Keskustelut Puukauppa Latvaläpimitan alentamisen tausta

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 41)
  • Latvaläpimitan alentamisen tausta

    Merkitty: 

    MT nro 93 jutussa Mtk:n Mikko Tiirolan mielestä kuidun mitan alentaminen palvelee metsäyhtiöitä ja on seurausta itätuontipuun loppumisesta ja energiapuun kysynnästä. Varoittaa, että ” kokonaistaloudellisesti pieniläpimittaisen puun myyminen  puunjalostukseen ei välttämättä ole aina kannattavaa”…” Teollisuus varmistaa omaa puuhuoltoaan …”

    Nyt mehtäukko ei kyllä ymmärrä noin ristiriitaisia tulkintoja? Eikö kotimaisen puunjalostajan valtavat investoinnit kotimaisen puun käyttöön merkitse mitään? Tiirola kehottaa siihen nähden hyödyntämään myhistyksen ”asiantuntijaa” tarjousten vertailussa..!

    Prof.Pentti Hakkilan mukaan 1996: ”Kun kuitupuun vähimmäisläpimitta 1990-luvulla nostettiin 6:sta 7:ään ja kuusella 8:aan cm:iin, hyvinkin 2 milj. m3 potentiaalista kuitupuuta tuli samalla rajatuksi vuosittain metsäteollisuuden raaka-ainekäytön ulkopuolelle.” Elikkä näillä hakkuumäärillä satakunta miljoonaa lisää puunmyyjille eikä toukille?!

  • mehtäukko

    Tämä viherpoliittinen vainoaminen niin Saksassa kuin Suomessakin tulee hintoihinsa, sillä maailman ongelmilta ummistettiin silmät ja järki.

    Ovat nyt olleet kusi sukassa.

    Apli

    Se on totta, mutta kun energia yhtiöt ovat päättäneet luopua turpeesta ja haluavat tulla hiilineutraaliksi sitä kautta niin puun poltto lisääntyy valtavasti, esimerkkinä voi mainita entinen Jyväskylän Energia, nykynimeltään Alva. Varsinkin nyt kun sahojen tilanne on varmasti vaikeaa jopa muutaman vuoden ennen kuin rakentaminen elpyy niin siltä tulevat sivuvirrat kuori ja puru on vähänlaisia, lisää se energiapuun tarvetta merkittävästi.

    Jätkä

    ”Prof.Pentti Hakkilan mukaan 1996: ”Kun kuitupuun vähimmäisläpimitta 1990-luvulla nostettiin 6:sta 7:ään ja kuusella 8:aan cm:iin, hyvinkin 2 milj. m3 potentiaalista kuitupuuta tuli samalla rajatuksi vuosittain metsäteollisuuden raaka-ainekäytön ulkopuolelle.” Elikkä näillä hakkuumäärillä satakunta miljoonaa lisää puunmyyjille eikä toukille?!”

    Ennen oli ennen, mutta nyt on nyt.

    Noina aikoina hakattiin vielä monin paikoin määräpituista kuitua ja yleisin mitta oli kolme metrinen. Sillä menetelmällä jää jo yhden senttimetrin takia suhteellisen paljon mitat täyttävää ruonkoa metsään latvuksena.

    Jos joku ei ole koskaan ihan itse tehnyt enskaa M-sahalla määräpituista kolmosta, ei varmasti tajua ”kupletin juonta”. Eikä sitä välttämättä tajua hakkuumoton tietokonekaan. Monikin Mopokuski on tehnyt hoikassa enskassa melko törkeää jälkeä, vaikka käytettävissä olisi ollut pituudet 2,7 – 5,5. Annetaan koneen tehdä rykäistä rungosta ensin 5,5 metrinen, eikä latvasta tulekaan enää 2,7:n metristä minimiläpimitan täyttävää pölliä.

    Metsä on täynnä karsittuja latvoja, joista ei olekaan tullut kuitua, kun tyvi on tehty liian pitkäksi. No JeZZe on siitä haltioissaan, kun on valmista ”poltinpuuta” kerättäväksi.

