Keskustelut Metsänhoito Laserkeilaus (metsään.fi) vs. moton mittaustulos?

Esillä 10 vastausta, 141 - 150 (kaikkiaan 438)
  • Laserkeilaus (metsään.fi) vs. moton mittaustulos?

    Tähän mennessä on varmaan jo kertynyt käytännön kokemuksia metsään.fi:ssä käytetyn laserkeilauksen vs. moton mittaamissa puumääristä.

    Omaan varovaiseen arvioon nähden metsään.fi:n tuloksissa on vähän ylimääräistä, vaikkei ota huomioon tukkien laatuvähennystä, mistä laaseri ei varmaan tiedä mitään(?).

    Miten kauas on moton tulos mennyt arviosta: puutavaralajeittain ja kokonaistilavuudessa?

  • Jätkä

    Näytä kuitti maksajalle! Muuten jauhat paskaa!

    Jovain Jovain

    Väitellään eri asioista, sillä metsänomistajia ei hyväksytä puun toimittajina. Se vaan sattuu olemaan fakta pystykaupoissa ja että metsänomistajille vaaditaan oma kauppatapansa hankintakauppa. Minun ymmärrykseni mukaan, koska näin on, kysymys on metsänomistajilla maksattamisesta. Korjuun kustannukset maksatetaan metsänomistajilla, ne vähennetään puun hinnasta ja vielä tavalla, että metsänomistajat eivät saa edes vähennysoikeutta.

    Tämä maksattaminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö korjuun kustannusten maksaminen kuulu metsänomistajille, kyllä maksavat ja maksavat vielä korjuukustannusten lisäksi metsäosaston, kaukokuljetuksen, urakoitsijoiden työnjohdon ym. kustannukset.

    Visakallo. Metsäosasto puiden ostajana ja vastaanottajana teettää juuri sellaista tavaraa kuin teollisuus tarvitsee. Olipa kysymys sitten urakoitsijasta tai metsänomistajasta ja tuskin tällaiseen tarkoitukseen hankintakauppaa tarvitaan.

    Jätkä

    Jovain: -”Väitellään eri asioista, sillä metsänomistajia ei hyväksytä puun toimittajina. Se vaan sattuu olemaan fakta pystykaupoissa ja että metsänomistajille vaaditaan oma kauppatapansa hankintakauppa.”

    Ymmärrätkö itse, mitä olet kirjoittanut? Niin minä arvelinkin. Kukaan muukaan ei ymmärrä edes tarkoitustasi. Tuolla edellä pyysin vastausta – Et taida pystyä vastaamaan?   Lopettaisit niiden tablettien syömisen, ne vaurioittavat pään lisäksi myös sinun tärkeimpiä elimiäsi, eli mahaa, maksaa ja munuaisia.

    Tolopainen Tolopainen

    Miksi kuitupuunhinta on laskenut viimeiset kymmenen vuotta, vaikka sellun hinta on noussut ja metsäteollisuuden tulos parantunut.  Metsänomistajille on tullut lisää kustannuksia puunhankinnasta ja se on vähennetty heidän saamastaan hinnasta. Mitä kauempana puut ovat tehtaasta sitä enemmän laskennallinen kaukokuljetuksen hinta pienentää metsänomistajan tuloja. Vielä puunhinnasta on ollut varaa vähentää  kuluja mutta esim osasta harvennusleimikoita joutuisi maksamaan yhtiöille, jos suorittaisivat korjuun. Näitä eivät osta ollenkaan ilman Kemeraa,  joka jää ainoaksi tuloksi metsänomistajalle eikä sekään kokonaan.  Silloin saa sen Jätkän kaipaamaan kuitin,  kun myyntitulot ei riitä korjuukustannuksiin. Jauhat Jätkä paskaa jos et ymmärrä kenen tiliä korjuukustannusen nousu pienentää.

     

    Visakallo Visakallo

    En ymmärrä, kun sanotaan korjuu- tai muita kuluja vähennettävän puun hinnasta, – siis mistä ihmeen puun hinnasta? Ei puulla ole ollut mitään sovittua hintaa sitten 90-luvun alun. Puuta jalostava teollisuus maksaa puusta juuri ja juuri sen verran, että se saa sitä riittävän määrän ostettua metsänomistajilta, eikä yhtään enempää.

