Keskustelut Metsänhoito Laserkeilaus (metsään.fi) vs. moton mittaustulos?

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 438)
  • Laserkeilaus (metsään.fi) vs. moton mittaustulos?

    Tähän mennessä on varmaan jo kertynyt käytännön kokemuksia metsään.fi:ssä käytetyn laserkeilauksen vs. moton mittaamissa puumääristä.

    Omaan varovaiseen arvioon nähden metsään.fi:n tuloksissa on vähän ylimääräistä, vaikkei ota huomioon tukkien laatuvähennystä, mistä laaseri ei varmaan tiedä mitään(?).

    Miten kauas on moton tulos mennyt arviosta: puutavaralajeittain ja kokonaistilavuudessa?

  • Puuki

    Laserkeilauksella saatujen tai metsätaloussuunnitelmien puustotietojen tarkkuus heittää parhaimmillaankin helposti +- 10-15 % oikeasta puuston tilavuudesta.Pinta-alapohjainen kauppa sopii paremmin metsän myyntiin pohjineen.

    Tolopainen

    Heittää tietenkin, kun metsä kasvaa joka vuosi ja laserkeilaukset ovat vuosia vanhoja. Kenenkään metsäsunnitelmassa puustotiedot eivät ole täysin oikein, eikä täysin oikeita puuston määrätietoja edes ole olemassakaan eikä niitä mistään saa,  kaikki mittaukset ovat likiarvoja.

    Visakallo

    En tiedä, minkä näköisiä puita arvon herroilla oikein on tarjolla myyntiin, kun heille sopisi punnitus tai laserkeilaus määrittämään kauppahinnan. Itselläni on ainakin tähän asti ollut tilanne, että samoissa puunrungoissa on ollut 3-7 -kertainen hinnanero tyvi- ja latvapään välillä!

    Tolopainen

    Yleensä puita ei kuitenkaan myydä kokonaisina, vaan ne joudutaan pätkimään jo metsässä. Kyllä niille kilohintakin on olemassa, jos on kuutiohintakin. Moto ei edes mittaa puuta tyvestä asti vaan ensimäinen mitta tulee 1,3m päästä, alku menee laskennalla. Luulisi kiinnostavan todellinen määrä, jos noin arvokkaita tyvejä myy.

    Visakallo

    Kyllä Tolopainen itsekin tietää moton mittaavan sen tyven kuitenkin käytännössä ihan oikein. Toki erikoispuita mitataan, ja visoja punnitaankin myös ihan käsipelissä.

    Tolopainen

    Sitä ei meistä kukaan tiedä mittaako oikein kun ei mittaa ollenkaan, vaan laskee kaavalla, joka on tietokoneelle laitettu. Tukit voidaan mitata sahalla tarkemmin kuin metsässä käyttämällä laser-mittausta, joka on aina mekaanista mittausta tarkempi.

    Visakallo

    Lasermittaus sahalla voi toki olla tarkempi, mutta kuka kontrolloi tehtyä mittausta puumnyyjälle?

    Tolopainen

    Et voi mennä mihinkään teollisuuslaitokseen kontroloimaan punnituksia. Niitä kontroloivat viranomaiset määräajoin, lisäksi nykyisin on olemassa tietojärjestelmät, jotka edellyttävät toimintojen laadunvalvontaa ja päivittäisiä kontrollipunnituksia ja niiden dokumentointia. Omistajat eivät yleensä ole tekemässä, määrämittauksia, vaan niitä tekevät työntekijät, joilla ei ole mitään intressiä lähteä vääristelemään tuloksia, vaikka tuotantopalkkiot on usein määräsidonnaisia. Sehän olisi aika erikoista toimintaa, että sahatyöntekijät muuttelisivat tukkien mittaustietoja, ei niitä edes pääse muuttelemaan. Tietokoneraportit menevät suoraan tietojärjestelmiin. Ja korjausten tekeminenkin niihin, on erittäin vaikeaa, ei onnistu tavalliselta sahamieheltä. Raakapuu on tonnihinnaltaan yksi halvimmista tuotteista, kyllä se voidaan oikein mitata.

    Puuki

    Selvennykseksi  metsän lasermittauksen ja sahan lasermittauksen eroista: kaukokartoituksena tehtävässä lasermittauksessa saatuja kuviokohtaisia metsikkötietoja verrataan samanlaatuiseen isoon aineistoon ja sen pohjalta saadaan puustotietoja.  Kappaleittainen mittaus sahalla on aivan eri asia.

    Laserkeilauksen tulokset ei ole sen tarkempia (~ +-10-15 % eroja) vaikka ne olisi tuoreita. Vuosikasvut lisätään vanhempiin tuloksiin; ei se mittaustarkkuus siitä  paljon muutu.

    Se että metsänmittauksen arvot on likiarvoja eikä tarkkoja arvoja, on varmaan  jokaiselle tätä palstaa seuraavalle  itsestään selvä asia.

    Jätkä

    Tuskin koskaan puutavaraa myydään laserkeilauksen tulosten perusteella, koska koko juttu perustuu isoihin aloihin, ja kokonaisuuksiin, jolloin tuollaiseen alle 25 %:n virheeseen pääseminen on hyvinkin mahdollista. pienten kuvioiden mittauksessa pienikin virhe näkyy heti isona puumäärässä.

    Tuossa jälkimittauksessa voisimme unohtaa vänkäämisen vasta silloin, kun puutavarakauppa tehdään kilokaupalla, eikä niinkuin nykyäänkin tehdään kuutiokaupalla.

    Kuitenkin puutavarajajit mitataan jo tekovaiheessa sekä pituuden, että paksuuden osalta, joten se on tehtävä ainakin toistaiseksi.

    Jos vaikka tiedämmekin puutavarakuorman painon, niin se tieto hyödyttää vain kuorma-autoilijaa.

    Jos sahatukkeja aletaan ostaa painon mukaan, niin punnitus on tärkeä vaihe määrän toteamiseksi.

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 438)