Keskustelut Metsänhoito Lannoitus käsipelillä järkevää vai haihattelua

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 229)
  • Lannoitus käsipelillä järkevää vai haihattelua

    Merkitty: 

    Metsässä tulee vietettyä joka tapauksessa aikaa. Tuumailin että, jos vaikka taimikonhoitoreissulla käyttäisi aina pari tuntia järeämmän (järeytyvän) kuvion lannoitukseen käsipelillä, niin olisiko toimiva mallia vai turhaa piipertämistä? Metsässä on mukava kulkea, joten odotuksena ei ole äärimmäinen tehokkuus mutta toki hommasta pitäisi olla hyötyä.

    Jos hommassa on järkeä niin pari kysymystä lisää.

    Mikä on järkevin tapa levittää?

    Onko määrillä alarajaa vai onko jokaisesta rakeesta hyötyä?

     

  • MJO

    Eikö tolppa metät kannata myydä pohjineen pois, jos tiedät ettei puuta osteta 10-15 vuoden päästä? Meillä on seurassamme ennustaja. Kukaan talousnero ei osaa sanoa. Missä mennään viiden vuoden päästä, mutta tolppa osaa.

    Jos nyt lannoittaa, niin seuraava hakkuu on ehkä 10 vuoden päästä.

    Jostakin muistan lukeneeni typpilannoituksen kasvulisäyksen olevan noin 2m3/ha/v. Tämä tarkoittaa 20m3/ha lisäkasvua 10 vuodelle. Lisäksi seuraava hakkuu ajankohta luonnollisesti aikaistuisi. Onhan tuo ihan kelpo tuotto.

    Tolopainen Tolopainen

    Lannoitus on kulu ja se pienentää nettotuloa se on varmaa. Sekin on varmaa, että puun realihinta  laskee, kun korjuukustannukset nousee, kun energia kallistuu. Polttoöljyyn tulee biokomponentin sekoitusvelvoite 2021, hinta nousee ja säilyvyys romahtaa. Metsien myynti pohjineen on paras sijoitus, jonka omistaja voi nyt tehdä.

    MJO

    Lannoitus on kulu ja se pienentää nettotuloa se on varmaa.

    Väärin. Lannoitus on sijoitus.

    Tai tolpallehan kaikki sijoitukset ovat vain kuluja, kuten kaikki ovat huomanneet.

     

    Tolopainen Tolopainen

    Niin, jos saamme hakata vain 70 milj kiintoa, mitä hyötyä lannoituksesta on, vaikka metsät kasvaisivat 200 kiintoa vuodessa. Olemme tilanteessa, jossa kulujen minimointi antaa parhaan taloudellisen tuloksen,  eikä tuotannon maksimointi tuota kuin ylitarjonnan lisäystä ja puunhinnan laskua. Rämeitä ei kannata lannoittaa, kun ne eivät tuota laadukasta tukkia, kaikki rungot on mutkaisia.

    metsänkasvattaja

    mikähän  mahtaa  olla   hehtaarihinta  lannoitukselle  helikopteria  käyttäen ainakin on selvää  että  alue  pitää  olla iso  jotta  kustannus pienenisi  itse  levittäen  on  tietysti kannattavinta  mutta  ei  tuo  20 m3  per  10  vuotta  kovin kummoiselta  vaikuta  jos  tukinhinta  noin 60  e olisi  tuota  1200 e siitä  kun  vähentää kulut  niin mitä jää ?

    Tolopainen Tolopainen

    Huomattavasti kannattavampaa on mennä UPM:lle paprukoneen hoitajaksi yi 80k€ vuosi palkalle. Lisäksi ilmainen sairauden hoito ja saunalisä.

    mettämiäs

    ”mutta ei tuo 20 m3 per 10 vuotta kovin kummoiselta vaikuta jos tukinhinta noin 60 e olisi tuota 1200 e siitä kun vähentää kulut niin mitä jää ?”

    Em. luvuilla tuotto on n. 15% vuodessa eli hakkaa mennen tullen osuuskunnankin korkotuotot. Itse levittäen tulos ei todellakaan ole ”kannattavinta”, jos ihan aikuisten oikeesti laskee sen työn kaikki kustannukset, mutta sehän ei ole tällä palstalla tapana…

    pystykorvat

    Helikopterilla kustannus on kaksinkertainen verrattuna siihen että levitys tehdään maita myöten traktoriin tai metsäkoneeseen liitetyllä levittimellä. Sellainen oli tilanne  reilut 2 vuotta sitten. No helikopterilla ei tule ajouria eikä juurivaurioita jos  vaikka maa ei ole kunnolla jäässä.

    Mutta ainahan hinnat vaihtelevat tarjoavan mukaan.

    mettämiäs

    ”Kyseessä oli 10ha YaraBela Metsäsalpietari

    Levitettynä tarjous 1: 3420e Alv 0

    Pelkkä apupaska toimitettuna 2480e Alv 0”

    Näin kansakoulupohjalta yrittävänä pienmetsänomistajana matematiikka on minulle vaikeaa, mutta en saa millään em. lukujen kustannuseroksi 300 eur/tonni. Tuossa laskelmassa hintaero on 94 eur/ha eli lannoitemäärällä 650 kg/ha hintaero olisi hieman alle 150 eur/tonni eikä 300 eur/tonni (lannoitemäärä/ha vaikuttaa tietenkin lopputulokseen). Mutta voinhan minä taas kerran laskea ihan väärinkin…

    jpjulku jpjulku

    Lannoitus, samoin kuin metsänomistus yleensäkin, on sijoitus. Sijoituksella on riskinsä. Riskitön korko on tällä hetkellä negatiivinen, jopa nimelliskorko. Lannoitukselle lasketaan keskiarvoistetuilla parametreilla 10-20 % tuotto-odotus. Vaihteluväli tullee muun muassa levitystavasta ja sen kustannuksista.

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 229)