Keskustelut Puukauppa Lauri-laskuri antaa faktat pystykauppojen lopettamiselle

Esillä 10 vastausta, 231 - 240 (kaikkiaan 687)
  • Lauri-laskuri antaa faktat pystykauppojen lopettamiselle

    Olen niin kömpelö täällä internetin maailmassa, että aiemmin aloittamassani viestiketjussa en osannut laittaa oikeaa linkkiä, jolla Lauri-laskelma avautuu verkossa. Keskustelijoille jäivät puutteellisiksi minun perusteluni kustannusten tuhlaukselle. Oikea linkki laskuriin on tämä:

    https://1drv.ms/x/s!AidL2g8PYhQ4gr9FyrxLlMfDZza81Q.

    Laskurilla on verrattu maatilan maataloustraktorilla tehdyn korjuun kustannuksia vuoden 2013 puunkorjuun kustannuksiin.

    Kun aiemmassa viestiketjussa on vaadittu perusteluja niin Lauri-laskurin tuloksista niitä löytyy.  Aloitan uuden viestiketjun perusteluista keskustelemista varten.

    Jos joku vielä viitsii lukea seitsemän sivun perustelut pystykauppojen korruption lopettamiselle, niin linkki on tämä: https://1drv.ms/w/s!AidL2g8PYhQ4gr9JnYreZ7i0G2okkA

    Puunkorjuun säännöt ovat markkinataloudessa hyvin yksinkertaiset. Kustannustehokkaan puunkorjuun lähtökohta on yrittäjien kilpailu korjuutyön maksajan suosiosta. Koneyrittäjä valitsee koneen, joka maksimoi yrittäjän nettotulot ja puunmyyjä valitsee koneyrittäjän, jonka korjuutyö on halvinta ja korjuun laatu tyydyttää tilaajaa.

    Nämä säännöt eivät toimi puun pystykaupassa. Koneyrittäjä ei saa itse valita korjuukonetta eikä puunmyyjä urakoitsijaa. Koneet ja urakoitsijat määrää yhtiön metsäosasto. Se on sitä korruptiota.

    Lauri Vaara

  • Jätkä

    ”Tukkia, parrua, kuitua..ostaja laputti kasat, automies mittasi vaa’alla.”

    Ehkä hieman pitkäksi venähtänyt enskasavotta, kun siitä tukkia ja parrua on kertynyt.

    Jovain

    Katson aiheelliseksi palata Lauri Vaaran teksteihin:  Ei ole olemassa pystykauppaa eikä hankintakauppaa, on vain yksi puukauppatapa, puutavaroiden (tukkien ja kuitupuun ym.) toimituskauppa käyttöpaikalle.

    Tähän kun päästäisiin, olisi vain yksi puukauppatapa ja ongelma olisi niiltä osin ratkaistu.

    Lauri Vaaran perustelut löytyvät aloituksen linkistä: Perustelut pystykauppojen korruption lopettamiselle.

    Linkin sisältö: Isännöttömän rahan tuhlaus puunkorjuussa. Esim. alakohdasta: Pystykauppa on Suomessa puolirikollista toimintaa.

     

     

    Jätkä

    Älä kiltti enää palaa Lauri-Vaarin teksteihin. MO:n toimituskauppa toimii vain todella isoissa ympyröissä, kuten Metsähallituksella, jolla on aika reilusti metsää.

    Sitten on urakoitsijoita, jotka ostavat puun pystyyn ja toimittavat sen käyttöpaikoille jopa omilla rekoillaan. Sillä toiminnalla ei ole mitään tekemistä hankintakaupan kanssa.

    Pitääkö sinua alkaa oikein opettamaan tässäkin asiassa?

    kuusessa ollaan

    Eikä varmaan mene kauaa, kun MH siirtyy myös puun myyjäksi, ilman korjuuorganisaatiota. Metsurit jo pistetään pois ja taimikonhoidot on suurelta osin ulkoistettu, oman korjuuorganisaation pyörittäminen on turhaa.

