Keskustelut Metsänomistus Laskevan syntyvyyden vaikutukset metsätalouteen

Esillä 9 vastausta, 21 - 29 (kaikkiaan 29)
  • Laskevan syntyvyyden vaikutukset metsätalouteen

    Lueskelin hesarin juttua syntyvyyden alenemisen vaikutuksista lukio-opetukseen. Juttu ennusti tosi rajua nuorison määrän vähentymistä lyhyehköllä 20 vuoden ajanjaksolla varsinkin kaupunkiseutujen ulkopuolelle. Siitä aasinsiltana tuli mieleen, että vaikutus tulee olemaan raju myös metsätaloudessa. Kun jo nykynuorisosta valtaosa on kaupunkilaisia, niin mitenköhän parin vuosikymmenen päästä? Niillä, jotka tuolloin todennäköisesti käyttävät isännän ääntä metsissä, ei ehkä ole mitään sidettä maaseutuun.

    Työvoimaa metsiin saa haalittua rahalla ulkomailta, mutta omistajuutta ja sitoutumista on vaikeampi ostaa eikä metsiä voi siirtää. Tämä olisi nostettava nyt metsäpolitiikan keskiöön. Joku ne metsät tuolloinkin omistaa, mutta ei ehkä nykymuodossa hajautuneena yksityisomistuksena.

    Asia on tärkeä nimenomaan metsätaloudessa pitkän tuotantoajan takia. Ilman sitoutunutta omistajuutta ja riittävää metsänhoidon tulevaisuus ei ole hyvä. Laskeva syntyvyys ja kaupungistuminen yhdistettynä trendinomaisesti laskevaan puun reaalihintaan on metsätaloudelle paljon suurempi uhka kuin palstan pelkäämä punavihreä hallitus tai FSC konsanaan.

  • Visakallo Visakallo

    Kotikylälläni on n. 100 omistajan metsätilat. Kylässä asuvia metsänomistajia on viisi.

    Tolopainen Tolopainen

    Miksi et osta pois niitä perikunnilta. Sehän on aivan sama perikunnalle omistaako rahaa vai metsää. Rahaa on huomattavasti helpompi käsitellä ja antaa verottomasti jälkipolville.

    Visakallo Visakallo

    Eipä niistä perikunnan metsiä taida olla juuri mikään. Metsät ovat meilläpäin sellaisissa hinnoissa, ettei osto muuttenkaan juuri houkuttele.

    Per Ä Reikäs

    Suotta huoli kyllä tänne tulijoita riittää Romaniasta ja Afrikasta ainakin,jotta pysyy maa asuttuna ja lisääntyy väestö.

    Perassic Park Perassic Park

    Työvoimapula tulee olemaan aivan ilmiömäinen!

    Asiaa ei helpota liikenneministeriön päällikön Harri Pursiaisen kosteat unet yksityisautoilun lähes lakkauttamisesta.

    Maaseudulla asuminen tehdään tulevaisuudessa siksi vaikeaksi & kalliiksi ettei sinne voi jäädä kuin kaikkein jäärimmät.

    Lapsiperheet saadaan pois maaseudulta kun koulut lopetetaan. Tämän jälkeen aika hoitaa.

    Hyöteikkö Hyöteikkö

    Ei menetetä toivoa! Tämän minunkin kotikyläni asuttivat aikoinaan kylmään korpeen sotien jälkeen Suojärven Salonkylästä muuttaneet siirtolaiset. Perinteistä hommaa. Uudisrakentamista, pellonraivausta, metsätöitä ja lapsilukukin lisääntyi. Kansakoulussakin oli parhaimmillaan reilut sata oppilasta. Sitten kylä melkein tyhjeni ja kansakoulu lopetti. Volvon tehtaille Ruotsiin oli suunta. Mutta  nyt tuntuu paremmalta. Muutin kierroksen jälkeen eläkepäivikseni vanhalle kotimökilleni. Ja mikä parasta. Nuorempaakin väkeä tuntuu tulevan. Eskarilaisia nousee aamuisin kouluautoon. Perinteinen jo ehkä ennen sotia perustettu kyläkauppa elossa ja uusi nuori kauppiaspariskunta aloitti viime vuoden lopulla. Käykäähän Viekin kyläkaupassa ja tutustukaahan muutenkin seutuun!

    Miikkam

    Viekissä tulee silloin tällöin töissä pistäydyttyä, Lieksassa muutenkin. Syksyisin valtion mailla lintumetsällä.

    Japine56

    Näin on. Itse muutin myös Itä-Suomeen lähelle kotipaikkaa. Autoilun kallistuminen ei minua ainakaan vielä kosketa. Jos/kun kulut paljon nousevat, kaupat on parin kilsan päässä ja emäntä käy potkurilla/fillarilla.

    Perassic Park Perassic Park
Esillä 9 vastausta, 21 - 29 (kaikkiaan 29)