    Jalmari Kolu

    Jäin miettimään tilannetta esim. Mä 02, keskipituus 10m ja d 1,3m 11cm enskalla joka hakataan energiaksi. Kaatopää ei mittaa kun 5cm saakka ja tavoite olisi tietysti mahdollisimman pieni hukkapuun osuus. Käsiajolla vaiko jonkunlainen matriisi?

    suorittava porras suorittava porras

    Jätkällä taas päivitystarvetta tiedoissa. Hakkuuohjeissa määrättiin tekemään pääsääntöisesti 5,5 metrin kuituja ja lyhempiä mittoja säästeliäästi. Käytännössä siis ensin 55 ja sitten lopusta ,mitä sattui tulemaan. Tämä oli ohjeistukseen kaukokuljetuksen esittämä vaatimus , ei motokuskien keksintöä. Kuitukuormiin ei saanut tarpeeksi painoa ,jos ne koostuivat sekalaisesta silpusta. Poikkeuksena tietysti 3-metrinen ,joita mahtui kaksi nippua peräkkäin. Sellaisiakin apteja oli , joissa moto rykäisi ensin kolmosen ja sen jälkeen pidemmän rangan.

    Alle kolmemetriset ovat selkeä ongelma kuljetuksissa. Kolmoset puolestaan voidaan ajaa eri kasaan ja niputtaa autossa kahteen perättäiseen nippuun .

    Yhtiön enskoilla ei jako-ongelmia ollut enskan puiden käyttöosan ollessa yleisesti 10-11 metriä. Niistä syntyi näppärästi kaksi täysimittaista kuitupölliä.  Toista on niissä metsissä ,joita ei ole hoidettu ja hakkuulle mennään ennen aikojaan.

    Rane

    ”Monikin Mopokuski on tehnyt hoikassa enskassa melko törkeää jälkeä, vaikka käytettävissä olisi ollut pituudet 2,7 – 5,5. Annetaan koneen tehdä rykäistä rungosta ensin 5,5 metrinen, eikä latvasta tulekaan enää 2,7:n metristä minimiläpimitan täyttävää pölliä.”

    Apteerausohjelma osaa ottaa kuidun talteen tarkkaan.Jos ei ota niin hintataulukossa on syystä tai toisesta laitettu lyhyille mitoille niin pieni suhdeluku että ohjelma ei niitä käytä tai sitten kuljettaja tekee napilla pitkää tavaraa.

    Ps.Eli napin alla on pitkä mitta ja kuljettaja sitä näpyttelemällä sotkee apteerausohjelman hyvät suunnitelmat…

    suorittava porras suorittava porras

    Tilanne on juuri päinvastoin. 55 on päämitta ja sitä tehdään mahdollisimman paljon . Tästä oli ihan erillinen maininta työohjeessa. Apt-ohjelma on laadittu tämän pohjalta . Eikä kuskin ole syytä mennä ohjeistusta ominpäin muuttelemaan. Teknisten vikojen aiheuttamat poikkeamat on toki hoidettava.

    Se vitosen mitta on siellä napin alla sitä varten ,että mutkaisen tukkikokoisen pöllin voi tehdä suoraan kuitutavaralajiin. Minulla napin alta löytyi myös kolmonen eikä yhtään lyhempää mittaa . Automatiikka teki lyhempää ,jos oli tarpeen.

    Rane

    Eli asia on juuri niin että hintataulukkoon on laitettu lyhyille kuitumitoille niin pieni suhdeluku että arvoapteerausohjelma ei niitä käytä.

    Suorittavalle vinkkinä ettei ihan kaikkea mitä tietää kannata laukoa julkisesti jos yrittää pitää yllä käsitystä ettei firmat tahallaan tee huonoa jälkeä…

    Jalmari Kolu

    Ja tuossakin on monella Mo:lla suurusluokan ajattelu hukassa. Esim. latvastaan jää 0,5 litraa hukkapuuksi rungon nopean kapeneman vuoksi. Poistettavien puiden lukumäärä hehtaarilta vaikka 1200 kpl. Eli 600 litraa jää metsään ja 30-50000 litraa lähtee pinoon.

     

    Puuki

    Ennen oli maininta apumittojen max. määrästä kauppasopimuksen liitteessä. Nykyään ei sitä ole. Min. määrä niitä tulee automaattisesti; eli käytännössä ei juuri yhtään 2,7 m mittaista kuitupuupölkkyä.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 41)