Keskustelut Puukauppa Lauri-laskuri antaa faktat pystykauppojen lopettamiselle

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 687)
  • Lauri-laskuri antaa faktat pystykauppojen lopettamiselle

    Olen niin kömpelö täällä internetin maailmassa, että aiemmin aloittamassani viestiketjussa en osannut laittaa oikeaa linkkiä, jolla Lauri-laskelma avautuu verkossa. Keskustelijoille jäivät puutteellisiksi minun perusteluni kustannusten tuhlaukselle. Oikea linkki laskuriin on tämä:

    https://1drv.ms/x/s!AidL2g8PYhQ4gr9FyrxLlMfDZza81Q.

    Laskurilla on verrattu maatilan maataloustraktorilla tehdyn korjuun kustannuksia vuoden 2013 puunkorjuun kustannuksiin.

    Kun aiemmassa viestiketjussa on vaadittu perusteluja niin Lauri-laskurin tuloksista niitä löytyy.  Aloitan uuden viestiketjun perusteluista keskustelemista varten.

    Jos joku vielä viitsii lukea seitsemän sivun perustelut pystykauppojen korruption lopettamiselle, niin linkki on tämä: https://1drv.ms/w/s!AidL2g8PYhQ4gr9JnYreZ7i0G2okkA

    Puunkorjuun säännöt ovat markkinataloudessa hyvin yksinkertaiset. Kustannustehokkaan puunkorjuun lähtökohta on yrittäjien kilpailu korjuutyön maksajan suosiosta. Koneyrittäjä valitsee koneen, joka maksimoi yrittäjän nettotulot ja puunmyyjä valitsee koneyrittäjän, jonka korjuutyö on halvinta ja korjuun laatu tyydyttää tilaajaa.

    Nämä säännöt eivät toimi puun pystykaupassa. Koneyrittäjä ei saa itse valita korjuukonetta eikä puunmyyjä urakoitsijaa. Koneet ja urakoitsijat määrää yhtiön metsäosasto. Se on sitä korruptiota.

    Lauri Vaara

  • Jätkä

    Kun mennään raivaamattomaan ja ennakkoraivaamattomaan vitelikkoon, niin vaikka sieltä ei hakattaisikaan energiapuuta, mutta ainespuun keskikoko jää alle 40 litraan, niin tuotos romahtaa kokolailla alle puoleen.

    Kalapuntariin ripustetun kouran kanssa ulottuvuus jää viiteen metriin, koska Maataloustraktori ei sellaisenaan pysy pystyssä, vaikka yrittäisi käyttää tukijalkojakin.

    Elikkäs maataloustraktorin kanssa on käytettävä haamu-uraa.

    Jovain Jovain

    Visakallo: Hankintakaupassa rahoitus tulee puun hinnassa. Tässä keskustelussa kysymys on pystykaupasta, jossa metsänomistajat eivät ole mukana puuntoimittajina. Sitä kuitenkin toivotaan ja samalla siirtymistä tilitysmallista laskutusmalliin. Rahoitus tulisi julkiseksi ja metsänomistajat saisivat, jos ottavat korjuun palveluna, vähennysoikeuden ja alvin palautuksen verotukseensa, niin kuin se heille kuuluu.

    Vastaavasti jos metsänomistaja urakoi korjuun itse tai edustamansa tahon kautta, metsäosasto maksaa korjuusta metsänomistajalle, niin kuin maksaa tälläkin hetkellä urakoitsijalle. Siirryttäisiin laskutusmalliin.

    Normiyhteiskunnassa on poikkeuksellista, että metsänomistajalla tätä mahdollisuutta ei ole ollut. Paineet tähän suuntaan ovat olemassa ja onhan metsäomaisuus keskittymässä joka tapauksessa.

    Visakallo Visakallo

    Ohitit Jovain edelleen kysymykseni. Miten järjestät rahoituksen  siihen asti kun puut on puitu ja ajettu, ja jäädään odottamaan maksua tehdyistä töistä ja niistä puistakin? Siinä menee helposti vuosikin, eikä kysymys välttämättä ole ihan pienistä summista.

    Jovain Jovain

    Tuskin kuitenkaan olen tilivelvollinen omasta rahoituksestani. Nämähän ovat sopimusasioita puukaupan, niin korjuun kuin maksujenkin osalta. En usko myöskään poikkeusmenettelyihin sillä perusteella, että metsänomistajat ovat puuntoimittajina. Eiköhän samoilla ehdoilla mennä, olipa puun toimittajana urakoitsija tai metsänomistaja.

    Visakallo Visakallo

    Pystykaupassa puunostaja ostaa metsänomistajalta hakkuuoikeuden tiettyyn alueeseen tietyksi ajaksi. Tästä maksetaan yleensä kuukauden kuluessa kaupanteosta sovitun kokoinen etumaksu.  Korjuu-urakoitsijoille taas ostaja maksaa sopimusten mukaan. Jos myyjäpuoli toimittaa puut puunostajalle, ei ostajan ja myyjän välillä ole suhdetta, vaan myyjä vastaa korjuun rahoituksesta alusta loppuun asti. Rahaa voi alkaa odotella vasta sen jälkeen kun puut on toimitettu ostajalle.

    Tolopainen Tolopainen

    Mikä rahoitusongelma tuossa puukaupassa on. Jos minulla on farmarisäilöön ostettuna polttoaine jo valmiina on se siellä vaikka en ajaisi metsässä lisäksi tarvitaan n.20l 2tbensiiniä, että saa 100 kiintoa puita hakattua ei ole mikään ongelma.

    Jos hakkuuttaa urakoitsijalla puista saa tilin kuukauden kuluessa toimituksesta ja voi maksaa sitten myös urakoitsijalle tai käyttää omalla tilillä olevia varoja. Saahan hankintakaupastakin etumaksua, jolla voi rahoittaa hakkaun ja ajon.

    Ei metsänomistaja tarvitse samanlaista rahoitusta hakkuutoimintaan kuin yhtiöt ja jos tarvitsee rahaa sitä saa pankista nykyisin edullisesti, jopa niin edullisesti, että kannattaa antaa metsän kasvaa korkoa korolle.

    Jovain Jovain

    Toteutuakseen metsänomistajien mukaan tulo edellyttää osapuolten sopimista, kauppamuodon yhteensovittamista ja sanoisin asiantuntijatyöryhmää selvittämään. Voisi olla vaikka parlamentaarisesti osoitettu. Mitä se sitten voisikaan olla, sitä en lähde arvailemaan.

    rööri roope

    Metsien omistajat on itse pilanneet puukaupat kun olematon ammattitaito ja ahneus laittoi tekemään sylttyä ja sutta.

    Siinä on jo syytä tarpeeksi ettei metsien omistajista ole puuntoimittajiksi.Saatikka sitten maatilallisistakaan.

    Tietysti poikkeuksiakin on.

    harrastelija harrastelija

    Kysykääpä koneyrakoitsijalta, että kummalle on helpompi tehdä puita Metsäyhtiölle vai yksittäisille pienmetsän omistajille. Tuhansien ha:n omistajilla voi olla vaikka oma moto.

    Tolopainenko se tekee m.sahalla 5 kiintoa harvennusta litralla? Itse ainakin huskulla tahtoo tankilla tulla vain 1-2 mottia riippuen puun laadusta. Tukkisavotalla pässee suurempaan tuotokseen, mutta se tukkihankintahan on todettu monesta suusta kannattamattomaksi- menipä mottiin litra tai desi.

    Tolopainen Tolopainen

    Tilhi onkin aivan eri saha kuin huski.

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 687)