Keskustelut Metsänhoito Laserkeilaus (metsään.fi) vs. moton mittaustulos?

Esillä 10 vastausta, 291 - 300 (kaikkiaan 438)
  • Laserkeilaus (metsään.fi) vs. moton mittaustulos?

    Tähän mennessä on varmaan jo kertynyt käytännön kokemuksia metsään.fi:ssä käytetyn laserkeilauksen vs. moton mittaamissa puumääristä.

    Omaan varovaiseen arvioon nähden metsään.fi:n tuloksissa on vähän ylimääräistä, vaikkei ota huomioon tukkien laatuvähennystä, mistä laaseri ei varmaan tiedä mitään(?).

    Miten kauas on moton tulos mennyt arviosta: puutavaralajeittain ja kokonaistilavuudessa?

  • Puuki

    Vaakamittauksessa kuutiot saadaan kertomalla taulukkojen tiheyskertoimilla mitattavan puun paino. Kuukausittain ja alueittain muuttuvat kertoimet ei välttämättä sovi  kovin hyvin ko. kohteesta saadun puun kuutiosisällön laskemiseen. Siihen voi olla moniakin syitä, joita en jaksa tässä alkaa luettelemaan.

     

    koillis lappi

    Onko tuoreella puulla eri kerroin kuin vaikkapa kaksi kk.pinossa olleella?.

    Tolopainen Tolopainen

    Se on hyvä, että jotain negatiivista kuitenkin löytyi. Periaatteessa vaaka on kuitenkin aina tarkempi kuin motomitta, joka tosin viritetään niin, että todellinen puumäärä on motomittaa pienempi. Eli jokainen väittää, että motomitta on tarkin, kun se antaa maksun suuremmasta puumäärästä kuin myydään tai kuka sen koskaan tietää. Näin meille nyt on uskoteltu, että motomitta on lähellä absoluuttista totuutta. Muutaman vuoden päästä nykyisiä motomittoja ei enää hyväksytä liian epätarkkoina.

    suorittava porras suorittava porras

    Miksiköhän eri laitokset eri tavaralajeja keskenään vaihtaessaan luottavat motomittaan ?

    Puntarikin voi olla suht tarkka mittausväline , mutta kosteuden mittaus on arpapeliä .

     

     

     

    Puuki

    Tuoreella ja puolikuivalla on eri kerroin, mutta kertoimen valinta on ostajasta kiinni.

    Puun kosteus ei ole ainoa muuttuva, joskus hankala mitattava tekijä vaakamittauksessa. Mm. puun ikä, koko ja kasvupaikka vaikuttaa (saman puulajin sisällä) sen kuutiopainoon paljonkin.

    Motomittausta firmat tietysti kontrolloi puunvaihdossakin otannoilla, jos on aihetta ja varmaan muutenkin.

    Yksityisen puunmyyjän voi olla hankalampi kontrolloida mittauksen tarkkuutta.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Yksityinen puunmyyjä pystyy vaikuttamaan puukauppatuloonsa paljonkin: kilpailuttamalla kaupat ja valvomalla hakkuun.

    Tolopainen Tolopainen

    Ei taida kuitupuusta olla mitään kilpailua, vaan ylitarjonta painaa hintoja.

    Timppa

    Hienoista laskua näyttäisi olevan tilastohinnoissa.

    Tolopaisen kanssa samaa mieltä.  Varmasti moni metsänomistaja on pihdannut leimikkoaan paremman hinnan toivossa.  Monilta jäänyt myymättä, kun ei ole ostajaa.  Esimerkiksi viime vuonna iso ostaja ilmoitti, ettei kiinnosta, koska leimikossa niin paljon kuitua.  (Me sitten suurennettiin sitä kuituleimikkoa entisestään  ja saatiin konsernilta hyvä hinta.)   Ja joka vuosi kasvaa uusia kuituleimikoita harvennettaviksi.

    Metsuri motokuski

    Näin se varmaan on. Kuitupuuta on nyt myynnissä enemmän kuin on kysyntää. Äänekoski ostanut jo seuraavan parin vuoden leimikot varastoon ja nyt osto tasaantuu jatkossa. Hintaa painaa aina tarjonta.

    Voisiko Tolopainen ihan oikeasti sanoa missä motomittaa rukataan tarkoituksellisesti pieleen eikä tarkoituksellisesti kirjottaisi perättömiä väittämiä. Me annamme aina kalibrointitulosteen myyjälle joka voi tarkistaa koneen mittauksen milloin haluaa. Tälläkin foorumilla on paljon kirjoitettu tästä asiasta ja sen voin sanoa että mitään tarkoituksellista vilunkia ei tehdä. Urakoitsijalle maksetaan tili ihan samasta mottimäärästä kuin myyjälle ja tuskin kukaan urakoitisija tarkoituksellisti vastaanottaa pienemmän tilin mihinkä on oikeutettu.

    Tolopainen Tolopainen

    En ole sanonut, ett motomittaa rukataan, mutta miten mekaanisen rattaan saa kalibroimalla toimimaan paremmin, jos sen alta irtoaa kuorta, jolloin ratas ei pyöri. Mekaaninen mittari mittaa pituuksia oikein vain silloin kun se pyörii. Eikä tuota tilannetta pysty kalibroinnilla muuttamaan. Tämä oli pointti. Muistan aikoinaan hakkuuttaneeni hankintakuitua motolla ja siinä oli heittoa tehdasmittaan yli 4%, eli puita oli vähemmän tehdasmitan mukaan, mutta niitä jäi osa ojien pohjille.

Esillä 10 vastausta, 291 - 300 (kaikkiaan 438)