    Jätkä

    Kerronpa eräästä tuttavasta, jolla on kohtuullisen paljon metsää. Hänen poikansa kävi konekoulun ja osti harvennusmoton, jolla hän narskuttelee oman metsän puita. Naapurin jyväjemmari ajelee puut tienvarteen.

    Tuttavani on vakavarainen yrittäjä ja samalla maatalouden harjoittaja. Krtoi syksyllä, että hankintatoiminta on koko ajan ollut tappiollista. Eli enemmän olisi jäänyt rahaa kännyyn myymällä pystyyn firmalle. Mutta korosti sitä, että metsä on saatu mieleiseen kuntoon, kun sen on itse tehnyt.

    Toisaalta, jos tuntemani UPM:n urakoitsijat olisivat tehneet harvennukset, olisi jälki takuulla ollut ainakin yhtä hyvää  ammattilaisen silmin katsottuna.

    sitolkka

    Aivan taatusti jää enemmän käteen pystyyn myymällä. Ja atatelkaapa jos poika olisi vielä ollut muualla töissä tuonkin ajan, niin rahaa olisi tullut varmasti sieltäkin suunnalta. Nyt koko perhe hävisi järjestelyssä.

    Jätkä

    No poika olisi ehkä konekuskina, joka ei mitään hirveän hyvin palkattua touhua ole.

    Kuitenkin isäntä sanoi, että puusta on saatu ihan käypä hinta, kun on vertailtu muiden kauppoihin.

    Puuki

    Lähinnä talkoohinnoilla on menty puukaupassa jo aika pitkän aikaa v:n -07 jälkeen. Ei metsänkasvatuksen yleistä kannattavuutta voi kovin paljon parantaa olipa puunkorjuu  sitten kenen tahansa tekemää. Tienvarsihinnatkin on laskeneet melkein samassa suhteessa kuin kantohinnat.  Puutavaralajikohtaisia ja aluekohtaisia eroja tosin on paljon. Kuusikuidun reaalihinta on laskenut eniten. Jo ennen -07 hintapiikkiä sen hinta oli n. 23 € /kuutio. Kun inflaatiokin on vaikuttanut niistä ajoista, niin sen k-hinta on nyt n. puolet siitä.

    Parempaan kannattavuuteen voi yrittää vaikuttaa korjuuketjun rukkaamisen ohella, tai paremminkin sijasta, lajittelemalla arvokkaammat jakeet erilleen jo metsäpäässä ja esim. käyttämällä metsänuudistuksessa sopivia alkuperiä, tekemällä metsänhoidosta kokonaisedullisempaa sen laadun kärsimättä ja luottamalla kasvun parantumiseen (joka on jo osin tapahtunutkin ) Onhan niitä varmaan muitakin mahdollisuuksia yrittää kuroa kiinni heikentynyttä kannattavuutta, jos vain intoa riittää.

    Jovain

    Jätkä. Metsähallitusta ei tarvitse sotkea tähän, tai urakoitsijoita, jotka ostavat pystyyn, sillä on poikkeuksellista, että urakoitsija kelpaa, mutta metsänomistaja, tai hänen edustamansa taho ei kelpaa. Näinhän se on pystykaupalla toteutettu metsäomistajiin kohdistettu sulku tällä hetkellä. Joten pystykaupan lakkauttaminen on se ainut oikea toimenpide tällä hetkellä.

    Myöskään Puukin mainitsemat logistiikan ja metsänhoidon keinot, niin hyviä kuin ne ovatkin, eivät enää voi pelastaa heikentynyttä kannatusta, sillä kysymys on paljon isommasta asiasta. On mentävä järjestötasolle.

    Jätkä

    Hankintana ostetaan / myydään satojatuhansia kuutioita joka vuosi. ”Kaikki” hankintamiehet saavat puunsa kaupaksi. Hankintapuu on firmalle halvinta puuta, kunhan laatu on OK.

Esillä 10 vastausta, 231 - 240 (kaikkiaan 687)