Keskustelut Metsänhoito Laserkeilaus (metsään.fi) vs. moton mittaustulos?

Esillä 10 vastausta, 371 - 380 (kaikkiaan 438)
  • Laserkeilaus (metsään.fi) vs. moton mittaustulos?

    Tähän mennessä on varmaan jo kertynyt käytännön kokemuksia metsään.fi:ssä käytetyn laserkeilauksen vs. moton mittaamissa puumääristä.

    Omaan varovaiseen arvioon nähden metsään.fi:n tuloksissa on vähän ylimääräistä, vaikkei ota huomioon tukkien laatuvähennystä, mistä laaseri ei varmaan tiedä mitään(?).

    Miten kauas on moton tulos mennyt arviosta: puutavaralajeittain ja kokonaistilavuudessa?

  • Puuki

    ” Runkohinnoittelu voisi toimia, jos leimikosta on aito tarjouskilpailu. Jos ollaan alueella, jossa kilpailua ei ole, tai myyjä ei edes halua kilpailuttaa leimikkoa, mistä myyjä tietää saiko leimikostaan hyvän vaiko huonon hinnan? Nykyisessä systeemissä on edes jonkinlainen mahdollisuus katsoa ja päätellä, mitä metsästä löytyi ja oliko hinta sinnepäin. ”

    Hyvistä leimikoista tulee yl. aina kilpailua jos ne kilpailutetaan.

    Runkohinnoittelu tarkoittaisi muutosta mittalakiin, eli tukkipuu mitattaisiin erilleen kuitupuukokoisesta. Ostaja saisi edelleen katkoa puut omien tarpeidensa mukaan vaikka kaikki tukit 61 :ksi. Leimikon hinta olisi myyjällekin tiedossa jo kaupantekovaiheessa vähän tarkemmin eikä olisi yhtä helposti muokkautumassa vasta ostajan hakkuuajan tarpeiden mukaan.

    Jälkeenpäin päättely ei muuta puukauppatuloa enää mitenkään.

    kuusessa ollaan

    Kyllähän runkohinnoittelu olisi metsiä hoitaneelle ja laatua parantaen kasvattaneen etu. Ennen tarjouksen pyyntöä raivattu ja esimerkiksi energiapuusta raivattu uudistushakkuu voisi olla kova kilpailun kohde…verrattuna hoitamattomaan ensiharvennukseen.

    Mutta metsäyhtiöiden kenttäorganisaatiot on vedetty niin luihin, että tarjouksia vedettäisiin konttorin kahvihuoneessa sokeripurkista tai ilmakuvien perusteella, eikä todellinen kilpailu toteutuisi.

    Puuki

    Se voi olla että siinä tarvittaisiin sitä joidenkin populistien halveksimaa  metsäalan koulutusta, kokemuksen lisäksi, että kunnollisia tarjouspyyntöjä voisi tehdä (ja samoin  tarjouksien tekemiseen.)

    Jätkä

    Katsoimme varsin tarpeelliseksi MTI – oppilaille opettaa juurta jaksaen sahapuun mitta – ja laatuvaatimukset ja niiden merkityksen. Eli jokainen teki pystyynarvioinnin, kaatoi kunnon mäntytukkeja, apteerasi ne ja jos ne hyväksyttiin, ne merkattiin ja katkottiin.

    Jokainen sahasi itse omat tukkinsa ja laatulajitteli omat tuotteensa. Sitten katsottiin, oliko tukkien laadutus mennyt nappiin.

    Mielestäni noin olisi syytä tehdä kaikissa metsäoppilaitoksissa, että saataisiin tukeille laadun mukaiset hinnat. Myös Motokuskeja pitäisi kouluttaa…

    Metsuri motokuski

    Itse olen myös saanut oppilaitoksessa koulutuksen motolle ja ihan samat asiat käytiin sielläkin läpi jota jätkä yllä perään kuulutti. Sitten kun katkonta opittiin niin sen jälkeen päästiin vasta tukin tekoon.

    Suorittava kirjoittikin hyvin noista katkontapituuksista. Katkontapituus ja katkontaikkuna on kaksi hieman eri asioita. Katkontapituus on se pituus johonka katkonnalla pyritään, niin kuin suorittava kirjoitti. Katkontaikkuna on taas se mille välille katkonta tulee suorittaa, jotta tukin pituus pysyy siinä raamissa että se säilyttää sen mittaluokan johonka se on katkottu. Katkontapituudella pyritään ns ihanne mittaan. Esimerkki voisi olla niin että tukin katkontapituus on 43 dm ja moto pyritään kalibroimaan siten että katkonta onnistuu mahdollisimman lähelle tuota 43 dm . Eli  katkontatarkkuden ollessa yhden sentin luokkaa nyky kourilla niin päästään joko 429 cm – 431 cm välille tavoitepituudesta jossa pitäisi olla lähes 90 % tukista. Katkontaikkuna on eri tehtailla erilaiset. Aika yleinen mitta on – 1 – +3 cm. Joten kaikki tukit jotka osuvat välillä 429 cm – 433 cm hyväksytään kyseiseen mittaluokkaan. Jos katkonta tapahtuu tuon mitan ulkopuolella tukki on ns pituusraakki joka ei vaikuta myyjälle mutta vaikuttaa urakoitsijalle korjauskehoituksena tehtaan suunnalta.

    Ennen on vallalla ns yhden dm varmuusvara katkonnassa mutta ei tänä päivänä. Tänään varmuusvara on senttien luokkaa. Kaikilla ei sitäkään.

    Jätkä

    Kun metsuri tai moto tekee tukin, jonka pituus on 43 dm, niin siitä tehdyn sahatavaran pituus on tasaamon jälkeen 420 cm. Piste!

    Puuki

    Tukin teossa oli jo silloin kun metsurit vielä teki suurimman osan tukeista  sama +-3 cm katkonta-ohje käytössä.

    Sahalla tasausvara oli sitten se n. 10 cm.

    koillis lappi

    Niin oli.Vitopäitä varmaan tuli mukkaan ja ehkäpä siksi tuo tasausvara.

    pihkatappi

    Asiasta toiseen. Yrittäjämäinen metsänomistaja laittaa ostamansa tilan kuviot kuntoon alle vuodessa mm. kemeratöiden ja hakkuiden osalta. Metsään.fi tiedoista ei omistajan alta löydy uutta tilaa vielä kun kemeralomakkeetkin pitää täytellä etukäteen. Ei tietysti ole iso asia, mutta se siitä metsään.fi erinomaisuudesta, paperilomakkeilla mennään, kokonaista yhden kerran olen tehyt kemerahakemuksen tuolla metsään.fi palvelussa.

    koillis lappi

    Supistavat toimintoja.Posiolla metsäkeskuksessa enää yksi toimihenkilö ja tuolloin tällöin ranualta toinen lainassa.Ennen oli tupa täynnä.Otso pani molemmat pois.

Esillä 10 vastausta, 371 - 380 (kaikkiaan 438)