Keskustelut Metsänomistus Lämpöpumput nostavat sähkön siirtohintaa

  • Tämä aihe sisältää 101 vastausta, 22 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 3 vuotta, sitten Puuki toimesta.
Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 101)
  • Lämpöpumput nostavat sähkön siirtohintaa

    Viime vuosien myrskyt ja niiden aiheuttamat sähkökatkot ovat pelästyttäneet poliitikot ja sen seurauksena vaatimuksena on nollatoleranssi sähkökatkoille. Tämä tulee kalliiksi. Yksi merkittävä syy vaatimukselle häiriöttömästä sähkönjakelusta on suoranainen lämpöpumppuhuuma. Ne ovat toki nykytilanteessa yksittäisen kuluttajan kannalta oivallisia ja rahaakin säästyy ainakin jos jättää laskuista pois 10-15 vuoden päässä häämöttävän laitteen tai ainakin kompressorin uusinnan.

    Lämpöpumput ovat Suomen sähkönjakelulle melkoinen taakka. Ne edellyttävät katkotonta jakelua ja lisäävät erittäin merkittävästi investointitarvetta koko jakeluverkkoon. Tammikuussa tehtiin uusi sähkön käytön ennätys vaikka teollisuuden käyttö on vähentynyt ja ei ollut edes erityisen kylmää.

    Kovan pakkasjakson aikana kaikki, pääosin alimitoitetut, lämpöpumput käyvät täysillä ja lisävastukset napsahtaa päälle. Ja lukematon määrä marketista ostettuja pattereita ja puhaltimia. Tämä on hyvin erikoista. Nimenomaan Suomen olosuhteissa pitäisi määrätietoisesti panostaa ratkaisuihin jotka lpakkasjakson aikana leikkaavat sähkökulutusta eivätkä lisää sitä kuten nyt käy.

  • MaalaisSeppo

    Ilmalämpöpumpun testituloksia löytyy netistä. Ilmlämpöpumppujen lämpöteho on suurimmillaan ulkolämpötilan ollessa – 5.. -10 C. Lämpötilan laskiessa lämpöteho lähestyy pumpun sähkötehoa. Käytännössä -30 C ulkolämpötilassa pumpun lämpöteho on sama kuin sähköteho. Eli vastaa suoraa sähkölämmitystä.

    Ilmalämpöpumpun ottoteho alenee ulkolämpötilan laskiessa. Mutta vielä voimakkaammin alenee sen antama lämpöteho. Jos mitataan vain ottotehoa, voi syntyä jätkän esittämä käsitys pumpun käyttöominaisuuksien paranemisesta ulkolämpötilan laskiessa.

    Kustannussyistä ilmalämpöpumppua ei kannata mitoittaa niin, että sen teho riittäisi kovillakin pakkasilla, jolloin se toimii kuten suora sähkölämmitys. Sähköpatterit tulevat halvemmiksi ja ovat kestävämpiä.

    Jätkä

    Älä kuule esitä omia käsityksiäsi minun sanomikseni.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Tuohon siirtohintakiistaan en ota kantaa.

    Lämpöpumpuissa pitää erottaa kaksi toisistaan täysion eri tavalla käyttäytyvää systeemiä.

    Ensinnä nämä erilaiset maalämpöpumput. Sekin tosiaankin on vain yksi sähkölämmityksen muoto, mutta myös kansantalouden kannalta kohtuu edullinen. Tietysti senkin ottoteho pakkasella nousee, kun pitää pumpata enemmän lämpöä. Se ei kuitenkaan muutu milloinkaan suorasähkölämmitykseksi toisin kuin täällä esitetään. Näitä systeemejä on tuttavillani jonkun verran eikä niissä yhdessäkään ole tuota alimitoitusta huomattu, josta täällä mainittiin.
    Kaivojen poraajat kai ovat myös ihan vastuullista väkeä. Tiedän tapauksen jossa poraus keskeytyi vaikean maaston vuoksi. Annettiin kaksi vaihtoehtoa. Tehdään toinenkin tälläinen tynkäkaivo tai sitten pannaan lisäksi maaputkia. Isäntä valitsi sen maaputkilisän kun tuntissa oli varaa. Yhtiö laskutti tynkaivosta sen tehon suhteessa ja laski maaputkimäärän joka tarvitaan. Näin tehtiin ja hyvin pelaa eikä tulisteta missään vaiheessa sähköllä vettä.

