Keskustelut Puukauppa Lauri-laskuri antaa faktat pystykauppojen lopettamiselle

Esillä 10 vastausta, 181 - 190 (kaikkiaan 687)
  • Lauri-laskuri antaa faktat pystykauppojen lopettamiselle

    Olen niin kömpelö täällä internetin maailmassa, että aiemmin aloittamassani viestiketjussa en osannut laittaa oikeaa linkkiä, jolla Lauri-laskelma avautuu verkossa. Keskustelijoille jäivät puutteellisiksi minun perusteluni kustannusten tuhlaukselle. Oikea linkki laskuriin on tämä:

    https://1drv.ms/x/s!AidL2g8PYhQ4gr9FyrxLlMfDZza81Q.

    Laskurilla on verrattu maatilan maataloustraktorilla tehdyn korjuun kustannuksia vuoden 2013 puunkorjuun kustannuksiin.

    Kun aiemmassa viestiketjussa on vaadittu perusteluja niin Lauri-laskurin tuloksista niitä löytyy.  Aloitan uuden viestiketjun perusteluista keskustelemista varten.

    Jos joku vielä viitsii lukea seitsemän sivun perustelut pystykauppojen korruption lopettamiselle, niin linkki on tämä: https://1drv.ms/w/s!AidL2g8PYhQ4gr9JnYreZ7i0G2okkA

    Puunkorjuun säännöt ovat markkinataloudessa hyvin yksinkertaiset. Kustannustehokkaan puunkorjuun lähtökohta on yrittäjien kilpailu korjuutyön maksajan suosiosta. Koneyrittäjä valitsee koneen, joka maksimoi yrittäjän nettotulot ja puunmyyjä valitsee koneyrittäjän, jonka korjuutyö on halvinta ja korjuun laatu tyydyttää tilaajaa.

    Nämä säännöt eivät toimi puun pystykaupassa. Koneyrittäjä ei saa itse valita korjuukonetta eikä puunmyyjä urakoitsijaa. Koneet ja urakoitsijat määrää yhtiön metsäosasto. Se on sitä korruptiota.

    Lauri Vaara

  • Jätkä

    Metsätöissä sai 80 – luvulla metsurit ja kuskit parempaa palkkaa suhteessa tähän päivään. Käytännössä voisi sanoa, että metsurin olisi tänä päivänä hakattava kuutioita enemmän tunnissa kuin joskus 80 – luvulla, että tienaisi yhtä hyvin kuin silloin. Raivaus-sahurit naureskelivat tienaavansa metsästä kuudessa tunnissa enemmän kuin ministeri koko päivänä.

    Työvoimakustannukset ovat siis alentuneet, samoin puun kantohinta. Ainoa mikä on lisääntynyt ja roimasti, on työn tuottavuus työntekijää kohti, eli kyllä nyt jo hakkuukone tekee enemmän päivässä / vuodessa, kuin metsuri moottorisahan kanssa.

     

    kuusessa ollaan

    <div class=”comment__content bbp-reply-content”>
    <div class=”comment__text”>

    ”Voinhan esittää lukuarvotkin. Ensiharvennuksen hakkuussa 4,7 m3/h ja toisessa harvennuksessa 7,1 m3/h. Suurin kaadettu puu oli rinnankorkeudelta 27 senttimetriä.

    Metsäkuljetuksessa 250 metrin keskikuljetusmatkalla ensiharvennuksen kuljetuksessa 10,0 m3/h, toisessa harvennuksessa 10,7 m3/h ja päätehakkuussa 14,2 m3/h.

    Lauri Vaara”

    </div>
    Yritin etsiä tuota tutkimusta, mutten löytänyt. Onko tutkimuksessa siis ollut rinnakkain samoissa olosuhteissa varsinainen metsäkoneketju ja maataloustraktoripohjainen ketju? Olisi mielenkiintoista kuulla, miten samassa olosuhteessa metsäkoneet pärjäsivät. Jos ei ole vertailtu identtisissä olosuhteissa, silloin ei voida tehdä kovin syvällisiä päätelmiä.

    80-120 litraisesta ensiharvennuksesta varsinaiset metsäkoneet valmistavat luokkaa 8-12 kuutiota tunnissa(n. 100-150 runkoa tuntiin), metsäkuljetus lähes tuplaten tuon, koneen koosta riippuen. Keskiraskaalla tuo parhaimmillaan kaksi kuormaa tuolta ajomatkalta tunnissa, jos puutavaralajeja on kohtuullisesti.

    </div>

    suorittava porras suorittava porras

    Laurin laskuri anta faktojen sijaan illuusion…hänelle itselleen.

