Keskustelut Metsänhoito Lämpösumma ja puuston kasvu

Esillä 9 vastausta, 11 - 19 (kaikkiaan 19)
  • Lämpösumma ja puuston kasvu

    Helteitä pitelee.

    Etenkin Pohjois-Suomessa edellinen keskiarvoa kylmempi vuosi on ollut 2017. Nyt elokuussa 2024 vuoden lämpösummat ovat etenkin pohjoisessa 30-40 % yli keskiarvojen ja esimerkiksi Inarissa jopa 50 %.

    Asiani on, että löytyyköhän onlinemittauksia yksittäisten puiden tai joidenkin koealojen puuston kasvusta. Tässä on ollut nyt ”seitsemän hyvää vuotta” ja olisi mielenkiintoista nähdä puhtaasti tämän vaikutus kasvuun. Tavallaan vuositasolla puun tai koealan kasvu, koska käsittääkseni lämpösumma on kuitenkin päämuuttuja selittämään kasvua.

    Aikaisemmin löytyi ihan kasvupannan seurantaa muutamille koepuille ympäri Suomen.

    Silmämääräisesti tutkien vuosikasvut näyttävät ”hurjilta” juuri em periodilla.

  • Rukopiikki

    Johtopäätöksien tekeminen lienee hyvin vaikeaa koska kuivuuskin vaikuttaa ja nykyvuosien liian kuumien kesien lämpösummat on menneet ehkä hukkaan kun puut kärsii helteessä. Täyden kasvuhyödyn saavuttaminen edellyttäisi ehkä myös eteläisempää alkuperää olevaa puustoa. Mutta kysymys kuuluu että kasvaako pohjoisempaa alkuperää oleva puusto paremmin sitten kun se kylmä kesä tulee jos puuston alkuperä on sopeutunut kylmempään ilmastoon. Mielenkiitoisia tutkimusaiheita joista on helppo tehdä kysymyksiä.

    A.Jalkanen

    Alkuperien siirto on tällä hetkellä metsänviljelyssä kiellettyä. Siitepölyn kaukokuljetus tuulen mukana siirtää geenejä edestakaisin luontaisessa uudistamisessa jo nyt. Eriaikainen kukkiminen vähentää pölytystä kaukaa etelästä tulleella pölyllä, mutta jos kevät etenee epätavallisen nopeasti pohjoisessa, on mahdollista että syntyy hybridisiementä. Varmaan nykyiset analyysitekniikat antaisivat mahdollisuuden tutkia mistä siemenen alkuperä on kotoisin: kasvupaikalta vai muualta eli tutkia kuinka yleistä hedelmöitys etelän siitepölyllä on.

    Ja vielä: jos puu kukkii kovasti kyseisenä vuonna kasvu on heikompi.

    ihmettelijä

    Mites paljon kasvuun sitten vaikuttaa hiilidioksiidin määrä ilmakehässä. Määrä oli vuosituhansia 280 ppm ja alle aina 1800 luvun loppuun asti. On voitu mitata jäätiköiden jäästä. Nyt tuo lukema on yli 400 ppm. Tällä lienee merkittävä lannoitusvaikutus lämpösumman ja typpilaskeuman kanssa?

    Visakallo

    Puiden kasvu voisi eri tekijöiden ansiosta nousta vielä paljon enemmänkin, mutta valon määrä sanelee edelleenkin kasvukauden pituuden.

    A.Jalkanen

    Pitäisikö laskea lämpösumman lisäksi valosumma, sehän on meillä kesällä aika edullinen verrattuna keskileveysasteisiin, kun yö on lyhyt. Suomen lämpeneminen pidentää kasvukautta ja jokaisena päivänä kertyy entistä enemmän lämpösummaa.

    Jovain

    Havaintona, mäntymetsien väri on poikkeksellisen hyvä, ainakin Pohjois-Suomessa ja enteilee hyvää kasvua ja lämpösummaa.

    A.Jalkanen
    Jovain

    Ei nyt sattunut havaintoa tuosta tuhosta. Mäntymetsät vaikuttavat terveiltä ja poikkeuksellisen hyvinvoivilta, jos väristä voi jotain päätellä. Aina ei niin ole ollut.

    Kurki

    Onhan näihin tullut kiinnitettyä huomiota aina silloin tällöin juuri varttuneissa männyn latvoissa, joissa vielä on selvää latvakasvua, täällä Länsi-Kainuussakin. Tosin vähäisessä määrin muutama latvakasvain latvassa neulaseton. Yksi tai pari puuta.

Esillä 9 vastausta, 11 - 19 (kaikkiaan 19)