Keskustelut Puukauppa Laskelmat puun riittävyydestä ovat teoreettisia

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 35)
  • Laskelmat puun riittävyydestä ovat teoreettisia

    Luonnonvarakeskuksen (Luke) eilen julkistamat laskelmat osoittavat tekijöittensä mielestä, että Suomesta löytyvät kuin löytyvätkin kaikkien kolmen uuden sellutehtaan tarvitsemat 14 miljoonaa kuutiota havukuitupuuta lisää vuoteen 2025 mennessä. Laskelmien mukaan mäntykuidusta tulee silti pulaa Etelä-Suomessa ja sitä pitää korvata kuusikuidulla.
    Laskelmat puun riittävyydestä ovat kuitenkin teoreettisia.

    Havusellun kysyntänäkymät ovat pitkälle tulevaisuuteen hyvät, mikä nostattaa investointikuumetta. Vakavasti otettavat metsäyhtiöt ovat tehneet ja tekevät merkittäviä laajennusinvestointeja.

    Tähän mennessä päätetyt sellutehtaiden laajennushankkeet yhdessä Äänekosken kanssa lisäävät kuitupuun kysyntää Suomessa 6,5 miljoonaa kuutiota. Se on 15-20 prosenttia kuitupuun nykykäytöstä.

    Jotta propsit irtoavat metsistä, pitää lisäksi hakata noin kolme miljoonaa kuutiota tukkeja. Yhteensä puhutaan siis 10 miljoonan motin lisäyksestä runkopuun eli tukkien ja propsien käyttöön. Melkoinen loikka puunkäyttöön, joka on ollut noin 65 miljoonan kuution tasolla.

    Kuopion ja Kemijärven hankkeet merkitsevät toteutuessaan liki toista 10 miljoonaa kuutiota puuta. Kuopio yksinään tarvitsisi kuusi miljoonaa kuutiota havukuitua.

    Kemijärven 400 000 tonnin liukosellutehdas sen sijaan voitaisiin raaka-aineen puolesta toteuttaa ripeästikin. Paikkakunnalle on rakenteilla saha ja liimapuutehdas, joiden sivutuotteena syntyy runsaasti sellutehtaalle ihanteellista sahahaketta.

    Pohjoisen erikoisuuksia on se, että puut kapenevat jyrkästi ja siksi sahaamisen sivutuotteena syntyy erityisen paljon haketta. Propseja tehdas tarvitsisi 1-2 miljoonaa kuutiota, minkä ei puuvarojen perusteella pitäisi olla ongelma.

    Tuontipuun varaan 30-40 vuotta käytössä olevaa kapasiteettia tuskin halutaan rakentaa.
    Kauppalehti

  • Ammatti Raivooja

    Se otettava lusikka kauniiseen käteen ja myönnettävä, että monesti asioita ja päätöksiä ei tapahdu vasta kun on viimeinen pakko. Mitä ikävämmästä asiasta on kyse niin sitä kauemmas tulevaisuuteen sitä halutaan lykätä. Metsänkasvu on niin pitkäviivaista hommaa, että asiat pitäisi tapahtua vuosikymmeniä ennen. Tässä on vähän etsikkoaikaa alkaa tehdä päätöksiä, että tulevaisuudessakin nähdään pitkälle kasvua, kun hakkurästejä on vähän tallella, että paska ei osu heti tuulettimeen.

    Panu

    Suomessa vaan aina halutaan käyttää raippaa ja ruoskaa kannustimien sijaan.

    Jos puunmyyntiä halutaan lisätä (mihin ei toistaiseksi taida olla mitään tarvetta) niin puunmyynnin verotusta vaan alaspäin.

    jees h-valta

    Erittäin samaa mieltä Panun kaas. Tuo toimi hyvin aikaan Vanhasen hallituksen ja olisinkin aivan samantyyppisten ratkaisujen kannalla.

    A.Jalkanen

    Se ainakin kannustaisi puun myyntiin, jos toteutuisi se MTK:n ehdotus, että uusi metsänomistaja voisi vähentää metsätilan lahjoituksesta koituneet lahjaverot puun myyntiveroista.

    Ammatti Raivooja

    Sdp pitää vaihtoehtona pääomatuloveron nostamista 35%. Rikkauksien haltijoille ei ole luvassa tukia tai veronalennuksia. Tässä taloustilanteessa ja tulevan hallituksen aikakautena ne keinot mitä on käytettävissä on keppejä ennemmin kuin porkkanoita. Ensivaalikautena pitää leikata köyhiltä enemmän kuin koskaan niin verohelpotuksia ja tukia rikkaille ei tässä maailmassa tapahdu. MTK:sta ei tässä asiassa ole kuin sivustakatsojan rooli, mikä on ikävää koska siellä paljon ymmärrystä asioista, mutta se ei voi olla päätöksenteossa mukana koska päätökset tulevat olemaan velvoittavia. MTK:ssa jos pystyttäisiin hallitusti tekemään velvoittavia esityksiä niin vahingot jäisivät mahdollisimman pieniksi. Mutta miten tehdä niitä päätöksiä mitä pitäisi tehdä ja tulla uudelleen valituksi?

    Panu

    Poistaisi vaan ne tuet niin valtion talous olisi kunnossa.

    Timppa

    Voin tietysti olla väärässäkin, mutta en ymmärrä tuota veronalennuksen tekemää vaikutusta enempää työntekoa tai metsänmyyntiä kannustavana.

    Kun olin nuori insinööri, niin silloin meillä oli tapana hankkia lisäansioita tekemällä joka kotona tai jossain toisessa insinööritoimistossa ilta-ja yötöitä. Ei niihin kannustanut kyllä verotus vaan rahan tarve. Jos verot olisivat olleet pienemmät, niin mieluummin olisin viettänyt vapaa-aikaa, kun rahat olisivat silloinkin riittäneet. Sama koskee varmaan ainakin joitakin metsänomistajia. Jos rahat riittävät, ei myydä.

    Sitten kannattaa huomata sekin, että mahdolliset veronalennukset hiipisivät hintoihin niitä laskevina. Toki tämä saattaisi väliaikaisesti parantaa teollisuuden kilpailukykyä, mutta saattaisi taas johtaa esimerkiksi palkkatason nousuun ja entistä suurempiin optioihin johtajille.

    Kummallista, ettei ymmärretä täysin yksinkertaista tosiasiaa. Siis mahdollisimman suuri veropohja ja mahdollisimman matala veroaste, jossa ei poikkeuksia. Silloin markkinat ohjaavat tehokkaasti toimintaa. Ei tarvitse suunnitella kaikenlaisia temppuja verotuksessa tai sen välttämisessä.

    Panu

    Kannatan kyllä, varsinkin tätä kohtaa ”mahdollisimman matala veroaste”. Mutta jos joku tarjoaa ruoskaa niin minä ehdotan kannustinta sen sijaan.

    pihkatappi

    Ei nuo maalaistollikat edes osaa aina laskea sitä rahaa, mutta jos on verohelpotus, niin silloin myydään. Olen jonkinverran ollut jutuissa tuolla sektorilla ja on se ihmeellistä.

    Panu

    Tosiaan Esko Ahon työryhmähän sai aikoinaan läpi ensiharvennusten verovapauden pariksi vuodeksi. Itse ainakin halusin kovasti myydä silloin mutta taimikot oli vielä liian nuoria.

    Ymmärtääkseni kuitenkin kauppa kävi hyvin tuon verottomuuden aikana.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 35)