    Käytäntö on osittanut ,että maatalouskalustolla ei puunkorjuussa ole enää , kun marginaalinen merkitys . Onnistujat ovat harvassa. Siitä kertoo karua kieltään liitereiden takana ja kuusten juurilla ruostuva metsävarusteiden kirjo . Tänä päivänä olisikin suunnattava koneellisiin metsätöihin mielivän maanomistajan ajatukset kouluttautumaan käsittelemään oikeita metsäkoneita . Kysyntää työpanokselle tällä rintamalla riittää . Epäonnistumisen riskikin on huomattavasti pienempi verrattuna siihen , että on tullut valittua ratkaisu , joka vie pahimmillaan talonkin alta .

    Traktoripohjaisien laitteiden työmarkkinat ovat satunnaiset ja rajalliset . Suuri osa nykyisestä varsinaiseen metsäkäyttöön suunnitellusta kalustostakin on osan vuodesta vajaakäytössä . Puuta korjataan muutaman huippukuukauden aikana 6-7 miljoonaa kuutiota , mutta enimmäkseen noin 4 miljoonaa  ja  pienimmillään alle 2 miljoonaa kuukaudessa. Vermeet on siis jo olemassa 7 miljoonan kuution kuukausittaisia hakkuita varten . Tarvitaanko enää lisää vajaalle käytölle jääviä laitteita ? Traktoit pysykööt siellä , mihin ne on alunperin suunniteltu eli pelloilla ja teillä .

    Jätkä

    Kellotin hakkuukonetta hyvässä viljelymännikössa, joka oli hoidettu asiallisesti. Kuski oli konevalmistajan mannekiini ja poistuvat rungot noin sata litraa ainespuuta. Sata kahdeksankymmentä runkoa minuutissa!

    Totuus kuitenkin lienee, että kukaan ei pysty sillä tahdilla tekemään täysiä päiviä jatkuvasti.

    suorittava porras suorittava porras

    180 runkoa minuutissa?????

    Oiskohan kuitenkin tunnissa . Pitkän ajan keskiarvoja  tarkasteltaessa päästään tuskin puoleen tuosta määrästä . Joissakin leimikoissa 60 runkoa tunnissa on kova suoritus .(raivaamaton ja pensaina kasvava kampiakselikoivikko). Pitkän ajan keskiarvot lienevät lähempänä kuutta kymmentä , kun sataa .

    oksapuu

    Historiaa…

    Joskus kasarilla metsuri sanoi hakkaavansa henkilöauton hinnan talvessa (Ford Escort). Metsurin talviurakaksi laskettiin muistaakseni 3000 mottia…

    Päätehakkuulla metsurit ja maataloustraktorit on historiaa. Hyvä niin…

    kuusessa ollaan

    Halusinkin tietää tarkemmin missä olosuhteissa tuo metsätehon tutkimus on tehty ja onko se verrannollinen suoraan vertaukseen metsäkoneiden tuotokseen samoissa olosuhteissa. Ihanne olosuhteissa tulee ihannetulos millä vaan, ja päinvastoin.

    Suorittava on siinä oikeassa, että jos maatilan isännille tarvitaan lisätuloja, silloin työskentely talven kovimman korjuutahdin aikana kuljettajina ”kiirusapuna” olisi mahdollisesti toimivaa. Mutta…viime talvena taidettiin ilman apuja korjata niin paljon, että vuotuisesti sillä tahdilla raavittaisiin kasalle 70 miljoonaa kuutiota, vaikka osan vuodesta koneet oli seis ja kalustoa oli pois käytöstäkin.

    Jätkä

    Suorittavalle: Kyllä se tosiaan oli tuntituotos, miten minulla noin lispahti? Käytännössä kaikki puut olivat tasa-arvoisia, eli ei ollut mitään viallisia ta pahoin allejääneitä ainuttakaan.

    Heinähanko Heinähanko

    Jätkähän vois lähtee esittelemään Vaaralle laitetta, millä saadaan alennettua huimasti hakkuukustannuksia ainakin harvennuksilla.

    Laitteen pääomakustannus on muihin verrattuna mitätön, vie alle litran polttoainetta tunnissa, huollot voi suorittaa vaikka keittiön pöydällä(jos saa luvan), varmatoiminen, työskentelyasento on ergonominen ja kulkee työmaalle henkilöautolla. Voi ottaa vaikka toisen varaks mukaan;) käyttö tulee aloittaa jo taimikkovaiheessa.

    Vaarana on, ettei kevyellä traktorikalustolla pärjää enää toisella harvennuksella.

     

     

    Rane2

    Tarkoittaako Heinähanko sekuntikelloa?

Esillä 10 vastausta, 181 - 190 (kaikkiaan 687)