    Ihan oma lukunsa ovat sitten nämä ilmalämpöpumput. Ilmalämpöpumpulla lämmitettävästä talosta tulee suorasähkötalo siinä vähän yli 20 pakkasasteen oli sitten pumpum ottoteho mikä tahansa.
    Ilmalämpöpumpulla vähennetään sähkönkulutusta lauhoilla keleillä mutta pakkaspäivien tehohuippua niillä’ tosiaankin vain nostetaan.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Jätkä

    Siirtomaksujen laskutus on tulossa muutosvaiheeseen. Elikkäs oikein vähän kuluttavalla siirtomaksut nousevat ehkä jopa satoja prosentteja nykyisestä.
    Vastaavasti paljon sähköä tarvitsevilla siirtomaksut pienenevät kohtuullisiksi.

    Ilmalämpöpumppu ei tule suorasähkölämmittimeksi kun pakkanen kiristyy esim kolmeenkymmeneen asteeseen, vaan se on silloin suunnilleen pelkkä puhallin.

    Jos meidän lämpäpumppumiehen mittauksiin on uskominen, lämpöpumppu ottanee silloin tehoja muutaman sata wattia – jos sitäkään.
    Vatkaa se kuitenkin pikkuisen sydänmuurin huokumaa lämpöä.

    Taneli! – sinun teoriasi mukaan siis öljylämmityskattilakin on suorasähkölämmityslaite? Vaimitenseoli?

    jees h-valta

    Jätkällä on vain vanhakantainen vekkari jos se muuttuu kylmäilmapuhaltimeksi. Tuokin jonka nyt vien mökille pitää aina peruslämmön siinä mitä säädän. Ja sellainenhan se kuuluu ollakkin kun mökki ei oikein kuivilla pysy pelkällä kylmähuuhtelulla.

    Jätkä

    On se sen verran uusi, että ei taida vielä olla Harjavallassa saatavana.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    On aivan sama mitä se ilmalämpöpummpu kovalla pakkasella kuluttaa, mutta sen lämmitettävä oleva talo lämpiää suoralla sähköllä pakkasilla.
    Jätkän heitto öljykattilasta tähän väliin jääköön arvottona noteeraamatta.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Jätkä

    Ala-arvoinen on Tanelin kommentti.
    Vaan kun ei tiedä, mistä puhutaan, niin eihän voi paljoa vaatiakkaan.
    Minun taloni ei varsinaisesti lämpiä ilmalämpöpumpulla. se on vain tasaamassa lämmitystä eteisessä, eikä sen tarvitse koskaan hönkiä täysillä.
    Kovalla pakkasella, kun sen puhallus alkaa olla viileää, emäntä sammuttaa sen.

    Kuitenkin uskon lämpöpumppuasentajaani, jonka kulutusmittari näytti, että pakkasella pumppu kuluttaa vähemmän sähköä, kuin mitä sen kulutus huipputeholla olisi. En ole väittänyt, että se silloin tuottaisi pirusti lämpöä.

    jees h-valta

    Eipä ole sitten invertterikone jätkällä. Kyllä pakkasella kuuluu tulla sähköä peliin tasaisesti lisää. Halppisrojut ovat juuri tuollaisia turhan tuhisijoita.

    Jätkä

    Eipä Jesse tiedä edes alasta, jolla on touhunnut kymmeniä vuosia.

    Minulla on tälläkin hetkellä kaksi Japanilaista inventterikonetta käynnissä. Vierastaloon tuli tänään asukas ja emäntä laittoi pumpun pyörimään.

    Jos olisit joskus katsonut sellaista toiminnassa, niin ymmärtäisit, että esim ulkoyksikkö saattaa pyöriä melko hiljaakin välillä – ihan kelistä riippuen. Ne sinun asentamasi halpikset pyörivät aina samalla nopeudella.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 101)