Keskustelut Metsänhoito Laserkeilaus (metsään.fi) vs. moton mittaustulos?

Esillä 10 vastausta, 341 - 350 (kaikkiaan 438)
  • Laserkeilaus (metsään.fi) vs. moton mittaustulos?

    Tähän mennessä on varmaan jo kertynyt käytännön kokemuksia metsään.fi:ssä käytetyn laserkeilauksen vs. moton mittaamissa puumääristä.

    Omaan varovaiseen arvioon nähden metsään.fi:n tuloksissa on vähän ylimääräistä, vaikkei ota huomioon tukkien laatuvähennystä, mistä laaseri ei varmaan tiedä mitään(?).

    Miten kauas on moton tulos mennyt arviosta: puutavaralajeittain ja kokonaistilavuudessa?

  • Jätkä

    Jos ostaja / hakkuukoneen kuljettaja ei osaa tehdä hyvää jälkeä ilman neuvomista, on parempi kun etsii muita hommia.

     

    Metsuri motokuski

    Kyllä hakkuukoneen kuljettaja osaa tehdä ihan hyvää jälkeä mutta silloin tarvitaan neuvontaa tai opastusta jos omistaja haluaa että hakkuu tehdään erilailla kun metsänhoidonsuositukset kertovat. On minullekkin isäntä sanonut että ”jätä tiukaksi”. Tein kysymyksen ”kuinka tiukaksi”. Isäntä vastasi että ”suosituksen mukaan”.  Sanoin että ”selvä”. Muutaman tunnin jälkeen tuli isäntä ja sanoi että ”vie koneesi pois kun noin väljäksi teit”. Sanoin että ”mitataan tiukkuus” ja se olikin suositusten ylärajalla. Seuraavaksi tuli kommenntti että ”1300 kpl/ha jossa on ajourat mukaana”. Sanoin että ”sitten en harvenna ollenkaan keskeltä vaan teen pelkät ajourat”.  Seuraava kommenntti olikin sitten jo julkaisukelvoton. No me veimme koneet pois ja isäntä sai etsiä uuden harventajan. On muuten ainoa leimikko joka on jäänyt kesken mutta se olikin mahdoton toteuttaa.

     

    Metsuri motokuski

    Jätkä: ”Metsuri”. Koska motokuskit tekevät tukkipuusta luvattoman usein pikkutukkia, joka maksaa vain muutaman euron enemmän kuin kuitupuu ja pahimmassa tapauksessa suttaavat metritolkulla tukkipuuta kuituun, niin joku roti heillekin pitäisi panna.

    Se miksi tukkipuuta siirtyy pikkutukkiin johtuu pääosin  siitä että tehtaan lähettämä apti pituuksien painoarvoineen  ja tukista tehtävät mitat eivät osu yhteen. Yleensä syynä on se että pienimmät mitat jolla päästään lähelle tukin minimiä puuttuvat. Olen täällä kertonut että moton hakkuukoneohjelmassa on tiettyjä painotuksia. Suurin painotus on aina päästä minimimittaan seuraavaksi tärkein on aptin painoarvot jolla ostaja ohjaa tuotteen katkontaa tehtaalle haluisimpiin mittoihin. Jos minimiin ei päästä se taas johtuu ostajan katkontaohjeesta eikä kuskista eikä moton laskentakyvystä. Tämä sama asia koskee myös metsuria jollekka sanotaan että lyhyin sallittu tukki on vaikka 43 dm. Sen lyhempää ei saa tehdä.

    Sovitaanko jätkä niin että ei haukuta metsureita, motokuskeja eikä hakkuukoneiden ohjlemia tyhmiksi vaan jos löytyy sellainen ongelma johonka et löydä tai et tiedä ratkaisua niin kysyt sitä täältä. Uskon että meissä on monenlaisia ammattilaisia niin silloin voimme auttaa. Minusta ei ole fiksua luokitella ihmisten älykkyytä sen mukaan mitä työtä hän tekee.

    Tolopainen Tolopainen

    Mistä se ostomies osasi sanoa kuvion alhaisen tukkiprosentin, kun kävi katsomassa, minä en ainakaan huomaa siinä mitään erikoista miksi menisi alle 70%. Metsäsyhtiöt laittavat katkontaohjeet sellaisiksi, että saavat tukkiprosentin n.60%, jos kuidulle on tarvetta. Ilmeisesti voidaan laskea tietokoneella mikä prosentiksi tulee, kun muutetaan katkontaohjetta ja tiedetään aika tarkkaan minkälaista puuta kuviolla on.

    suorittava porras suorittava porras

    Siinähän se ongelma on , että harvoin tiedetään riittävän tarkasti , mikä on leimikon puiden laatu . Mikään apti ei toimi huonolaatuisessa metsässä  ,kun taas lähes mikä tahaansa apteerausohjelma antaa hyvän tuloksen puuston ollessa laadultaan hyvää .

