Keskustelut Metsänhoito Laserkeilaus (metsään.fi) vs. moton mittaustulos?

Esillä 10 vastausta, 301 - 310 (kaikkiaan 438)
  • Laserkeilaus (metsään.fi) vs. moton mittaustulos?

    Tähän mennessä on varmaan jo kertynyt käytännön kokemuksia metsään.fi:ssä käytetyn laserkeilauksen vs. moton mittaamissa puumääristä.

    Omaan varovaiseen arvioon nähden metsään.fi:n tuloksissa on vähän ylimääräistä, vaikkei ota huomioon tukkien laatuvähennystä, mistä laaseri ei varmaan tiedä mitään(?).

    Miten kauas on moton tulos mennyt arviosta: puutavaralajeittain ja kokonaistilavuudessa?

  • Metsuri motokuski

    Tätä asiaa on tutkittu aika paljon ja nykyään mittarullien hampaat ovat kehittyneet aika paljon. Se on totta että pahimpaan nila-aikaan on hakkuu haasteellista mutta siihen on omat keinot olemassa. Tuo nila-aika on pahimmillaan keskisessä suomessa noin kaksi viikkoa juhannuksen seutuvilla. Sen jälkeen ja sitä ennen mittauksen kanssa ei ole niin paljoa ongelmaa. Mutta en usko että mittahäviöt olisivat mitenkään merkittävät hakataan puuta mihin aikaan vaan. Enemmänkin ongelmaa modostaa sinistymiset jotka antavat omat haasteet hakkuulle ja kuljetukselle.

    Petkeles

    ”Tuoreella ja puolikuivalla on eri kerroin, mutta kertoimen valinta on ostajasta kiinni.”

    Jos ostaja noudattaa lakia, se on kiinni tasan puutavaran säilytysajasta ja ajankohdasta. Onneksi.

    mehtäukko

    Jätkän kirjoitus pitää kutinsa. Motohan mittaa 10cm pätkissä muodostuneita sylintereitä joiden on edettävä tyvestä latvaan päin.Motokontrolli tehdään määrällisesti  (vaikka 500m3) määrävälein 0,50 -1metrin välein saksilla mitaten,jossa 20-30 koepölliä .Ohjelmat laskee tuloksensa jota korjataan tai ei.

    Pituusmittaahan seurataan päivittäin.

    Kuormavaakamittaus on sinänsä oikein,mutta kaato-ajankohdan puun m3-painokorjaus heittelee tulosta.

    Mittaportti-keppimittaus heittää sen 20-30% yleensä tiettyyn suuntaan…Nähty on paikanpäällä.

    Jätkä

    ”Jos motomittaan ei luota on parempi olla ilman metsiä niin ei tarvii ressata itseään.Tietysti voihan jättää metsänsä suojeluun.Ei tule harmia mittaustavoista.Anoppi ressasi itseään kun kysyin häneltä onko varma kun suljet jääkaappisi oven et valo sammuu sen sisältä.”

    Tollobaisella onkin oikeinräätälöity päivätyö, hän on jääkaappien maahantuojalla istumassa jokaisessa jääkaapissa tarkastamassa, että valo sammuu, kun ovi menee kiinni. Siitä johtuu nuo epäluulot.

    mehtäukko

    Aiheeseen liittyen motomitalla tehden ja mitaten rungon jako ja optimointi ohjelman ennustaessa kapenemaa on ylivertainen. Saahan sen sahamieskin jaettua kun tarpeeksi vouhkasee tyvestä latvaan ja takaisin.

    Puikoissa vain on oltava ammattimies ja liika kiire poissa.

    Jätkä

    Ei metsurin tarvitse palata tyvelle muussa tapauksessa kuin siinä, että mitta irtoaa. Nykykuutioimistavoilla ei tarvitse välittää kapenemisesta muussa kuin minimilatvaläpimitassa.

    Trivia

    Eikö taloudellisesti parhaan tuloksen saamiseksi pitäisi motolla ensin karsia koko runko, jotta tiedetään tarkasti paljonko tukkia rungosta saadaan? Nythän voi käydä niin, että  tyvitukista tuleekin ”liian pitkä” eikä toista tai kolmatta tukkia enää saada samasta rungosta?

    Mitä hankintakauppoja olen itse tehnyt, niin yleensä mittaan aina ensin paljonko tukkia rungosta maksimissaan saa ja vasta sen jälkeen teen katkonnan.

    suorittava porras

    Koneen mittalaitteen ohjelma ennustaa aika hyvin puun runkomuodon . Oksien sisällä piilossa olevan rungon vikoja kone ei ”haista” ja kuljettajaltakin ne jäävät joskus huomaamatta . Aina ei voi ennakoida .

    Rungon karsiminen kokonaan ennen katkontaa on sula mahdottomuus . Jos näin meneteltäisiin , työ hidastuisi reilulla puolella ajasta ja kuutioita kertyisi noin 5% vähemmän mittausteknisistä syistä verrattuna kerralla karsittuun ja katkottuun runkoon.

    wanhajätkä

    Sama miten mitataan kunhan vaan on mitä mitata. Kyllä se lähellä oikeaa on.

    Puun painoeroista sen verran. Hakkasin 60-luvulla lappilaista räkämänniökköä rämeeltä. Uittoon. Eihän ne pirut lähteny uimaan vaan suurin osa painui suoraan pohjaan ku jäät suli. Ois kannattanu myydä vaakamitalla ja normi taulukoilla…tonnin luokkaa oli kuutiopaino ja sen kyllä huomas kasatessa. Saipa siitä useamman vuojen polttopuut kophoijjattua ku tuluva laski.

    Puuki

    Motomitassa tukkiosuuden tarkempi mittaus olisi helppo toteuttaa min. latvaläpimitan perusteella, mutta se ei lisäisi puun ostajien etua.  Jos apteerausohjelma  painottaa pitkää tukkia, niin heikko tukkisaanto jää mo:n tappioksi.

Esillä 10 vastausta, 301 - 310 (kaikkiaan 438)