Keskustelut Metsänhoito Laserkeilaus (metsään.fi) vs. moton mittaustulos?

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 438)
  • Laserkeilaus (metsään.fi) vs. moton mittaustulos?

    Tähän mennessä on varmaan jo kertynyt käytännön kokemuksia metsään.fi:ssä käytetyn laserkeilauksen vs. moton mittaamissa puumääristä.

    Omaan varovaiseen arvioon nähden metsään.fi:n tuloksissa on vähän ylimääräistä, vaikkei ota huomioon tukkien laatuvähennystä, mistä laaseri ei varmaan tiedä mitään(?).

    Miten kauas on moton tulos mennyt arviosta: puutavaralajeittain ja kokonaistilavuudessa?

  • harrastelija

    Nyt on eroitettava toisistaan mittausarviot ja todelliset mittaukset. Jos puhutaan arviointikriteeriksi +/- 4 %, niin en kyllä lähtisi siihen mukaan. Kertokaapa, jotka olette metsätaitokilpailuissa arviointeja tehneet, että minkälaisia ero-% on tullut. Luulisin kilpailuihin lähtevän olevan (ainakin itse luulee) aikamoinen metsän arvioija!  Pitkäaikainen ystäväni oli Metsäkeskuksella ns. sisäisenä kontrollina ja sanoi parin kaljan jälkeen, että 20 %:n heitto arvioinnissa pani harkitsemaan potkuja!

    Minusta tuo ennakkoarviointi osto-/myyntitapahtumassa on lähinnä suuntaa antavana ja katsotaan tietysti olemassa olevien tietojen perusteella. Lopullinen mitta, joka näkyy pankkitilillä, on sitten se moton tuloste tai vaakamitta. Lopullisessa mitassa 4 %:n heitto on jo siinä ja siinä.

    Jätkä

    Tuo neljä % on aikoinaan asetettu virallisen mittaajan suorittaman mittauksen maksajan määrittelemistä varten. Eli se maksaa, joka on väärässä.

    On tosi, että 4 % on aika paljon, mutta myös se on tosi, että perinteisillä mittaustavoilla mitattuna puumäärä on joka mittauskerralla erilainen. Jos siis sama mittaaja mittaa pinon uudestaan, mutta aloittaakin toisesta päästä, niin on varmaa, että täsmälleen samaa tulosta ei tule, sama oli tukkien latvasta mittauksen kanssa. Kun tuhatkin pölkkyä mitataan, niin tulos on erilainen, varsinkin jos tukit liikkuvat välillä.

    Noihin verrattuna nykymenetelmät ovat halpoja ja tarkkoja menetelmiä.

    Metsätaitokilpailuissa niitä täyden pisteen hemmoja on uskomattoman vähän, mutta Metsäkeskuksen toimihenkilöt eivät ole samoja, jotka ostavat firmoille puutavaraa. Kyllä niissä kisoissa ostomiehiäkin on, samoin MHY:n toimihenkilöitä.

    Jovain

    Eiköhän nämäkin korjuun mittaus ym. kustannukset sisälly metsäosaston kustannuksiin, jotka vähennetään puun hinnasta. Otan mieluummin hyvän hinnan puusta, kuin kalliit oheiskustannukset ja epämääräiset (joskus) mittaustulokset.

    Voihan sitä puukauppaa käydä pinta-ala perusteisenakin. Riittää kun kaupan osapuolet tietävät mitä tekevät. Mitä myydään ja mitä ostetaan, millä hinnalla ja mitkä ovat kaupan ehdot. Helpottaa myyjää ja helpottaa ostajaa. Hinta ratkaisee, ei niinkään käytettävissä olevat puustotiedot ja ostaja voi tehdä puillaan mitä haluaa. Ei tarvitse käydä kauppaa myyjän puilla? Soveltuu ainakin avohakkuu alueille?

    Visakallo

    Minun on jälleen kerran hyvin vaikeata uskoa, että Jovain on ihan tosissaan.

    Jätkä

    Jovain ei elä tässä maailmassa. Kunhan jauhaa paskaa.

    Jovain

    Ei epäilystäkään hyvillä kohteilla, eikä tarvitse hävetä hinnasta. Miten se olisi Jätkä sovittuun kuutiomäärään asti ja hyvä urakka siihen päälle? Toimii harvennuksella paremmin.

    Tolopainen

    Jos laki sanoo, että mittaustarkkuudeksi riittää plus miinus neljä. Niin mitäs järkeä noissa tarkoissa mittaustavoissa on,  saa olla vaikka kalbroimattomat motot, kyllä ne noiden rajojen sisällä on. Laki on muuten aika väljä, jotta myyjä voi vain katsella kuluneita kengänkärkiä, kun lähtee ilmaiseksi tuhannen kuution erästä kymmeneniä kuutioita. Laserkeilauksellakin päästään tuohon tarkkuuteen. Kokorunkokauppa ei taida oikein kannattaa,jos motomitat viritetään nykyisellä tavalla eli antavat todellista suuremman tukkiosuuden.

    pikkutukki

    Miltä kuulostaisi myynti-ilmoitus : Myytävänä rämeharvennusta  800€/ha . Lisätietoja kts. laserkeilaustulos palvelusta !  Toistaiseksi utopialta kuulostaa , mutta ehkä joskus 2100 ???

    Metsuri motokuski

    Minä en lähtisi kovinkaan helpolla myymään puuta Jovainin mainitsemalla keinolla ainakaan omasta metsästä. Hyvä esimerkki oli tässä taannoin kun isäntä ja ostomies yhdessä laskivat harvennuksen poistuman joka oli 335 mottia. Myö hakattiin siitä 417 mottia. Tuo isäntäkin oli metsäinsinööri että luulisi jotain metsäntilavuuden laskennasta. Uskon että Jovainin esimerkillä tehdas saisi aika edullisesti puuta markkinoilta.

    Tolpainen: Tuo neljän prosentin tarkuuteen ei todellakaan päästä kalibroimattomalla motolla. Tuo on yllättävän tarkka arvo pitää mittalaite kunnossa. Jopa kevään yön ja päivän vaihtelulla tuo heitto tulee saavutettua.

    Jätkä

    Jovain: -”Ei epäilystäkään hyvillä kohteilla, eikä tarvitse hävetä hinnasta. Miten se olisi Jätkä sovittuun kuutiomäärään asti ja hyvä urakka siihen päälle? Toimii harvennuksella paremmin.”

    Mitä tekemistä tuolla olisi Laserkeilauksen kanssa? Toimii ainoastaan silloin, kun on keilattu 500 kuutiota järeää tukkia ja tulee vain 100 kuutiota ensiharvennusmäntyä.

    Seison silloin mielelläni myyjän paikalla.

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 438)