Keskustelut Puukauppa Lauri-laskuri antaa faktat pystykauppojen lopettamiselle

Esillä 10 vastausta, 161 - 170 (kaikkiaan 687)
  • Lauri-laskuri antaa faktat pystykauppojen lopettamiselle

    Olen niin kömpelö täällä internetin maailmassa, että aiemmin aloittamassani viestiketjussa en osannut laittaa oikeaa linkkiä, jolla Lauri-laskelma avautuu verkossa. Keskustelijoille jäivät puutteellisiksi minun perusteluni kustannusten tuhlaukselle. Oikea linkki laskuriin on tämä:

    https://1drv.ms/x/s!AidL2g8PYhQ4gr9FyrxLlMfDZza81Q.

    Laskurilla on verrattu maatilan maataloustraktorilla tehdyn korjuun kustannuksia vuoden 2013 puunkorjuun kustannuksiin.

    Kun aiemmassa viestiketjussa on vaadittu perusteluja niin Lauri-laskurin tuloksista niitä löytyy.  Aloitan uuden viestiketjun perusteluista keskustelemista varten.

    Jos joku vielä viitsii lukea seitsemän sivun perustelut pystykauppojen korruption lopettamiselle, niin linkki on tämä: https://1drv.ms/w/s!AidL2g8PYhQ4gr9JnYreZ7i0G2okkA

    Puunkorjuun säännöt ovat markkinataloudessa hyvin yksinkertaiset. Kustannustehokkaan puunkorjuun lähtökohta on yrittäjien kilpailu korjuutyön maksajan suosiosta. Koneyrittäjä valitsee koneen, joka maksimoi yrittäjän nettotulot ja puunmyyjä valitsee koneyrittäjän, jonka korjuutyö on halvinta ja korjuun laatu tyydyttää tilaajaa.

    Nämä säännöt eivät toimi puun pystykaupassa. Koneyrittäjä ei saa itse valita korjuukonetta eikä puunmyyjä urakoitsijaa. Koneet ja urakoitsijat määrää yhtiön metsäosasto. Se on sitä korruptiota.

    Lauri Vaara

  • mehtäukko

    Juuri noin.Metsän tilan olisi saneltava mitä tehdään,eikä muutamien eurojen ”huonoa” hintaa.

    Jos vain korjuutyö on laadukasta ja kelit kohillaan, muutaman euron kyttäys tuo moninkertaisen häviön kasvutappioissa.

    Goofy

    Metsäosastojen puunhankinta perustuu ihan markkinatalouteen. Niin sellu- kuin sahateollisuuden puunhankinta ei nojaudu yhteen tai kahteen tehdastoimittajaan, vaan useampaan. Myös metsäyhtiöiden omien hankintaosastojen tehdashintaa seurataan ja verrataan muiden toimittajien hintaan. Se onkin sitten eri asia, ketkä pääsevät tehdastoimituksiin mukaan.

    koillis lappi

    Kannolta on pitkä matka ennen kuin kuitupuu on takasi postilaatikossa mukavan rapeana ja rapisevana vaikkapa helge hirven seikkailuja seurata.

    kuusessa ollaan

    Konehakkuiden suoranainen vertailu 80-luvulta tähän päivään ja kustannusten muutos ei ole suoraan verrannollista.
    Vaikka koneiden tuottavuus on käytännössä 1,5-2 kertaistunut, on samalla työhön siirtynyt muutakin toimintaa. Esimerkiksi työnjohto ja maastotyöt ovat kokolailla syöneet tuottavuutta. Lisäksi koneiden mittalaitteiden tarkistusmittaukset syövät työaikaa, suurin tuottavuuden pudottaja on kuitenkin kuviokokojen pieneminen, joka on lisännyt siirtojen määrää varmaankin kymmenkertaisiksi. Pahimmillaan siirtoja voi kaksivuorotyössä olla kaksi tai kolme samana päivänä. Samalla tavalla nämä hommat laskee myös maataloustraktoripohjaisten yhdistelmien tuottavuutta, siirtymiset vaikka 100 km suuntaansa 40-50 kmh vs. lavettisiirto 80 kmh.

     

    Ajat ovat muuttuneet jopa viimeisen kymmenen vuoden aikana niin paljon, että laskelmien pohjat pitää olla tätä päivää.

     

    Tolopainen

    Epäilen että siirtoja ei ole niin paljon, kun katsoo varastopinoja teiden varsilla, niissä on yleensä useita satoja jopa tuhansia kiintoja.   Koneet ovat olleet silloin töissä useita päiviä.

    kuusessa ollaan

    Niin, ne parisataa kiintoa tulee sopivasta metsästä päivässä, aukolta voi tulla yli 300 mottia.

    Se, missä maataloustraktoripohjaiset yhdistelmät olisivat avuksi, ovat sitten näitä ”kylämetsurihankinnat”, jossa tehdään pieniä kuvioita. Mutta koko puunkorjuun ratkaisuksi niistä ei ole. Ja onpa vaan näille kylämetsureillekin vaan ilmestynyt käytettyjä metsäkoneita, maataloustraktoreita mielummin seisotetaan ladossa.

    MaalaisSeppo

    Koukun mukaan hakkuun tuottavuus on noussut n. 3,5 -kertaiseksi 80-luvulta ja hakkuun hinta tippunut reaalisesti vain 3€/kiinto. Vertailu ontuu pahasti. 80 -luvun tekniikalla tarvittaisiin 3,5 -kertainen koneketjumäärä. Siis kuskeille olisi kysyntää, jolloin heidän palkkansakin olisivat kiintoa kohden vähintään 4-kertaiset nykyisiin verrattuna. Metsäkoneiden siirtokalustoakin tarvittaisiin paljon lisää. Valistunut arvaus on, että 80-luvun tekniikalla ja käytännöillä korjuukulut olisiva 5€/kiinto nykyistä enemmän. Puun hintakin olisi muutaman euron nykyistä alempi.

    Jätkä

    Koukulle. Luin Metsätehon taulukot ja mielestäni ne myös ymmärsin. Siksi väitän, että Vaarin uskonlahkolta on jotain jäänyt huomaamatta.

    Koukku

    Seppo, Kirjoitin kahdestakymmenestä vuodesta, 17 vuotta sitten oltiin hinnassa jopa nykytason alla. Tuottavuuden kasvattamisessa on jo saavutettu huippu, ainakin niin pitkään kunnes koneet ajaa itsestään. Sivu 19 taulukko tuotoksesta työntekijää kohden https://www.tekes.fi/globalassets/julkaisut/puunkorjuun_kehityspolku304_2015.pdf

    Jätkä

    Koukku. Koska ”Tietosi” perustuu moisiin Tekeksiin, voi mielipiteilläsi pyyhkiä mitä nyt pyyhittävää on. Tuokaan ouoste ei antanut mitään muuta kuin jonkinlaisen mielipiteen – ja jotkut uskovat tuollaisiin kuin oman eukkonsa lupauksiin.

    Kyllä heikot on pohjat.

     

Esillä 10 vastausta, 161 - 170 (kaikkiaan 687)