    Koivikon piiskaamassa ja ravinteiden epätasapainosta kärsivässä kuusikossa tai 60-70 lukujen moniväärissä istutusmänniköissä voi tukkiosuus jäädä 2 -harvennuksella pahimmillaan 10%:n tietämiin. Toimistotyönä tai palstan reunassa hätäisesti tehdyn tarkastelun tuloksena  syntyy monesti liian optimistisia arvioita .

    Metsuri motokuski

    Suorittava: Mikään apti ei toimi huonolaatuisessa metsässä  ,kun taas lähes mikä tahaansa apteerausohjelma antaa hyvän tuloksen puuston ollessa laadultaan hyvää .

    Nyt en täysin ymmärtänyt suorittavan ajatuksen juoksua mutta aptihan on pelkkä matemaattinen laskentaohje. Apti ei itsessään osaa tunnistaa  puunlaatua vaan laatukorjauksen tekee tietenkin kuski. Mutta niin se toimii että aptin ihannekatkontaan ei päästä huonolaatuisessa metsässä toisin kuten hyvä laatuisessa metsässä. Mutta se ei johdu aptista vaan siitä että laatukorjauksia kuskin ei tarvitse tehdä ja apteerausohjelma voi esittää ideaalikatkontaa ilman laadusta johtuvia häiriötekijöitä.

    En tiedä selventikö tämä vai sitten sekoitti lisää. 🙂

    Jätkä

    Metsuri motokuski: ”-Sovitaanko jätkä niin että ei haukuta metsureita, motokuskeja eikä hakkuukoneiden ohjlemia tyhmiksi vaan jos löytyy sellainen ongelma johonka et löydä tai et tiedä ratkaisua niin kysyt sitä täältä”.

    Sovitaan vaan. Kysynkin ensimmäiseksi kysymykseksi, että: Kun tukkiosuus on 87 dm, niin minkä takia hakkuukone, sen ohjemat, taikka kuski tempaisevat tyvestä 46 – 49 – 52 – tai 55 dm:n pituisen tukin?

    Siin MIKSI? Lyhin tukki, jonka saa tehdä, on 43dm?

    Kysyn toiseksi: Kun kauppakirjassa lukee, että tukin mitat 34dm, 43dm – 55dm, niin miksi 34 dm:n tukkeja ei näy – näkyy vain latvasta tehtyjä pikkutukkeja ja paksuja kuitupöllejä.

    Kysyn kolmanneksi: Miksi kuituleimikossa jonka kauppakirjaan on kirjoitettu pituudet 27 dm – 60 dm, hakkuun jäljiltä on paljon latvuksia, joissa on mitat täyttävää runkopuuta 25dm – jopa 26,5 dm? Niistä on ilmeisesti napattu 6 – metrinen tyvi, mutta kuka tai mikä on ollut tyhmä, jos se ei ole ollut apti, taikka kuski?

    Lisää kysymyksiä tulossa toivottavasti oikeita ja ymmärrettäviä vastauksiakin.

    (Metsureiden jäljiltä noita tyhmyyksiä ei juurikaan ole nähty).

     

    pihkatappi pihkatappi

    Esim. Siellä aptissa se on väännetty niin, että kun kone näkee tulevan arvokkaan 18 cm:n 49 tukin, se pätkäisee sen ja latvasta tulee sitten mitä sattuu, pikkutukki ja toinenkin. Tuolla moton ohjelmistolla olisi mahdollisuus pätkiä tukit 15 cm:n latvoihin, muttakun niiden tukkien hinta on niin huono että ostajan kannattaa tehdä pikkutukkia, josta ei tarvi myyjälle maksaa kuin alle puolet tukin hinnasta ja noista järeämmistä pikkutukeista saa paremman katteen. Huijaustahan tämä on ja motokuskit sen taatusti näkevät, mutta ei kai noita apteja saa juuri ohitella.

    sitolkka

    Täyttä kusetustahan tuo on. Metsurin jäljeltä ei tosiaan tuollaista haaskausta ole. Hyväkin metsä saadaan katkonnalla tärveltyä niin, että tukkiprosentti laskee kymmeniä prosentteja. Joskus olen ihan mittanauhan kanssa ihmetellyt koneiden katkontaa. Siinä sitä arvokasvua puulle tapahtuu äkkiä, mutta alaspäin. En edes myy enään pikkutukkia. Vain oikeaa tukkia ja kuitua.  Hinnanero on niin mitätön, että arvostan enemmän sitä kun katkontaa/hakkuuta on helpompi valvoa. Eikä saha ainakaan minulta saa tukkia kuidun (pikkutukin) hinnalla.

    Jätkä

    Pikkutukki (sahakuitu) on ihan järkevää myydä, mutta kuten aina ennenkin, se tehdään kuitupuusta. Siis kuitupuun tyvestä! Toki fiksu kuski tekee yhden tukin puun latvastakin pikkutukin, mutta nyrkkisääntö on aina ollut: Ei milloinkaan – ei vahingossakaan – Pikkutukkiin laiteta Oikeaa Tukkia.

Esillä 10 vastausta, 341 - 350 (kaikkiaan 438)