Keskustelut Metsänhoito Laserkeilaus (metsään.fi) vs. moton mittaustulos?

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 438)
  • Laserkeilaus (metsään.fi) vs. moton mittaustulos?

    Tähän mennessä on varmaan jo kertynyt käytännön kokemuksia metsään.fi:ssä käytetyn laserkeilauksen vs. moton mittaamissa puumääristä.

    Omaan varovaiseen arvioon nähden metsään.fi:n tuloksissa on vähän ylimääräistä, vaikkei ota huomioon tukkien laatuvähennystä, mistä laaseri ei varmaan tiedä mitään(?).

    Miten kauas on moton tulos mennyt arviosta: puutavaralajeittain ja kokonaistilavuudessa?

  • Tolopainen

    Olisin valmis kokeilemaan päätehakkuumyyntiä laserkeilauksen tulosten perusteella, jos hinnasta ja tukkiprosentista sovitaan etukäteen ja hinta on selkeästi yli markkinahinnan ja tukkiprosentti 80%.

    Jätkä

    Sinulla vain ei ole sellaista kuviota metsässäsi.

    Tolopainen

    Kuvioita löytyy, jos vain löytyy ostomies, joka osaa tehdä puukauppaa alle kuukauden miettimisajan tarjous on voimassa maaliskuun loppuun.

    Jovain

    Niinpä, paljon poltetaan energiaa mittaamiseen ja nykyisten puukauppojen ehtojen toteuttamiseen. Tiukassa on käsitykset nykyisessä, voidaan sanoa suorastaan, että ovat lukkiutuneet tai jämähtäneet. Jos mentäisiin euromääräiseen myyntiin, eihän näitä asioita tarvitse pohtia ollenkaan. Ovat jäämässä metsäosaston kontolle ja kustannettavaksi. Puun myyjälle riittäisi hyvin puusta parempi hinta ja että voisivat olla puun toimittajina mukana.

    Metsuri motokuski

    Olisko Tolopainen itse valmis ottamaan esittämänsä riskin jos olisi itse ostomies ? Olen jo sen verran leimikoita nähnyt ja joitakin hakannutkin että ennakkoon lukkoon lyöty tukkiprosentti on kuin ampuisi omaan jalkaan. Kuusikon tukkiprosentti ennen hakkuuta on aika vaikea aukottomasti todeta. Arvioita voi hyvinkin esittää ja suuruusluokan voi määrittää.

    Toisekseen tuo hinta pitäisi olla vielä yli markkinahinnan. Silloin on kyseessä oltava huippuleimikko, tarpeeksi suuri ja kelirikko pohjilla. Noitahan reunaehtoja voi toiselle asettaa kunhan itse ei joudu seuraamuksia kantamaan. Aika helppoa.

    Tolopainen

    Eihan sitä muuten ostomieheksi pääse, jos ei ole valmis ottamaan riskiä.

    Jätkä

    Euromääräinen myynti on ihan käytännössä toteutettu lukemattomia kertoja täälläkin päin.

    Aina se ei mene ihan käsikirjoituksen mukaan, mutta ”Hyvä kaveri”- politiikka pelasti, eli kyseenalaisin keinoin todella halvalla hankittu metsätila hakattiin niin, että kalkulaattori laski hakkuun aikana, milloin kauppahinta ja uusi auto ja velkojen lyhennykset tuli hakattua ja silloin avohakkuuna tehty ”metsänhoito” päättyi. kaksi kolmasosaa jäi käsittelemättä – sillä kertaa.

    Tuossa naapurissa vanhanpojan köriläs kuoli ja kaukainen sukulainen peri tilan. Veroihin hakattiin n, 50 hehtaarin avohakkuu. Ja vain verosumman edestä hakattiin – sillä kertaa.

    Eli Euromääräiset myynnit. En kylläkään ymmärrä, mikä autuus tuollaisista repeää.

    A.Jalkanen

    Mittaamista tarvitaan puukauppatilin määrityksen lisäksi myös korjuuyrittäjien tilin määritykseen, ja on kai ostajankin hyvä tietää, millaista puuta tehtaalle on seuraavaksi tulossa.

    Jätkä

    On ihan lapsellista jankata mittaamisen kalleudesta tai muista haittatekijöistä. Mittaaminen on kuitenkin tehtävä senkin takia, että teollisuus on mitoittanut laitteensa sen mukaan, että siellä käytetään määrätyn pituista / paksuista tavaraa. Hakkuukone mittaa puun katkontamatriisin mukaan, eli ostajalla on tarve niille pituuksille / vahvuuksille.

    Miksi tätä ei käytettäisi hyväksi? On toki mahdollista kuljettaa puut vaikka ihan täysimittaisena tehtaalle, mutta sielläkin tapahtuu katkonta määräpituuksiin. Aina siis mitataan ja hakattaessa MOTO:lla mittaus tapahtuu vaivattomasti samoin tein – ja tarkasti.

    Jos tuota uutta laserkeilausta verrataan vaikka metsäsuunnittelussa käytettyihin metsikönmittaustapoihin, jotka on tehty perinteisin menetelmin maastotyönä, niin meneehän aikaa ja tupakkaa, ennen kuin Laserilla päästään samaan tarkkuuteen kuin ammattitaitoisen metsänarvioijan laskelmissa. Niissäkään ei päästä 4 prosentin sisään kuin vahingossa. Ainoa tarkaksi myönnettävä tapa on riittävän tiheällä otannalla tehty koealamittaus, eikä sekään pärjää motomitalle, saati upotus – tai tukkien sahalla tehtävälle – motomittaa muistuttavalle mittaukselle.

    Visakallo

    Tolopainen: ”Olisin valmis kokeilemaan päätehakkuumyyntiä laserkeilauksen tulosten perusteella, jos hinnasta ja tukkiprosentista sovitaan etukäteen ja hinta on selkeästi yli markkinahinnan ja tukkiprosentti 80%.”

    Jos saan arvata, Tolopaisella on käytössään metsäsuunnitelma tai muu vastaava tieto metsäkuvioidensa puumääristä.  Metsään.fi näyttää nyt kuvioille suurempaa puumäärää, koska kasvuennakko on niihin lisätty. Tästä johtuu Tolopaisen halu tehdä puukaupat metsään.fi tietojen perusteella. Itselläni on useita vastaavia kuvioita, mutta tiedän myös, ettei puunostajat niin tyhmiä ole, että lankeaisivat sopimaan kaupat metsään.fi tietojen perusteella!

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 438)