Keskustelut Metsänhoito Laserkeilaus (metsään.fi) vs. moton mittaustulos?

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 438)
  • Laserkeilaus (metsään.fi) vs. moton mittaustulos?

    Tähän mennessä on varmaan jo kertynyt käytännön kokemuksia metsään.fi:ssä käytetyn laserkeilauksen vs. moton mittaamissa puumääristä.

    Omaan varovaiseen arvioon nähden metsään.fi:n tuloksissa on vähän ylimääräistä, vaikkei ota huomioon tukkien laatuvähennystä, mistä laaseri ei varmaan tiedä mitään(?).

    Miten kauas on moton tulos mennyt arviosta: puutavaralajeittain ja kokonaistilavuudessa?

  • Metsuri motokuski

    Moto mittaa paksuuden millin tarkkuudella ja pituuden sentin tarkuudella.

    Jovain Jovain

    Jätkä puhuu täällä asiaa, mutta myös puolitotuuksia ja suoranaista potaskaa. Saahan sitä uskotella, mutta ei se näin mene. Taitaa olla tehtaan mittausporteilta aika pitkä matka sinne tarkoittamaasi avoveteen ja väittää, että lumi ja jää vaikuttaa ilmapunnituksessa, mutta ei enää vedessä punnittaessa. Mitäs upotusmittausta tai mittaustarkkuutta se tällainen punnitseminen on?

    höyrypuro

    Minä seurasin ostopalstan puustoa metsäkeskuksen metsätyöt kartalla sivustossa. Ennen metsäsuunnitelman tekoa metsätyöt kartalla ehdotti työ vaiheeksi nuoren metsän hoitotyötä melkein koko alueelle. Kun teetin mhy:llä metsäsuunnitelman muuttui metsätyöt kartalla palvelussa ensiharvennukseksi, eli maastokäynti tilalla muutti ostopalstan metsänkäsittelyohjetta hieman arvokkaampaan suuntaan.

    Jätkä

    Matka mittaportilta on aika helppo taittaa, kun kuorma on jo kumipyörien päällä.Kaikki kuiduttava teollisuus, joihin minä olen tutustunut, on veden äärellä, joissakin tapauksissa jopa veden päällä.

    Lumi ja jopa jää muuttuu vedeksi vedessä melko nopeasti.

    Tuosta mittauslukeman tarkkuudesta tuli mieleen Työvälineen esittelijärouvan vastaus lankamittauslaitteen tarkkuuteen: ”Se on kymmenen senttiä”, eli kun lankaa vedetään satoja metrejä, niin mittaustulos pitää kymmenen sentin tarkkuudella paikkansa.  Kuitenkin jo kolmensadan metrin jälkeen lanka venyi helposti metrejä.

    Jos moto ilmoittaa paksuuden millimetrin tarkkuudella, sen on mitattava se kymmenesosan tarkkuudella.

    Puuki

    Lankamittauslaitettakin piti osata käyttää oikein, vaikka oliki yksinkertainen vehje. Lanka ei venynyt, kun sen kiepautti aina sopivan matkan jälkeen johonkin oksanpätkään tms.

     

    Jovain Jovain

    Löytyihän se viimein upotusmittauspaikka, mittaportti uittopuille ja jätkän kontrollipuille.

    Visakallo Visakallo

    Eikös se ole pääasia, että puita ylipäätään mitataan ja jotain niistä maksetaankin. On ollut ihan tuossa lähellä sellaisiakin maita ja aikoja, ettei puita mitattu, saatika maksettu. Moni maksoi metsänomistuksensa hengellään.

    Tilley

    Niillä kellä on älykännykkä, käykääpä katsomassa UPM Metsäni -sovellusta. Kun siihen syöttää tilanumeron, saa könttä-arvion tilan kokonaispuumäärästä jaoteltuna puulajeihin ja kuitu/tukki. Tiedot perustuvat maanmittauslaitoksen julkisesti jakamaan Valtion metsien inventointi -aineistoon vuodelta 2013. Sama aineistohan on visuaalisesti tarkasteltavissa esim. Paikkatietoikkunan kautta, mutta tietääkseni tuo on ainoa palvelu, joka antaa aineiston mukaisen summa-arvion ilman että sitä tarvii värikoodeista takaisinpäin laskea. (Joka on sitäpaitsi aika hidasta, mitä tarkistusmielessä koitin.) Tässäkin täytyy muistaa, että tietenkään viimeisen 5-8 vuoden aikana tapahtuneet muutokset eivät tuossa aineistossa näy.

    Jovain Jovain

    Sehän on pääasia että puita mitataan ja vielä parempi että niistä maksetaan. Toisaalta voisihan siitä maksamisesta tinkiäkin. Ei puun hinnasta, mutta kaikesta muusta mitä siihen liittyy. Tuolla aiemmin oli pinta-alaperusteisesta puukaupasta ja sen tuomista säästöistä. On tämänkin keskustelun perusteella mahdollinen, ainakin puustotietojen paikkansa pitävyyden osalta avohakkuualueilla ja hyvin hoidetuissa metsissä. Säästyisi paljon aikaa ja vaivaa myös kustannuksia, jos olisi mahdollista mennä vaikka euromääräiseen myyntiin. Pinta-ala on nykyisillä välineillä ja kartoilla helposti ja tarkasti määriteltävissä.

    Tolopainen Tolopainen

    Kun myydään tuotetta, jonka hinta on muutamia kymppejä tonni ja joka voidaan mitata hyvinkin tarkasti nykyisillä vaaoilla. Kannattaisi tätä asiaa katsoa nykyisyydestä eikä menneisyydestä ja unohtaa kuutiometrit ja siirtyä tonnihinnoitteluun. Emme hyväksy minkään tuotteen punnitukseen enää plus miinus neljän prosentin virhettä. Esim. suursäkkien painot ei koskaan alita ilmoitettua määrää, tuhannen kilon säkissä on lannoitetta luvattu määrä ei esim 960kg, sehän olisi suoranaista petosta myydä alipainoisia tuotteita.

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 438)