilla on verrattu maatilan maataloustraktorilla tehdyn korjuun kustannuksia vuoden 2013 puunkorjuun kustannuksiin.

    Kun aiemmassa viestiketjussa on vaadittu perusteluja niin Lauri-laskurin tuloksista niitä löytyy.  Aloitan uuden viestiketjun perusteluista keskustelemista varten.

    Jos joku vielä viitsii lukea seitsemän sivun perustelut pystykauppojen korruption lopettamiselle, niin linkki on tämä: https://1drv.ms/w/s!AidL2g8PYhQ4gr9JnYreZ7i0G2okkA

    Puunkorjuun säännöt ovat markkinataloudessa hyvin yksinkertaiset. Kustannustehokkaan puunkorjuun lähtökohta on yrittäjien kilpailu korjuutyön maksajan suosiosta. Koneyrittäjä valitsee koneen, joka maksimoi yrittäjän nettotulot ja puunmyyjä valitsee koneyrittäjän, jonka korjuutyö on halvinta ja korjuun laatu tyydyttää tilaajaa.

    Nämä säännöt eivät toimi puun pystykaupassa. Koneyrittäjä ei saa itse valita korjuukonetta eikä puunmyyjä urakoitsijaa. Koneet ja urakoitsijat määrää yhtiön metsäosasto. Se on sitä korruptiota.

    Lauri Vaara

  • kuusessa ollaan

    Jovainilla on jokaiseen ratkaisuun ongelma. Onnittelut.

    Svedu Petteri

    Ensiharvennukset voivat olla itse tehty hyvin kannattavia. Ei tarvitse isoja koneita metsään. Voi jättää ne puut kasvamaan mitä haluaa. Ei suuria ajouria. Jos esim. koivuille ei ole kysyntää, voi kaataa ne maahan. Säästyy aikaa ja keräämisen vaiva. Hyöty tulee vuosien päästä.

    Jovain

    Eihän nykyinen hankintapuu, jos mennään yhteen ja samaan puukauppatapaan ole  katoamassa minnekään. Päinvastoin. Toimituskauppa, myös metsänomistajien toimituspuun osalta tulee lisääntymään.

    Mhy:set ovat ajautuneet vaikeuksiin nykyisen korruptoituneen pystykaupan seurauksena. Valtakirjakaupat ja perinteinen hankintakauppa hankintalisineen ei ole elättänyt. Täytyykin ihmetellä metsänomistajien lojaalisuutta. Kysymyshän on metsänomistajien edunvalvonnasta, jos mistä. Eihän loputtomasti voi näin jatkua.

    Jätkä

    Oletko selvittänyt itsellesi, mitä on korruptio? Teeppä temppu ja ota selvää.

    kuusessa ollaan

    Eiköhän MHY touhut kaadu juurikin siihen, mitä metsäyhtiöt omalla korjuullaan ovat estäneet…eli katkottuna on sellaisia laatuja, joita ei tietyllä hetkellä tarvita tai joiden korjuu ja keräily on liian kallista, tai puuta korjataan liian kalliin käsittelyn vaativista rääseiköistä – edullisellakaan kalustolla ei onnistu.

    Nyt on MHY taseissa joillain alueilla rajusti rahaa kiinni tarpeettomassa koivukuidussa, sekä energiapuussa.

    Taas kerran on todettava, että jos meidän metsäteollisuuden tehokkuus metsäpäässä ei olisi maailman tehokkainta, ei meillä välttämättä olisi tämän laajuuden metsäsektoria. Vaihtoehto on vähäisempi puun kysyntä ja nykyistä alemmat puunhinnat. Näin on mm Ruotsissa, vaikka siellä korjataan edelleen hankintapuuta varsin paljon.

    Puuki

    Onkohan Ruotsissa huonommat puun hinnat ? Siellä oman rahan kurssia voidaan säädellä, joten vertaaminen voi olla  vaikeaa, mutta eipä juuri  alemmas Suomen alehinnoista voi mennä.

    Tukit hinnoitellaan ainakin paremmin laadun perusteella kuin täällä.

    Jätkä

    Hmm… Ruotsi ostaa suomesta kuitupuuta aika isojakin määriä. Länsirannikolla lastataan laivaan mäntykuitua ihan tosissaan ruotsiin vietäväksi. Luulen, että ruotsalainen puu on kalliimpaa.

    Jovain

    Juurikin näin kuin kuusessa ollaan toteaa: ”Eiköhän MHY touhut kaadu juurikin siihen, mitä metsäyhtiöt omalla korjuullaan ovat estäneet”. Voiko tuon enää paremmin sanoa.

    kuusessa ollaan

    Jovainille tarkennus. Siis metsäyhtiöt estävät itselleen kannattamattoman toiminnan, eli puunkorjuun niillä kuvioilla ja olosuhteissa, missä hommalla ei ole kannattavuutta. Ja mhyt ovat yrittäneet tehdä siitä bisnestä, joskus onnistuenkin.

    Ruotsalainen tuttuni kertoi vuosi sitten, että heillä ensiharvennuksia joudutaan tekemään hoitotoimenpiteinä, kantohinta nollan molemmin puolin.

    sitolkka

    Virossa on paremmat hinnat.

Esillä 10 vastausta, 241 - 250 (kaikkiaan 687)