Keskustelut Metsänomistus Lämpöpumput nostavat sähkön siirtohintaa

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 101)
  • Lämpöpumput nostavat sähkön siirtohintaa

    Viime vuosien myrskyt ja niiden aiheuttamat sähkökatkot ovat pelästyttäneet poliitikot ja sen seurauksena vaatimuksena on nollatoleranssi sähkökatkoille. Tämä tulee kalliiksi. Yksi merkittävä syy vaatimukselle häiriöttömästä sähkönjakelusta on suoranainen lämpöpumppuhuuma. Ne ovat toki nykytilanteessa yksittäisen kuluttajan kannalta oivallisia ja rahaakin säästyy ainakin jos jättää laskuista pois 10-15 vuoden päässä häämöttävän laitteen tai ainakin kompressorin uusinnan.

    Lämpöpumput ovat Suomen sähkönjakelulle melkoinen taakka. Ne edellyttävät katkotonta jakelua ja lisäävät erittäin merkittävästi investointitarvetta koko jakeluverkkoon. Tammikuussa tehtiin uusi sähkön käytön ennätys vaikka teollisuuden käyttö on vähentynyt ja ei ollut edes erityisen kylmää.

    Kovan pakkasjakson aikana kaikki, pääosin alimitoitetut, lämpöpumput käyvät täysillä ja lisävastukset napsahtaa päälle. Ja lukematon määrä marketista ostettuja pattereita ja puhaltimia. Tämä on hyvin erikoista. Nimenomaan Suomen olosuhteissa pitäisi määrätietoisesti panostaa ratkaisuihin jotka lpakkasjakson aikana leikkaavat sähkökulutusta eivätkä lisää sitä kuten nyt käy.

  • puunhalaaja

    Ilmalämpöpumppu asennettiin mökille syyskuussa. Se pitänyt vakiona lämpötilan 16 asteessa, ja sitten etänä ennen mökille lähtöä emäntä säätää lämpötilan ylemmäksi. Kamarin pönttöuunia on myös lämmitetty. Homman toimivuudesta kertoo se, että ei ole ollut muita pattereita päällä koko syksynä, eikä liettä tai leivinuunia ole tarvinnut lämmittää ennen tätä viikonloppua. Puuta on kulunut paljon vähemmän. Luultavasti myös sähköä on kulunut huomattavasti vähemmän kuin ennen. Pidimme pattereilla peruslämpöä yllä viime talven, helmikuun sähkölasku oli 50 kertainen heinäkuuhun verrattuna…

    jees h-valta

    Ilppi pitää mökeillä tosiaan myöskin peruslämmön mutta en silti oikein tiedä niiden säästöstä esim. pattereihin verrokkina. Sähköpatterin saa säädettyä todella pienelle peruslämmölle kun taas ilppi tahkoaa jotain 16-18 asteista turhanpäiten. Kovilla pakkasilla ei säästä eikä juuri kannattaisi leudolla pitää päällä. pattereilla peruslämpö olisi halvempi. Mutta sitten taas rakennukselle ilppi on parempi koska ilma kiertää ja kuivaa rakenteita tehokkaasti.

    puunhalaaja

    Saahan sen ilpinkin säädettyä niin, että se pitää lämpötilan matalammalla. Mutta kun mökillä ollaan joka ikinen viikonloppu ja melko usein viikollakin joku yö, niin peruslämmön pitäminen 16 asteessa on tuonut elämään mukavuutta & helppoutta.

    jees h-valta

    Kaikkia ilppejä ei saa kovin pieneen astelukemaan. Tuntuisikin jotenkin aika turhalta laitteelta jos se ei kuitenkaan olisi edullinen oikean huonelämmönpitäjä. Pidimme yhden talven alkuun mökin ostettuamme ja ilpin asennettuamme jopa aivan normaalin huonelämmön koko talven vaikkemme olleetkaan siellä. Kuivattiin kylmien vuosien jälkeen rakenteet kunnolla.

    Metsuri motokuski

    Nyky ilpit pitävät aika hyvin pienenkin lämmön mm autotallissa 5 – 10 astetta. Iloita kehittyneet viidessä vuodessa jo aika paljon.

    jees h-valta

    No joo, autotallikäytössä tuon lämpöajatuksen käsittääkin. Minulla tosiaan molemmat vielä aikaa jolloin toisessa 16 ja toisessa 18 minimi.

    Ola_Pallonivel

    Mökillä sähköpatterit säädetty 10-12 asteen hujakoille, lämpöpumppu 14-15 astetta. Hyvin tuntuu toimivan, ja patterit kylmänä.

    Korpituvan Taneli

    Meillä on mökillä lämmitetty vain puilla, mutta nyt asennettiin ilppi, viime talvena. Meillähän se merkitsee vain sähkön kulutuksen lisääntymistä, kun mökki on aina vähintään 12 asteessa. Mökille mennessä lämpö toki etukäteen nostetaan lähemmäs 20 astetta. Puuta palaa suurinpiirtein sama määrä kuin ennenkin, mutta ei tarvitse kädet kontassa tulia sytytellä, kun ilppi nostanut lämmön.

    Kyse on siis vain vanhenevien ihmisten mukavuuden halusta ja varautumisesta siihen ettei siellä mökillä  jaksa tulevaisuudessa enää yhtä usein käydä.

    Asunnollakin ilpillä olisi hiukan käyttöä, silloin kun mökillä ollaan useampi yö. Silloinhan lämmitys on pelkästään sähkön varassa, kotona ollessa puuta palaa varaavassa takassa melko paljon. Asunnon ilpin emäntä torppasi, kun ei oikein siedä minkäänlaista ilman liikettä.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Visakallo

    Hyvin on kuulemma polttopuilla ollut nyt kysyntää. Niitä on toimitettu sellaisiinkin osoitteisiin, jossa ei ole ollut puuntarvetta moniin vuosiin.

    jees h-valta

    Laittavatkohan nuotion lattialle?

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 101)