Keskustelut Puukauppa Lapin ehdottama menetelmä

Esillä 7 vastausta, 1 - 7 (kaikkiaan 7)
  • Lapin ehdottama menetelmä

    Käpysonnin aloittamaa aihetta… ”Lapin ehdottama menetelmä  on niin monimutkainen, että tarvitaan taas asiantuntija myyjän avuksi  puukaupan kilpailuttamisessa, ja se kilpailuttamisen tuoma hyötyy hukkuukin siihen asiantuntijan palkkioon…”

    Jutussa mainittiin ”valvojaksi” Myhistys, joka häärää itse puunkorjuun kimpussa. Onko se läpinäkyvää?

  • Puuki

    Runkohintahan on melko yksinkertainen menetelmä. Mikä Lapin menetelmä  sitten on ?   ”Valvojille” ei tarvi varata työmahdollisuuksia yhtään enempää kuin nykyään on.

    mehtäukko

    Runkohinta tai järeysrunkohinta kyllä. Jälkipelit jäävät näissä kokonaan pois, kun ostaja saa pätkiä tavaran mieleisekseen markkinoille. Ja se asia ei myyjäpuolelle kuulu. ”Valvojilla” on tietysti hätä, kun lypsylehmä ehtyy …

    A.Jalkanen

    Menetelmän käytäntöön soveltaminen onnistuisi yksittäisiltä metsänomistajiltakin, jos on tietokoneen käytön taito hyppysissä. Menetelmän avulla saadaan selville, mitä leimikosta olisi voitu katkoa eli sahatavarapotentiaali.

    Miten tätä tietoa sitten sovelletaan myytävään leimikkoon? Ainakin myytävistä puista olisi oltava jonkin verran lähtötietoa, tarkempaa kuin mitä metsaan.fi sisältää. Vai olenko jälkijunassa tässä: Metsäuutiset kirjoittaa metsävaratietokannasta, että siellä voi tarkastella jo yksittäisten puiden pituutta ja läpimittaa.

    http://www.youtube.com/watch?v=v5yRttf6qHM

    mehtäukko

    Mitä virkaa ”tiedolla mitä olisi voitu katkoa” on lisä-arvoa nykyiseen, kun vientikauppojen mitat sanelevat paljon. Runkojen vikanaisuus karsii loput.

     

    mehtäukko

    ”…Runkohinnoittelu auttaa vertailemaan tarjouksia, mutta ei kerro mihin hinta perustuu. Metsänomistaja ei pysty arvioimaan, missä suhteessa hinta on sahatavaran arvoon ja kun miettii tulevia hakkuita,millaisia kierto-aikoja ja harvennuksia kannattaa soveltaa..”     Eikö mo:lle riitä itse päättää omista lähtökohdista kun kantohinta on kohtuullinen? Kierto-ajat ja harvennukset määräytyvät muilla perusteilla kuin sahatavaran arvolla.

    ”…hinta ei välitä tietoa erilaisten leimikoiden haluttavuudesta markkinoilla ” Kyllähän mo:lle kuuluu seurata kysyntää ja markkinoita ihan itse. Jos ei, apuja on olemassa.

    Metsäkupsa

    Ei ole tilausta, eikä tarvetta, Lapin ehdottama menetelmälle ei lisäarvoa tuo. Runkohinta on normaali selvä kaupanteko  systeemi. Eihän viljelijäkään viljaa myydessään markkinahintaa kummenpaa pohjaa kauppaansa taida saada. Ostajan asia on, miten arvokasta hän saa sitten lopputuotteeksi leivottua.

    mehtäukko

    Ei ole kauankaan, kun sahat valittivat kuoren ja hakkeen huonoa menekkiä ja hintaa.

    Nyt markkinat ovat näin: Lapin tekemien ”…laskelmien mukaan myös tukin sahauksen sivutuotteiden eli hakkeen ja purun arvo vaikuttaa merkittävästi tukkirunkojen katkontaan. Mitä arvokkaampaa hake on suhteessa sahatavaraan, sitä suurempi kannustin ostajalla on katkoa runkoja kuitupuuta painottaen. Mo saama hinta leimikosta riippuu sellun ja sahatavaran markkinatilanteesta…” (No nythän puu on kuitenkin ylihintaista…!)

    Eikö Lapin epäilyt jaokkeiden hinnoista vaatisi ptl-kaupoista luopumista, jos se on joillekin ongelma kuin että ”lisävalvontaa” huudetaan apuun?

Esillä 7 vastausta, 1 - 7 (kaikkiaan 7)