    Tolopainen Tolopainen

    On puulla tietenkin hinta, joka on yhtiöillä kustannusten laskennan pohjana. Se on tietty perushinta tehtaalla,  josta lähdetään vähentämään kustannuksia. Tai se voi olla myös myytävä tuote, joka hinnoitellaan toimitustavan mukaan. Ei hintoja hatusta vedellä, ne perustuvat kustannuksiin. Mitä pitempi matka tehtaalta sen korkeammat kustannukset ja aina joku maksaa.

    Visakallo Visakallo

    Joskus tuntuu, ettei muutamat täällä palstalla ole kuulleetkaan sanasta kilpailu. Puunnyyjät kilpailevat siitä, kuka saa puunsa myydyksi, ja puunostajat kilpailevat siitä, kuka saa ne puut kaikkein halvimmalla ostettua. Raakapuusta maksettava hinta määräytyy maailmanlaajuisilla markkinoilla. Se ei tietenkään tarkoita sitä, että puunmyyjän saama hinta olisi joka puolella sama, sillä olosuhteet, korjuukustannukset ja tehdaskustannukset vaihtelevat myös. Lähtökohta on kuitenkin aina se, että puuta käyttävä teollisuus sijoittuu ja pysyy siellä, missä raakapuun hinta on tehtaan portilla heille riittävän alhainen.

    pikkutukki

    Kuitupuun hinnan laskijat oman ajatukseni mukaan ;  kuitupuuta on kaikkialla eli raaka-ainetta paljon , sahat pyörii ja sieltä tulvii haketta , puu saadaan metsästä tehokkaasti ulos koneilla . Tämä yhtälö laskee hintoja koska tarjontaa on mutta toisaalta houkuttelee metsäteollisuutta alueelle koska tarjontaa on .  Tulevaisuus olisi todella mielenkiintoinen jos pari uutta sellutehdasta olisi uusilla toimijoilla tuoden kilpailua , tosin tehtaitten sijoittuminen olisi luultavasti sellainen , että olisi kaikilla olisi oma hankinta-alueympyrä .

    Tolopainen Tolopainen

    Puusta maksetaan huomattavasti enemmän Äänekoskella kuin Inarissa, koska hankintakustannukset Inarissa ovat paljon korkeammat pitkien etäisyyksien takia. Teollisuus sijoittuu aina sinne missä on pienemmät kustannukset. Kilpailu tulee vasta sen jälkeen. Eikä suurteollisuus yleensä kovinpaljon kilpaile kun markkinoille muodostuu tietyt toiminta alueet

    Tuskin UPM pyrkii tietoisesti ostamaan puuta MG:n tehtaiden lähikunnista,joissa sillä ei ole omaa tuotantoa. Ei esim.koivutukilla ole pahemmin kysyntää alueella,josta sahalle on satoja kilometrejä.

    Jovain Jovain

    Teollisuudella on puunhankinta-alueensa, mutta valitettavasti varsinaista kilpailua puunhankinnassa ei ole. Teollisuus hankkii puunsa monopoliasemassa, kilpailuttaa kyllä monopolin sisällä, mutta sitä varsinaista kilpailua, eli metsänomistajien kilpailutusta ei ole. Metsänomistajien kilpailuttaminen on estetty, kelpaavat kyllä kustannusten maksajaksi.

    Jos metsänomistajat hyväksyttäisiin mukaan, metsänomistajat vastaisivat kilpailuun puun ja korjuupalvelun tarjonnalla, jonka jälkeen voitaisiin puhua vasta avoimesta kilpailusta ja sen toimivuudesta.

    Kysymys on hyvinkin poikkeuksellisesta järjestelystä Suomessa, jota suojellaan, pidetään pimennossa ja etuudetkin mieluummin peritään pimeästi. Menettelystä, josta AY- liike, teollisuuspatruunat ja poliittinen vasemmisto tykkäävät.

Esillä 10 vastausta, 141 - 150 (kaikkiaan 438)