Keskustelut Metsänhoito Lannoituksen vaikutus kiertoaikaan

Esillä 5 vastausta, 31 - 35 (kaikkiaan 35)
  • Lannoituksen vaikutus kiertoaikaan

    Merkitty: 

    Lannoituksen markkinoidaan aikaistavan sekä harvennuksia että päätehakkuuta ja vauhdittavan puuston kasvua. Löytyisiköhän jostakin tutkittua tai kokemusperäistä tietoa, mikä vaikutus lannoituksella kiertoaikaan käytännössä on? Kuinka monen vuoden lyhentyminen kiertoaikaan on käytännössä yhdellä lannoituskerralla mahdollista saada, jos kohteena olisi keskimääräinen tuoreen tai kuivan kankaan kasvatusmetsikkö, johon lannoitus tehdään harvennuksen jälkeen?

  • pihkatappi

    Ens kesänä lannoitteita ei  välttämättä metsään ole. https://yle.fi/a/74-20061199

    A.Jalkanen

    Tässä ei puhuta ihan otsikosta mutta läheltä sivuavasta aiheesta: puun kasvunopeuden vaikutuksesta puun laatuun. Mitä tiheämpi puuaines, sitä korkeampi lujuusluokka. Tämän seikan merkitys on vähentynyt, kun on alettu tehdä liimapuuta ja ristiinlaminoitua puutavaraa lujuutta vaativiin kohteisiin.

    Puun kasvatusaika vaikuttaa yllättävän vähän puun tiheyteen: kaksi kertaa pitempään kasvatettu puu oli vain noin 10 prosenttia tiheämpää. Tästä ajasta ei tule kasvatuspalkkiota puun myyjälle. Hitaasti kasvanutta mäntypuuta löytyy edelleen karuilta kasvupaikoilta ja Pohjois-Suomesta sitä tarvitseville. Kuusen tilanne voi olla hankalampi. Olisiko liian karulle kasvupaikalle perustetuista hidaskasvuisista kuusikoista saatavissa laatulisää?

    Vaikka olisi jostain seikoista eri mieltä, täytyy ihailla: Timo on sanataituri.

    https://blogs.uef.fi/forest-issues/2023/01/23/kasvatetaanko-kuusta-pain-mantya/

    Miksi tämän löysin? Etsin T.A.:lle tietoa puun laadusta keskusteluun Hesarissa Mikko Tiirolan mielipidekirjoituksessa otsikolla ”Tutkimuskin kertoo, että kansalaisten metsätietous on heikkoa”.

    Puuki

    Puun tiheys on esim. männyllä suurin 1,6 mm lustopaksuudella. Lapin tiheä -lustoiset ja hitaimmin kasvavat puut ei ole lujuudeltaan parasta mahdollista.

    Lujuuteen vaikuttaa myös esim. oksakiehkuroiden oksien määrä ja oksien paksuus. Paras laatu männyllä lujuuden suhteen löytyy Pohjois-Karjalan ja Kainuun männiköistä.

    Jean S

    Korjatkaa joku, jos lasken väärin:

    1) kasvatuslannoituksen arvioidaan karkeasti kaksinkertaistavan vuotuisen kuutiokasvun vaikutusaikanaan

    2) jos harvennusväli olisi muuten 20 vuotta ja lannoituksen vaikutusaika 7 vuotta, uudeksi harvennusväliksi tulee 13 vuotta.

    3) jos laskee, että lannoittamaton metsä harvennettaisiin 20-, 40- ja 60-vuotiaana ja päätehakattaisiin 80-vuotiaana, vastaavat luvut lannoitteen kanssa olisivat 20, 33, 46 ja 59 vuotta.

    Kalle Kehveli

    Näin se menee. Itse olen lannoittanut juuri kiertoajan nopeuttamiseksi.

Esillä 5 vastausta, 31 - 35 (kaikkiaan 35)